Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών

 
 
Τεχνικό δελτίο για τα εσπεριδοειδή .Tο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

ΒΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΕΡΑΜΑΤΕΣ ΑΡΤΑΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ : ΑΝΘΗΣΗ
ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ : ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΝΘΗ

ΑΦΙΔΕΣ
Στα σταθερά παρατηρήτρια έχουν βρεθεί οι πρώτες αποικίες αφίδων (κυρίως της πράσινης αφίδας Aphis spiraecola).
Τα όρια για την καταπολέμηση είναι 5-10% των βλαστών με αποικίες αφίδων στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές αντίστοιχα.

Επειδή τα όρια ενδεχομένως να μην ξεπεραστούν καλό είναι ο κάθε παραγωγός να εξετάζει τα δέντρα του, παρατηρώντας τον αριθμό των προσβεβλημένων βλαστών μια ή δυο φορές την εβδομάδα, με επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταμέτρηση του αριθμού των προσβεβλημένων βλαστών σε ένα m 2 κόμης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφελίμων
(ειδικά των αρπακτικών που ξεχωρίζουν εύκολα).

Εάν τοπικά ξεπεραστούν τα ανωτέρω όρια, μπορεί να σχεδιαστεί αντιμετώπιση του εχθρού με χημικά μέσα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία των μελισσών. Για να μην αποβούν οι εφαρμογές σκευασμάτων μελισσοτοξικές, θα πρέπει να προτιμούνται τα ηπιότερα εξειδικευμένα-εκλεκτικά αφιδοκτόνα (βλ σχετική λίστα εντομοκτόνων) με την ένδειξη «σχετικά μη
μελισσοτοξικό» και να εφαρμόζονται τις απογευματινές ή βραδινές ώρες μετά το πέρας της δραστηριότητας των μελισσών.
Οι μελισσοκόμοι να ειδοποιούνται για την εφαρμογή του ψεκασμού με σκοπό το κλείσιμο των κυψελών για 24 ώρες μετά την εφαρμογή.

Να καταβάλετε κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνουν τοπικά στα νεαρά μόνο δέντρα ή στα επανεμβολιασμένα που συνήθως έχουν το πρόβλημα, στοχεύοντας την νεαρή βλάστηση και να μην γενικευτούν σε ολόκληρο τον οπωρώνα παρά μόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΚΑΛΟΚΟΡΗ
Αφορά σε τοπικές προσβολές σε κλημεντίνες ή Navel κοντά σε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή πλαγιές λόφων. Η ζημιά αφορά στους ανθικούς οφθαλμούς ή την αυξανόμενη κορυφή των οποίων προκαλεί την πτώση και την ανάπτυξη μια μαύρης σταγόνας στην θέση του κοψίματος.

Εγκεκριμένο σκεύασμα εφόσον είναι αναγκαία επέμβαση αυτήν την εποχή είναι μόνο το παραφινικό λάδι (cas 97862-82-3) το οποίο επειδή είναι μελισσοτοξικό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μετά τις παραπάνω απαραίτητες προφυλάξεις και σε συνεννόηση με τους μελισσοπαραγωγούς.

ΨΩΡΕΣ
Οι έρπουσες της πρώτης γενιάς της κόκκινης ψώρας, παρλατόριας και του ψευδόκοκου δεν έχουν εκκολαφθεί. Θα ακολουθήσει επόμενο δελτίο.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ
Μόνο ωφέλιμα και σαπρόφυτα ακάρεα συναντώνται σε δείγματα φύλλων από τα σταθερά παρατηρητήρια στους νομούς της Άρτας και της Θεσπρωτίας. Κανένας ψεκασμός δεν είναι επιβεβλημένος αυτήν την εποχή.

Εντολή Υπουργού
O Προϊστάμενος Τμήματος
Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε. Ιωαννίνων α.α.
Νικόλαος Μέτσιος
Γεωπόνος

Tο δελτίο παράγεται με βάση τοπικές παρατηρήσεις και γενικά μετεωρολογικά δεδομένα. Παρέχει μια τάση της περιφερειακής κατάστασης και δεν μπορεί να μεταφερθεί ως έχει σε κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί καλούνται συνεπώς, για τις αποφάσεις που λαμβάνουν να ενσωματώνουν τις δικές τους παρατηρήσεις στηριζόμενοι στα ενημερωτικά δελτία.

Όλα τα δελτία υπάρχουν στο διαδίκτυο:
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/134-ioannina

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα (εντομοκτόνα-ακαρεοκτόνα) με έγκριση στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών
Το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: