ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ερώτηση του Βουλευτή Καραγιαννίδη Χρ. με θέμα το ενδεχόμενο απώλειας των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επόμενα χρόνια


Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι αγρότες του Ν. Δράμας από το ενδεχόμενο απώλειας των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επόμενα χρόνια.

Μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο και με άμεσο κίνδυνο να τεθούν άμεσα εκτός του κλάδου βρίσκονται δεκάδες μικρομεσαίοι αγρότες του Ν. Δράμας, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις μεταβολές δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που λαμβάνουν από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας έχει υποβάλει από την αρχή του έτους ένσταση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας οδηγίες για την αποκατάσταση λαθών που έγιναν κατά την συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων. Τα λάθη έχουν ως αντικειμενική βάση ορισμένα δυσερμήνευτα σημεία της σχετικής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ και κυρίως το σύντομο χρονικό διάστημα των προθεσμιών.

Μέχρι σήμερα, η ΕΑΣ Δράμας δεν έχει λάβει καμία αρμόδια ενημέρωση για το ζήτημα που έθεσε, δηλαδή την αντιμετώπιση των λαθών, μέσω της αποκατάστασης / διόρθωσής τους, με αποτέλεσμα να φουντώνει η ανησυχία ανάμεσα στους παραγωγούς ότι ενδεχομένως θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Πέραν αυτού, προβλήματα εντοπίζονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του 2014, όπου υπάρχουν ποινές στη ζώνη τηλεπισκόπησης, οι οποίες μεταφέρονται και στην ΕΑΕ του 2015 με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι παραγωγοί.

Επειδή ο κίνδυνος απώλειας των επιδοτήσεων θα επηρεάσει όχι μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο αλλά και αυτές των επόμενων πέντε ετών, λόγω της εφαρμογής του νέου τρόπου χορήγησης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης


Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να αναλάβει ώστε να αποκατασταθούν τα λάθη και να μην χαθούν οι επιδοτήσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής
Καραγιαννίδης Χρήστος
Ερώτηση του Βουλευτή Καραγιαννίδη Χρ. με θέμα το ενδεχόμενο απώλειας των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επόμενα χρόνια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: