ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι 7 βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό


«Ασφαλιστική φοροκαταιγίδα» σε συνδυασμό με την…«κατάργηση» των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ επιφέρει η κατ’ επίφασιν «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για επιβάρυνση όλων από εξωφρενικές εισφορές και αντιστοίχως για την πλήρη κατάργηση της βασικής έννοιας της ασφάλισης που είναι η ανταποδοτικότητα.

Σύμφωνα με «Το Βήμα τη Κυριακής», οι νέες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ισχύ του νέου καθεστώτος θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη.

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς:

1. Ενοποιούνται όλα τα Ταμεία, ενώ πλέον θα υπάρχει ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ.

2. Αυξάνονται οι εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους, εκτός των χαμηλόμισθων.

3. Μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους.

4. Αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις με εφαρμογή των διατάξεων εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ. Για την εφαρμογή του ορίου αυτού λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται μετά την αναπροσαρμογή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν του ανωτέρω ορίου των 1.300 ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά.

5. Στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα γίνουν από 1.1.2016 αναδρομικές μειώσεις για 280.000 συνταξιούχους και στα εκκρεμή εφάπαξ, καθώς προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

6. Περικόπτεται το εφάπαξ και καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ.

7. Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ τον μήνα, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών ως τα 15 έτη ασφάλισης που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. 
 
zougla
Οι 7 βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: