Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συνεταιριστικό νομοσχέδιο: Με το καλημέρα νέες τροποποιήσεις…Το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στην ουσία του προβλήματος πως μπορούν να φτιαχτούν ευέλικτοι και δυναμικοί συνεταιρισμοί .Σειρά αλλαγών φέρνει το συνεταιριστικό νομοσχέδιο, που ήρθε σήμερα στη Βουλή, μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ΚΕΝΕ. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στη σύνθεση των μελών των αγροτικών συνεταιρισμών, στις ευθύνες που έχουν αστικές και ποινικές τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συνεταιρισμών, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η εκλογική διαδικασία κ.ά. Δίνει έμφαση στις οργανώσεις ομάδων παραγωγών, δίνει δυνατότητα για κλαδικούς συνεταιρισμούς.

Το νομοσχέδιο αλλάζει τη δυνατότητα ίδρυσης συνεταιρισμών , που προέβλεπε ο νόμος 4015/Σκανδαλίδη. Προβλέπει 3 άτομα για τη δημιουργία γυναικείων συνεταιρισμών, 15 για τη δημιουργία αλιευτικών, 30 για τη δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών. Δημιουργεί σύγχυση για το θέμα της ευθύνης, αφού αλλού σημειώνεται πως έχουν ευθύνη οι μετέχοντες μόνο για τη συνεταιριστική μερίδα, αλλού πολλαπλάσιο αυτής αλλού για όλο το ποσό σε ό, τι αφορά στη διοίκηση, εφ΄ όσον υπάρχει δόλος.

Το νομοσχέδιο αφήνει περιθώριο σε κάποιο συνεταιρισμό που απαρτίζεται από λιγότερα από 30 άτομα μέχρι σήμερα να παραμείνει εφ΄ όσον έχει κύκλο εργασιών 500.000 ευρώ να λειτουργήσει. Όμως, η διάταξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε λουκέτα συνεταιρισμούς που σήμερα λειτουργούν και πάνε καλά δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην αγορά.

Υπό προϋποθέσεις προβλέπεται αμοιβή προέδρου και προβλέπονται επίσης έξοδα μετακινήσεων εκτός περιοχής ευθύνης του συνεταιρισμού. Ο πρόεδρος δεν αμείβεται παρά μόνο αν υπερβαίνει ο τζίρος τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσωπα που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού π.χ. πατέρας/γιος απαγορεύονται στο ΔΣ του συνεταιρισμού. Με το άρθρο 35 προβλέπεται η δημιουργία Αγροδιατροφικών Συμπράξεων εντός της Περιφέρειας ενώ υπό προϋποθέσεις αίρεται κι η αναγκαστικότητα ενός συνεταιρισμού.

Με το άρθρο 38 εισάγει τις Ομάδες Προστασίας για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων για τον οίνο. Εισάγεται επίσης η ενιαία ψηφιακή βάση για την ιχνηλασιμότητα των συνεταιριστικών προϊόντων, κάτι όμως που θα έπρεπε γενικά να εισάγεται για όλα τα προϊόντα. Η αρχική ΔΙΑΓΕΠ , όπως εισαγόταν στο νομοσχέδιο , μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ). Πρόκειται για ένα αγροτικό ΤΑΙΠΕΔ, που όμως κανείς δεν ξέρει τι θα πάρει και τι θα αφήσει.

Το νομοσχέδιο εισάγει διατάξεις και για την ερασιτεχνική αλιεία και ουσιαστικά τη βάζει απέναντι με το αιτιολογικό ότι μειώνονται οι πόροι και τα ιχθυοαποθέματα.

Από το 1915 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 6 νόμοι για τους συνεταιρισμούς και το νομοσχέδιο Αποστόλου έρχεται να διορθώσει κάποια πράγματα από το νόμο 4015 Σκανδαλίδη αλλά πάνω από 1.000 τροποποιήσεις, όπως σωστά έχει γραφτεί από σχολιαστή του νομοσχεδίου.

Με το καλημέρα του νομοσχεδίου πάμε σε αλλαγές και τροποποιήσεις. Πρώτα απ΄ όλα γιατί ο νόμος βάζει απίστευτες υποχρεώσεις σ΄όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οικονομικές και ποινικές κι ορθώς αλλά μισθολογικά τ΄ αντιμετωπίζει ως εξοβελιστέα πλην κάποιας πληρωμής λόγω των συνεδριάσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως πάμε σε ακέφαλους συνεταιρισμούς.

Δεύτερον, γιατί αντί να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο ευέλικτο παρεμβαίνει απολύτως στη διαδικασία βάζοντας διαρκώς αστερίσκους, αντί να έχει ένα πλαίσιο ικανό κι εφαρμόσιμο , για κάθε συνεταιριστική πολυμετοχική εταιρία, όπως είναι ο συνεταιρισμός. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: 
http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=aa86049f-7cd9-4930-88da-a5e00103d71e
agrocosmos.com
Συνεταιριστικό νομοσχέδιο: Με το καλημέρα νέες τροποποιήσεις… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: