ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης το πρόγραμμα «Νέοι αγρότες» - Δίνει λίγα σε πολλούς και βλέπουμε...


 
Στα 240 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι δημόσιες δαπάνες για το πρόγραμμα νέων αγροτών της περιόδου 2015 - 2020, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει επισήμως γνωστά μέχρι τώρα. Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως το τελικό ποσό θα είναι λίγο μεγαλύτερο και θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Κάθε νέος αγρότης θα λαμβάνει μία εφάπαξ αποζημίωση, που θα κυμαίνεται από 15.000 ως 22.000 ευρώ.

Ορισμένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για χρηματοδοτήσεις ως 42.000 ευρώ, όμως δεν είναι αξιόπιστα. Στις προηγούμενες προκηρύξεις του προγράμματος το ανώτατο ποσό που δόθηκε ήταν 20.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι η μέση επιδότηση θα ανέλθει στα 18.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό ότι στο

Όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο και σε νέους που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή. Αρκεί κατά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή τις επόμενες ημέρες, να καταθέτουν αίτηση στην οποία να φαίνεται πως πλέον η αγροτική δραστηριότητα που ασκούν από το τρέχον έτος είναι η κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτό είναι το πρώτο βασικό βήμα για την είσοδο στο πρόγραμμα.

Το επόμενο είναι ο νέος αγρότης να δηλώσει ότι καλλιεργεί μία έκταση ή εκτρέφει ένα κοπάδι που του δίνει τη δυνατότητα να έχει εισόδημα πάνω από το όριο φτώχειας. Δηλαδή το εισοδηματικό κριτήριο αυτήν τη φορά θα μπει πολύ χαμηλά, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο γίνεται περισσότεροι άνεργοι.

Σε προηγούμενες προκηρύξεις βασικό κριτήριο για την ένταξη ενός νέου στο πρόγραμμα ήταν η βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης που θα δημιουργούσε. Στην πράξη ένας νέος που θα δηλώσει ότι θα εκμεταλλεύεται 50 στρέμματα ελιές ή 120 πρόβατα μπορεί να ενταχθεί άνετα στο πρόγραμμα.

Στο μέλλον οι επενδύσεις
Μάλιστα ο νέος μπορεί να γίνει αρχηγός εκμετάλλευσης που ήδη λειτουργεί και με τα κριτήρια του προγράμματος είναι βιώσιμο και δεν θα χρειαστεί να προβεί σε καμία επένδυση ή αύξηση της δυναμικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιδότηση που λαμβάνει θα μπορεί να την αξιοποιήσει ως ένα καλό κομπόδεμα.

Κι επιπλέον, αν στο μέλλον χρειαστεί να κάνει κάποιες επενδύσεις, θα μπορεί να ενταχθεί, με προνομιακούς όρους, στα σχέδια βελτίωσης, όταν θα προκηρυχθεί αυτό το πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει αρκετούς μήνες μετά την προκήρυξη του προγράμματος «νέοι αγρότες».

Άλλωστε, στις παρούσες συνθήκες ελάχιστοι είναι αυτοί που θα αναλάμβαναν την υποχρέωση να κάνουν επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, όταν οι προοπτικές για τις τιμές παραγωγού των περισσότερων αγροτικών προϊόντων είναι πτωτικές και οι τράπεζες είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια των αγροτών.

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένας υποψήφιος στο πρόγραμμα θα είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να είναι κάτω των 40 ετών. Ευνοϊκή εξέλιξη για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι ότι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν λήγουν με το πέρας της πενταετίας ένταξής τους στο πρόγραμμα.

Σε προηγούμενες προκηρύξεις οι υποχρεώσεις είχαν δεκαετή διάρκεια.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε προκήρυξη όλων των πόρων του προγράμματος μέσα στο τρέχον έτος, αντί να κάνει τμηματική προκήρυξη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα και σε νέους τα επόμενα χρόνια.

Πολιτικά κριτήρια
Ο σχεδιασμός της προκήρυξης του προγράμματος είναι φανερό ότι έχει δύο στόχους. Αφενός να χτυπήσει την ανεργία των νέων, εντάσσοντας στην αγροτική παραγωγή όσο περισσότερους νέους μπορεί, παρά το ότι είναι βέβαιο πως οι εκμεταλλεύσεις που θα δημιουργήσουν δεν θα είναι βιώσιμες στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

Όμως έστω και προσωρινά με τον τρόπο αυτό θα χτυπηθεί η ανεργία.
Παράλληλα όμως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η ένταξη στο πρόγραμμα πολλών χιλιάδων νέων θα δημιουργήσει θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, δηλαδή προσδοκούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τα χρήματα που δίνει το πρόγραμμα.
Ένας ελαιοπαραγωγός είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να ζήσει στις μέρες μας καλλιεργώντας 50 στρέμματα ελιές, πολύ περισσότερο τέτοιες εκμεταλλεύσεις δεν θα είναι βιώσιμες στο τέλος της δεκαετίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας αγροτικές εκμεταλλεύσεις που καλύπτουν 500 στρέμματα. Στις ΗΠΑ μία μέση αγροτική εκμετάλλευση καταλαμβάνει 5.000 στρέμματα. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τη μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνει κάθε παραγωγός ως το τέλος της δεκαετίας, τη μείωση των τιμών παραγωγού και τη μη χρηματοδότηση των Ελλήνων αγροτών από τις τράπεζες, γίνεται φανερό πως οι μικρές εκμεταλλεύσεις που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι βιώσιμες.

Φαίνεται όμως πως αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σκέψη που επικρατεί είναι πως μέσα από τις χιλιάδες των νέων αγροτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κάποιοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν κι έτσι θα δημιουργηθεί μία νέα γενιά αγροτών που στο μέλλον θα αυξήσει το κλήρο που εκμεταλλεύεται.
 
 emprosnet.gr
Στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης το πρόγραμμα «Νέοι αγρότες» - Δίνει λίγα σε πολλούς και βλέπουμε... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: