Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Βιονικό Σκαθάρι & τα Τηλεκατευθυνόμενα Ζωντανά Έντομα...
Πιο κοντά στην πλήρη κατάργηση του διαχωρισμού έμβιων όντων και άβιων αντικειμένων φέρνει την ανθρωπότητα η «γέννηση» στο εργαστήριο του σκαθαριού-cyborg από ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανιάνγκ της Σιγκαπούρης.

Οι ειδικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν το βιονικό έντομο «κλέβοντας» μέσω ηλεκτροδίων και ενός συστήματος με πομποδέκτες την αυτονομία της κίνησής του, το μετέτρεψαν δηλαδή σε τηλεκατευθυνόμενο! Όπως αναφέρουν στη δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Royal Society Interface»: «Αντίθετα με τα ανθρώπινης κατασκευής ρομπότ με πόδια για τα οποία κατασκευάζονται, συναρμολογούνται και συνδυάζονται διαφόρων ειδών μικρά μηχανικά μέρη, αισθητήρες, ενεργοποιητές, τα υβρίδια εντόμου- υπολογιστή χρησιμοποιούν άμεσα ζωντανά έντομα σαν πλατφόρμες για ρομπότ που έχει φτιάξει η φύση».

Στερεώνοντας με κερί μέλισσας στη ράχη του σκαθαριού του είδους Mecynorrhina torquata, μια μικρή πλακέτα ηλεκτρικού κυκλώματος, το οποίο λειτουργεί με μπαταρία λιθίου ως δέκτης ραδιοκυμάτων και είναι συνδεδεμένο μέσω ηλεκτροδίων με τους μυς και το νευρικό σύστημα του εντόμου, οι επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν την ταχύτητα με την οποία κινείται, να του αλλάξουν κατεύθυνση και να ορίσουν το μήκος του διασκελισμού του.

Η εξέλιξη

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ερευνητές του ίδιου Πανεπιστημίου πριν από περίπου έναν χρόνο και σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια είχαν καταφέρει να ελέγξουν το σκαθάρι αυτό σε πτήση μέσω των μυών που κινούν τα φτερά του. Φέτος κατάφεραν να ελέγξουν την κίνησή του κι όταν δεν πετάει. Οι ειδικοί κατάφεραν με τα δύο αυτά ερευνητικά πρότζεκτ να αποδείξουν ότι ο μυς που είναι γνωστός ως «μυς των κολεόπτερων» δεν είναι υπεύθυνος μόνο για το άνοιγμα και το κλείσιμο των φτερών των εν λόγω εντόμων όπως πιστευόταν, αλλά ότι σχετίζεται με το σύνολο της κίνησης και την κατεύθυνσή της. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αυτού του cyborg, το επίτευγμά τους είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς: «Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποδειχθεί ως η βέλτιστη εναλλακτική στα τηλεχειριζόμενα drones καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε περιοχές και χώρους που μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτό.

Οι δυνατότητες

Επί παραδείγματι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αφού εξαιτίας του μικρού μεγέθους μπορεί να χώνεται σε μικρές τρύπες ή κενά από κτίρια που έχουν καταρρεύσει από σεισμό ή άλλη αιτία και να εντοπίζουν επιζώντες». Αυτό επίσης που το κάνει υπέρτερο από τα drones είναι ότι το σκαθάρι-cyborg δεν χρειάζεται συνεχή χειρισμό από κάποιον άνθρωπο καθώς δρα εν μέρει και αυτόνομα.

Παρά την ανθρωπιστική διάσταση που προσδίδουν οι ερευνητές στο επίτευγμά τους, ήδη οργανώσεις για την προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή. Σαν απάντηση στις κατηγορίες αυτές, οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσα σκαθάρια συμμετείχαν στα πειράματα έζησαν μια φυσιολογική ζωή η οποία δεν διέφερε σε τίποτα από τα υπόλοιπα σκαθάρια του είδους, αφού πέθαναν εντός πέντε-έξι μηνών από τη γέννησή τους.

Χρήστος Στασινόπουλος
ethnos.gr
Το Βιονικό Σκαθάρι & τα Τηλεκατευθυνόμενα Ζωντανά Έντομα... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: