ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αυξάνονται τα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη λόγω υπερθέρμανσης


Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr

Το χρονικό παράθυρο πιθανής εξάπλωσης ιογενών νόσων από κουνούπια στην Ευρώπη επιμηκύνει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, επεκτείνοντας παράλληλα τις γεωγραφικές περιοχές με κίνδυνο για επιδημία δάγκειου πυρετού. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ουμέα στη Σουηδία και τους υπολογισμούς κινδύνου για κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε ότι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν σημαντικές συνέπειες στην αύξηση της ικανότητας των ειδών-φορέων Aedes aegypti και Aedes albopictus για τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού. Τα συγκεκριμένα κουνούπια, και ειδικά τα Aedes aegypti, συνδέονται με τις περισσότερες μεγάλες επιδημίες δάγκειου πυρετού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει τη γεωγραφική εξάπλωση τροπικών και υποτροπικών ιογενών ασθενειών που μεταφέρονται από κουνούπια σε εύκρατες περιοχές, όπως η Ευρώπη. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει το πώς η αύξηση και η διακύμανση των θερμοκρασιών αντιστοιχούν με αυξήσεις στη λεγόμενη «διανυσματική» ικανότητα, δηλαδή την ικανότητα των κουνουπιών να μεταδίδουν την ασθένεια στους ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν το ρυθμό αναπαραγωγής και μετάδοσης του ιού, καθώς και το ρυθμό με τον οποίο «τσιμπάνε» τα θηλυκά κουνούπια. Ως αποτέλεσμα, το θερμότερο κλίμα συνολικά επιμηκύνει το εποχικό παράθυρο ευκαιρίας μετάδοσης του δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι με την τρέχουσα διανυσματική ικανότητα, είναι πιθανά τα ξεσπάσματα δάγκειου πυρετού το καλοκαίρι σε περιοχές της νότιας Ευρώπης, όπου είναι παρόντα τα κουνούπια Aedes.

Η κλιματική αλλαγή στο μέλλον θα εντείνει τη διανυσματική ικανότητα και θα μετατοπίσει τις περιοχές κινδύνου προς το βορρά, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ιστορικά, τα συγκεκριμένα κουνούπια ήταν παρόντα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Ο κύριος φορέας του δάγκειου πυρετού, το Aedes aegypti, έχει πρόσφατα παρατηρηθεί στη Ρωσία και τη Γεωργία. Ο δευτερεύων φορέας του δάγκειου πυρετού, το Aedes albopictus, συναντάται σε ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης αλλά και πιο βόρεια, ως την Ολλανδία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο δάγκειος πυρετός αποτελεί την πιο ραγδαία εξάπλωση ιογενούς λοίμωξης του κόσμου τα τελευταία 20 χρόνια. Δεδομένου ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά είναι από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στην ασθένεια. Παγκόσμια απειλή

Ο δάγκειος πυρετός, ένας ιός που μεταδίδεται -και εξαπλώνεται ταχύτατα- μέσω των κουνουπιών, έχει εξελιχθεί από μια τροπική νόσο που εμφανιζόταν μόλις σε 9 χώρες, σε παγκόσμια απειλή. Η παγκοσμιοποίηση, η αστικοποίηση, η αλλαγή κλίματος και τα ταξίδια επέτρεψαν στον ιό να εισχωρήσει και στις πιο εύκρατες ζώνες και πλέον ο δάγκειος πυρετός μετατρέπεται σε παγκόσμια απειλή. Οι πρώτες περιγραφές του δάγκειου πυρετού γράφτηκαν το 1779. Στην αρχή του 20ού αιώνα, οι επιστήμονες έμαθαν ότι η νόσος προκαλείται από τον δάγκειο ιό και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού έχει αυξηθεί κατά 30 φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθιστώντας την ταχύτατα αναπτυσσόμενη και βάζοντας περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού σε κίνδυνο. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι νοσηλεύονται από την ασθένεια κάθε χρόνο -πολλοί από αυτούς παιδιά- και εξ αυτών το 2,5% πεθαίνει. Η πιο σοβαρή μορφή της νόσου, ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, αντιπροσωπεύει το 1% των περιπτώσεων, σκοτώνοντας 22.000 ανθρώπους το χρόνο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ. 
Συμπτώματα

Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών» επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκαλά τους. Μερικά από τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με την ιλαρά και πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις. Σε κάποιους ασθενείς ο δάγκειος πυρετός μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δύο μορφές που είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Η πρώτη μορφή είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία (αγωγοί που μεταφέρουν αίμα) και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (υπεύθυνα για τη θρόμβωση του αίματος).

Η δεύτερη μορφή είναι το σύνδρομο δάγκειου κλονισμού, που προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει θεραπεία; Σήμερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ικανό να εμποδίσει την προσβολή από τον δάγκειο ιό. Οι Φιλιππίνες έγιναν η πρώτη ασιατική χώρα που πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε την πώληση ενός εμβολίου. Προς το παρόν, υπάρχουν μερικά μέτρα ικανά να εμποδίσουν την προσβολή ανθρώπων από τον δάγκειο ιό. Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα προστασίας ενάντια σε κουνούπια και να περιορίσουν τον αριθμό των τσιμπημάτων. Επίσης, οι επιστήμονες προτείνουν τον περιορισμό του μεγέθους και του αριθμού των ενδιαιτημάτων τους, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των υπαρχόντων κουνουπιών. Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί από τον δάγκειο ιό, συνήθως αναρρώνει με την απλή πρόσληψη αρκετών υγρών, εφόσον η νόσος διατηρηθεί σε ήπια ή μέτρια μορφή. Αν κάποιος ασθενής παρουσιάσει πιο βαριά μορφή της ασθένειας, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών ή μετάγγιση αίματος.

Ζημιές τρισεκατομμυρίων λόγω κλιματικής αλλαγής

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να φέρει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα τρισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση των οικονομικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μέχρι σήμερα. Η διεθνής ομάδα οικονομολόγων και επιστημόνων υπολόγισε πως εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται με αμείωτη ένταση, οι οικονομικές ζημιές θα είναι ισοδύναμες με τα περιουσιακά στοιχεία των έξι μεγαλύτερων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται πως θα εξαλείψει 2,5 τρισ. δολάρια έως το 2100. Μάλιστα εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβεί τις προβλέψεις, το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει έως και στα 24,2 τρισεκατομμύρια. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ξηρασία ή οι ακραίες καταιγίδες, μπορούν να επηρεάσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είτε καταστρέφοντας υποδομές, είτε διαταράσσοντας την οικονομική δραστηριότητα, όπως η γεωργία, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Σύμφωνα με τον Σάιμον Ντίτζ του London School of Economics, επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα μπορεί να εκπλήξουν τους επενδυτές, αλλά όχι τους οικονομολόγους, καθώς τα τελευταία χρόνια όλα τα μοντέλα παράγουν όλο και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, παρά το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων, η καθαρή αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,2% σε σχέση με το σενάριο που αυτά δε ληφθούν, αναφέρει η μελέτη.

«Αυτό καθιστά την άμεση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την πιο λογική κίνηση, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από επενδυτική σκοπιά», όπως πρόσθεσε ο Σάιμον Ντιτζ.
 
imerisia
Αυξάνονται τα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη λόγω υπερθέρμανσης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: