Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το νερό όταν τρώμε καυτερά φαγητά


Εάν φάτε κάτι εξαιρετικά καυτερό, αντισταθείτε στην παρόρμηση να αρπάξετε ένα ποτήρι νερό και να το αδειάσετε μονορούφι. Αντ’αυτού, αναζητήστε ένα ποτήρι γάλα, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες. 
 
Σε βίντεο που ανήρτησαν στο YouTube, οι ειδικοί από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS) εξηγούν ότι η ένωση των μορίων του νερού μετην ουσία που είναι υπεύθυνη για την καυτερή γεύση ορισμένων τροφίμων όπως οι πιπεριές τσίλι, είναι σαν να ρίχνει κανείς νερό στο λάδι που έχει αρπάξει φωτιά: θα προκληθεί «έκρηξη» που θα εντείνει τη φωτιά αντί να την σβήσει. 

Η ουσία αυτή είναι η καψαϊκίνη, μία άχρωμη και άοσμη ουσία,που υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον εσωτερικό, λευκό «μυελό» της πιπεριάς όπου είναι προσκολλημένοι οι σπόροι της. Όταν η καψαϊκίνη έρθει σε επαφή με τον βλεννογόνο τουστόματος προκαλεί έντονο αίσθημα καύσου επειδή ενώνεται με τους υποδοχείς τουπόνου στην γλώσσα. 
 
Οι υποδοχείς αυτοί λέγονται TRPV1 και ρόλος τους είναι να ανιχνεύουν τις καυτές ουσίες, όπως το βραστό νερό, καθώς και τις όξινες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους ιστούς του στόματος.
 
 Όταν η καψαϊκίνη ενωθεί μαζί τους, οι υποδοχείς στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο για να τον ενημερώσουν ότι έχει καταναλωθεί κάτι επιβλαβές και εκείνος ενεργοποιεί μηχανισμούς όπως το αίσθημα της δίψας για να αναγκαστούμε να πιούμε κάτι ώστε να αποβληθεί η επιζήμια ουσία από τον οργανισμό. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα μίας τροφής σε καψαϊκίνη, τόσο περισσότερη ενώνεται με τους υποδοχείς TRPV1 και τόσο εντονότερο είναι το παραγόμενο αίσθημα καύσου.
 
 Ο βαθμός της θερμότητας που νιώθουμε από την κατανάλωση φαγητού μετριέται με την επονομαζόμενη κλίμακα Scoville. Η «πιπεριά φάντασμα» (ghost pepper), λ.χ., η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο που προέρχεται από την βορειοανατολική Ινδία, είναι 400φορές πιο καυτερή από το ταμπάσκο και έχει βαθμολογία 1.000 μονάδες τηςκλίμακας Scoville. 
 
Η καψαϊκίνη που αυτή η πιπεριά περιέχει ενώνεται με τουςυποδοχείς TRPV1 σε όλο το στόμα και έτσι νιώθει κανείς πως έχει πιάσει φωτιά. Το πρόβλημα είναι ότι η καψαϊκίνη είναι μία λιπόφιλη ουσία,οπότε πρακτικά είναι αδιάλυτη στο νερό αλλά αρκετά διαλυτή στα λίπη.
 
 Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν νιώθετε ότι καίγεστε και αντί για νερό, πιείτε γάλα ή φάτε γιαούρτι θα ανακουφισθείτε - και όσο περισσότερα λιπαρά περιέχει, τόσο το καλύτερο. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν επίσης την πρωτεΐνη καζεΐνη, ηοποία προσελκύει τα μόρια της καψαϊκίνης, προσθέτουν οι ειδικοί της ACS. Έτσι,τα απομακρύνουν από τους υποδοχείς του πόνου και τα διαλύουν, ανακουφίζοντας περαιτέρω τον πόνο. 
 
Μία άλλη πολύ καλή επιλογή είναι ένα παγωτό, προσθέτουν. Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι ο οργανισμός μπορεί να συνηθίσει την καψαϊκίνη, διότι με την συστηματική κατανάλωση απευαισθητοποιούνται οιυποδοχείς του πόνου και έτσι μειώνεται ολοένα περισσότερο το αίσθημα καύσου. 
 
Web Only
Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το νερό όταν τρώμε καυτερά φαγητά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.