Η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει περισσότερους Έλληνες παρά Σύρους

Η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει περισσότερους Ιταλούς και Έλληνες από Σύρους το 2050, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις κα...


Η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει περισσότερους Ιταλούς και Έλληνες από Σύρους το 2050, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις καλλιέργειες και διαταράσσουν τις προμήθειες τροφίμων, δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Περίπου 124 Έλληνες θα πεθάνουν για κάθε ένα εκατομμύριο του πληθυσμού το 2050, καθιστώντας την τρίτη χώρα με τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της πίσω από την Κίνα και το Βιετνάμ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες (3 Μαρτίου). Η Ιταλία είναι η 12η στην ανάλυση της μελέτης των 155 χωρών με 4.630 θανάτους συνολικά. Η Συρία, αντίθετα, θα χάσει μόνο 320 άτομα, 840 λιγότερα από ό, τι η Ελλάδα.

Η Γαλλία είναι 23η στη λίστα του συνόλου των θανάτων με 1.960, το Ηνωμένο Βασίλειο 26ο με 1.510 θανάτους, η Ρουμανία 30η με 1.330 θανάτους, η Γερμανία 34η με 1.200, και η Ελλάδα 36η με 1. 160 θάνατοι. Η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο κατατάσσονται επίσης σε υψηλότερη θέση από ό, τι η εμπόλεμη χώρα, όπως και άλλα κράτη όπως η Λιβύη και το Κονγκό.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Dr Marco Springmann από το Oxford Martin Programme για το μέλλον των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα βλάψει τις προμήθειες τροφίμων τόσο δραστικά ώστε μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν σε όλο τον κόσμο μόνο το 2050.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα σημειωθούν στην Κίνα (247.910), με 230 Κινέζους να υποκύπτουν ανά ένα εκατομμύριο του πληθυσμού. Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη διατροφή και το σωματικό βάρος, καθώς και η πρώτη που προβαίνει σε εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων που θα προκαλέσει σε 155 χώρες το 2050.

Ο Δρ Σπρίνγκμαν τόνισε ότι αλλαγές στη διαθεσιμότητα των τροφίμων και στην πρόσληψη επηρεάζουν επίσης ανησυχητικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη δίαιτα και το βάρος, όπως η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και η αύξηση του σωματικού βάρους. «Όλα αυτά αυξάνουν τη συχνότητα των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, καθώς και το θάνατο από τις ασθένειες αυτές».

Οι καλλιέργειες στην περιοχή της Μεσογείου θα πληγούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Αλλά και μη μεσογειακές χώρες θα υποφέρουν επίσης επειδή εισάγουν από αυτές και άλλα ευάλωτα έθνη στις κλιματικές αλλαγές.

Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσονται σε υψηλή θέση στον αριθμό των θανάτων λόγω των μεγαλύτερων πληθυσμών τους, αλλά αναλογικά είναι χαμηλότερα στη λίστα των 155 χωρών.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την προβλεπόμενη βελτίωση της διαθεσιμότητας τροφής κατά περίπου ένα τρίτο από το 2050.

James Crisp – EurActiv.com

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]