Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την θερμοκηπιακή καλλιέργεια του αγγουριού


Τεχνικό δελτίο για το αγγούρι θερμοκηπίου .Tο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την θερμοκηπιακή καλλιέργεια του αγγουριού.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonospora cubensis)

Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες με αγγουριές Θερμοκηπίου.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

Συνθήκες ανάπτυξης: Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.
Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

Καταπολέμηση:
1) Απομακρύνoυμε από τα φυτά τα προσβεβλημένα από τον περονόσπορο φύλλα.
2) Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα με fosetyl–aluminium, metalaxyl-m, metiram, propineb, azoxystrobin, propanocarb, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.

Συστάσεις :
1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri, orius insidiosus, κ.α
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin κ.α..

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Ttranychos urticae)

Οι νύμφες - προνύμφες και τα ακμαία του τετρανύχου εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια του φύλλου,
όπου τρυπούν τα κύτταρα του φυτού απομυζώντας το περιεχόμενό τους. Η ζημιά γίνεται εμφανής στην πάνω επιφάνεια των φύλλων σαν μικρές ασπροκίτρινες κηλίδες, με την ανάπτυξη της ζημιάς τα φύλλα κιτρινίζουν, στην συνέχεια νεκρώνονται και όλο το φυτό καταστρέφεται. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές για την γρήγορη ανάπτυξη και εξάπλωση του.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός των φυτών αγγουριάς μόνο όταν διαπιστωθεί η παρουσία του τετρανύχου (3 άτομα/φύλλο και επανάληψη μετά από 8 ημέρες), με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως abamectin κ.α..

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αγγουριάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.
Δημήτριος Λύκας
Το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την θερμοκηπιακή καλλιέργεια του αγγουριού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.