ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΑΝΝΑ-λύοντας: TV μύθοι κι αλήθειες για τους αγρότες


Της Άννας Στεργίου (annastergiou11@gmail.com)

Το τι είδαν τα ματάκια μας και τι ακούσαμε αυτές τις μέρες , δε λέγεται. Ακόμη και γνωστοί δημοσιογράφοι οι οποίοι κάνουν ρεπορτάζ χρόνια, έπεσαν σε λούμπες και τα μαργαριτάρια που αλιεύσαμε δεν ήταν λίγα. Και δεν ήταν μόνο τα μεσημεριανάδικα, που έπεσαν στη μαύρη τρύπα αλλά και γνωστά ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Η άγνοια για το θέμα των επιδοτήσεων (ενιαίας ενίσχυσης) ήταν το θέμα με τα περισσότερα φάουλ.

Ουσιαστικά δια τηλεοράσεως ξετυλίγεται όλο το κουβάρι της απόστασης που χωρίζει πια την ύπαιθρο από τον αστικό πληθυσμό και τη δημοσιογραφία από το αγροτικό ρεπορτάζ. Φωτεινές εξαιρέσεις η Μαρία Σταθοπούλου, η Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, οικονομικοί συντάκτες και πολλοί άλλοι συντάκτες κυρίως επαρχιακών μέσων, που έβαλαν τα γυαλιά σε πολλούς της Αθήνας. Λίγοι οι παρουσιαστές και κρατικών και ιδιωτικών μέσων που ήταν διαβασμένοι ενώ ακόμη και βουλευτές έπεσαν σε ατοπήματα…

1. Οι παραγωγοί δεν φορολογούνται. Οι παραγωγοί φορολογούνταν και πριν , φορολογούνται και τώρα. Απλά επειδή υπήρξε ένα αφορολόγητο όριο, που σπανιότατα το έφταναν για να φορολογηθούν υπάρχει αυτή η σύγχυση. Υπήρξε ένας αριθμός ανθρώπων που δε δήλωνε την παραγωγή και πήγαινε κατευθείαν στον έμπορο ή πωλούσε χωρίς παραστατικά σε φίλους, κουμπάρους, γνωστούς κ.ά. Οι μεσαίοι και μεγάλοι παραγωγοί είχαν φορολογικά βιβλία κι εταιρίες προτού καν τους ζητηθεί από το ελληνικό κράτος.

2. Οι παραγωγοί είναι πλούσιοι. Το 80% των αγροτών, όπως σωστά υποστηρίζει το ΚΚΕ, είναι μικρομεσαίοι. Οι παραγωγοί πριν την κρίση είχαν το 60% των εισοδημάτων των άλλων επαγγελματικών ομάδων. Το λέει κι η ΠΑΣΕΓΕΣ, παρότι είναι μονίμως σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος απ΄ το ΚΚΕ. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις επιδοτήσεις. Υπάρχουν μεγαλοαγρότες με καγιέν και μερσεντές αλλά είναι η ισχνή μειοψηφία. Η πλειοψηφία των αγροτών, για πολλούς λόγους δεν καταφέρνει να πάρει τιμή για το προϊόν και το κόστος είναι σαφέστατα μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

3. Όποιος έχει κτήματα πρέπει να πληρώνει. Σαφέστατα ένας παραγωγός που έχει δικά του κτήματα είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, σε σχέση με κάποιον που δε διαθέτει κι είναι γεωργός. Ωστόσο, το αν ένας παραγωγός θα βγάλει παραγωγή ή θα έχει ικανό εισόδημα δεν εξαρτάται μόνο από το αν έχει κτήματα αλλά πόσα στρέμματα έχει,τι χώμα έχει, αν είναι αρδευόμενα, αν είναι κοντά σε πεδινή περιοχή ή σε ορεινή, αν είναι κοντά σε βιομηχανία ή όχι, αν το προϊόν που καλλιεργεί έχει καλή τιμή στην αγορά ή καλή επιδότηση. Πολλοί παραγωγοί νοικιάζουν κτήματα ή βοσκοτόπια. Όμως, όταν μιλάμε για φορολογικό πλαίσιο κι ο ένας έχει 50 στρέμματα στην Ήπειρο κι ο άλλος 50 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία, οι αποδόσεις είναι τελείως διαφορετικές, θα λέγαμε η μέρα με τη νύχτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με 50 στρέμματα κάποιος, που είναι επαγγελματίας αγρότης, μπορεί να βγάλει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσει την οικογένειά του. Χειρότερη είναι η κατάσταση σε περιοχές, κυρίως παραλιακές που και να θέλει κάποιος δεν μπορεί , διότι το κόστος είναι απαγορευτικό εφ΄ όσον είναι τουριστικές.

4. Όλοι πληρώνουμε, να πληρώσουν κι οι αγρότες. Οι παραγωγοί εξαρτώνται από δυο βασικά πράγματα τον καιρό και την τιμή του προϊόντος στην αγορά. Με την φορολόγηση εκ των προτέρων στο 100% υπάρχει θέμα καθώς κανείς δεν ξέρει αν θα πάρει παραγωγή και τη τιμή θα πάρει για το προϊόν στην αγορά. Επιπλέον η παραγωγή δεν είναι ίδια κάθε χρόνο , γιατί υπάρχουν δέντρα που δίνουν χρονιά παρά χρονιά: φιστικιά, ελιά κ.ά.

5. Οι παραγωγοί αποζημιώνονται , αν πάθει ζημιά η παραγωγή τους. Υπάρχει η διάθεση διεύρυνσης στα προϊόντα, που ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ. Οι καθυστερήσεις είναι μία από τις σοβαρές παθογένειες του οργανισμού, που στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στον πόρο αγροτοκτηνοτρόφων. Πολλές φορές οι ψαράδες διαμαρτύρονται για τις κατασπαράξεις ζώων στα δίχτυα τους αλλά οι αλιείς δεν πληρώνουν εισφορές ούτε αποζημιώνονται αν πάθουν ζημιές. Επιπλέον, οι αγρότες δεν αποζημιώνονται στην ώρα τους ενώ αν είναι κτηνοτρόφοι εκτακτικής κτηνοτροφίας να πρέπει να ψάχνουν να βρουν κεφαλές ζώων , για να τους αποζημιώσουν. Πόσο εύκολο είναι αυτό στα ελληνικά βουνά είναι καλό καπέλο. Η τάση πάντως είναι για τους μεγαλοπαραγωγούς για πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

6. Οι αγρότες κι οι συνεταιρισμοί έφαγαν τις επιδοτήσεις και δεν εκσυγχρόνισαν την παραγωγή.Υπάρχει ένα πυρήνας αλήθειας σ΄ αυτό αλλά δεν αφορά όλους τους αγρότες ούτε όλους τους συνεταιρισμούς. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν παίρνουν επιδοτήσεις , όπως ας πούμε οι χοιροτρόφοι. Υπάρχουν παραγωγοί που παρανόμησαν, τα προηγούμενα χρόνια , με πανωγραψίματα, στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι κ.ά. μέσω συνεταιρισμών. Το καθεστώς απόδοσης με τα δικαιώματα δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε παλαιούς και νέους παραγωγούς, ακόμη και σε Νέους Αγρότες μεταξύ τους ανάλογα με το έτος αναφοράς. Έτσι, για την ίδια έκταση αμπέλου , την ίδια παραγωγή, ένας Νέος Αγρότης μπορεί να πάρει παραπάνω από έναν άλλον! Το βασικό όμως πρόβλημα των συνεταιρισμών είναι ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα παρενέβαινε προκειμένου να πάρει καλύτερη τιμή για το προϊόν του ο αγρότης και ν΄ αποφύγει τους κοινωνικούς κραδασμούς, σε μια λογική απόλυτα πελατειακή με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνεταιρισμοί, να βγουν καταχρεωμένοι.

7. Στις εξαγωγές μας σκίζει το ελληνικό ελαιόλαδο. Στις εξαγωγές μας «σκίζουν» τα ελληνικά φρούτα, που θεωρούνται η βαριά μας βιομηχανία. Αυτό δε σημαίνει πως ο παραγωγός παίρνει απαραίτητα καλή τιμή στην αγορά. Εξαρτάται από την ποικιλία που καλλιεργεί, αν είναι όψιμη ή όχι, αν έχει ζήτηση στην αγορά, αν είναι ανταγωνιστική ή όχι, αν υπάρχει ικανός όγκος παραγωγής. Ροδάκινο κι ακτινίδιο είναι από τα δυο φρούτα που η Ελλάδα έχει ισχυρό πλεονέκτημα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πάντα καρπώνεται ο παραγωγός την καλή ζήτηση τους στην αγορά. Το θέμα του ρωσικού εμπάργκο έχει δημιουργήσει ζητήματα στο ελληνικό ροδάκινο.

8. Δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όλοι πήραν παχυλές επιδοτήσεις.Ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και γι” αυτό η χώρα μας έχει φάει του κόσμου τα πρόστιμα, διότι ελάχιστοι υπουργοί έκαναν το αυτονόητο, να πάρουν μια απόφαση, που δεν αντίκειται χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία στο κοινοτικό δίκαιο. Κατ΄ εκτίμηση λοιπόν κι εξαιτίας των ελέγχων που έχουν γίνει κατά καιρούς η χώρα μας έβγαλε κακό όνομα και τώρα φυσά και το γιαούρτι.

9. Κανένας από τους αγρότες δε δουλεύει – όλοι είναι στα καφενεία. Υπάρχει ο αγρότης του καφενείου, ο οποίος δεν προσέχει την παραγωγή του. Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Το γεγονός ότι οι αγρότες είναι στο καφενείο ισχύει γιατί το ωράριο τους είναι διαφορετικό, από των υπολοίπων ανθρώπων. Οι μεν κτηνοτρόφοι ξυπνούν νωρίς , αρμέγουν , ταΐζουν και η υπόλοιπη μέρα, αν είναι σταβλισμένα είναι σχεδόν ελεύθερη, ώσπου να φτάσει η ώρα για νέο άρμεγμα. Για όσους είναι στην εκτατική κτηνοτροφία, δηλαδή έχουν ζώα ελευθέρας βοσκής, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Χειρότερη είναι η κατάσταση για τους μετακινούμενους, οι οποίοι γλιτώνουν κάποια έξοδα εκτροφής αλλά ταλαιπωρούνται με τις οικογένειές τους κάθε καλοκαίρι. Για τους γεωργούς, ενώ μπορεί να έχουν κενά, τα πράγματα ζορίζουν την καλλιεργητική περίοδο κι οι εργασίες τους είναι συγκεκριμένες. Υπάρχουν καλλιέργειες ιδιαίτερα απαιτητικές π.χ. κηπευτικά , οι οποίες θέλουν φροντίδα σε καθημερινή βάση κι άλλες που δεν χρειάζονται διαρκώς φροντίδα αλλά συγκεκριμένες εποχές του χρόνου π.χ. οργώματα, κλαδέματα κ.ά.

10. Δεν χρειάζονται λεφτά για να γίνει κάποιος αγρότης. Αυτός είναι ο κορυφαίος μύθος. Μόνο και μόνο για να αποκτήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό χρειάζονται πολλά πολλά χρήματα, αν δεν έχει οικογένεια που είναι στη Γεωργία ή την Κτηνοτροφία και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι καλλιέργειες μονοετείς και μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να πάρει παραγωγή. Μόνο και μόνο η αγορά αγροτικών μηχανημάτων είναι ένα σημαντικό έξοδο, δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σε σημείο ένας αγρότης που έχει μία καλλιέργεια να μην μπορεί εύκολα να την αλλάξει, αν δει πως το προϊόν δεν έχει καλύτερη τύχη στην αγορά. Το θέμα που θα έπρεπε να κοιτάξει η κυβέρνηση αναμφίβολα είναι το ζήτημα της φορολόγησης των σταβλικών εγκαταστάσεων. Οι αγρότες που έχουν μάλιστα και οργανωμένες παραγωγές υψηλών αποδόσεων π.χ. θερμοκήπια, εκτροφή κοτόπουλου έχουν υψηλά κοστολόγια ψύξης – θέρμανσης, κόστος εκκόλαψης κ.ά. Το κομμάτι της ενέργειας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος αγροτικών εφοδίων επιβαρύνει φοβερά τον Έλληνα αγρότη.

ΑΝΝΑ-λύοντας: TV μύθοι κι αλήθειες για τους αγρότες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: