ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

To Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας για την πατάτα


Tο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της πατάτας για τις περιοχές: ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, ΑΧΑΪΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΙΘΑΚΗΣ.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Διαπιστώσεις: Σε όλες τις περιοχές, η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα φυτοπροστατευτικά προβλήματα. Στην πρώιμη Μεσσηνία η έναρξη της συγκομιδής αναμένεται στις αρχές Απριλίου. Σε όλες τις περιοχές οι πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από το παθογόνο ενώ συνεχίζεται η παρουσία καιρικών συνθηκών που ευνοούν τις μολυσματικές προσβολές από το παθογόνο, οι οποίες στην Μεσσηνία παρουσιάστηκαν στις 23 & 24/3 ενώ στην Ηλεία στις 24/3. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν ευνοείται η ταχεία ανάπτυξη του παθογόνου και των δευτερογενών προσβολών. 

Συστάσεις: Συνιστάται η διαρκής και προσεκτική εφαρμογή των προστατευτικών εφαρμογών φυτοπροστατευτικών σε όλες τις περιοχές και φυτείες, δεδομένου ότι αναμένεται η διατήρηση των ευνοϊκών για προσβολές από τον περονόσπορο καιρικών συνθηκών. Να εφαρμόζονται τα μικρότερα μεσοδιαστήματα εφαρμογής και οι υψηλότερες αναγραφόμενες στην ετικέτα δόσεις του κατάλληλου μυκητοκτόνου. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι προληπτική και στην επιλογή φυτοπροστατευτικού να ληφθεί υπόψη το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας.

ΦΘΟΡΙΜΑΙΑ - ΑΦΙΔΕΣ
Στην Ηλεία και Αχαΐα η πτήση της φθοριμαίας είναι ακατάστατη με χαμηλούς πληθυσμούς. Εάν απαιτείται επέμβαση να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον Περονόσπορο.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ
Έναρξη επεμβάσεων με την εμφάνιση προσβολών. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του φυτοπροσταστευτικού για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνεται με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας. 

Φυτοπροστατευτικά: Από τις λίστες με τα μυκητοκτόνα (έκδοση 10/03/2016) και εντομοκτόνα σκευάσματα (έκδοση 15/03/2015), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή εγκεκριμένων συμβατών σκευασμάτων, σωστής δοσολογίας και ορθού μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ.
ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSC

Τα δελτία αναρτώνται στον δικτυακό κόμβο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr
Δωρεάν παραλαβή των δελτίων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, με απλό αίτημα στο pkax-gp@otenet.gr


minagric.gr
To Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας για την πατάτα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: