ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Aλλάζει η νομοθεσία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Έντονες  αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους η νομοθετική παρέμβαση για τα νέα προϊόντα καπνού και το ηλεκτρονικό τσιγάρο  μέσω της οποίας ενσωματώνεται η σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, έτσι όπως αυτοί εκφράστηκαν στην διαβούλευση που προηγήθηκε, η προς νομοθέτηση πρωτοβουλία όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα και ακυρώνει εντελώς το πνεύμα της Οδηγίας.

Συγκεκριμένα:

Προβλέπεται μακρά διαδικασία αδειοδότησης κατόπιν σύγκλησης ειδικής επιτροπής και έκδοσης ΚΥΑ για τη διάθεση κάθε νέου προϊόντος καπνού (ΝΠΚ) στην αγορά, παρότι η Οδηγία προβλέπει για τα προϊόντα αυτά απλή κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές, διευκολύνοντας την κυκλοφορία τους. Προστίθεται, δηλαδή, υπέρογκη γραφειοκρατία που καθιστά απαγορευτική σε εισαγωγείς και κατασκευαστές την επένδυση στις καινοτόμες αυτές εναλλακτικές του τσιγάρου, την ώρα που για το βλαπτικό συμβατικό τσιγάρο δεν απαιτείται καμία ειδική διαδικασία.

Β. Πώληση, διαφήμιση και χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και περιεκτών επαναπλήρωσης, καθώς και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα (άρθρο 21 & άρθρο 24):
 • Απαγορεύεται το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, καφετέριες, κ.λπ., εξομοιώνοντας το άτμισμα με το κάπνισμα, ενώ επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αποδεδειγμένα δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα, δεν υπάρχουν, δηλαδή, επιπτώσεις στην υγεία των μη χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μία αναγνωρισμένη καινοτόμος εναλλακτική του παραδοσιακού καπνού ταυτίζεται, δηλαδή, με το συμβατικό τσιγάρο, δίνοντας το λάθος μήνυμα ότι οι δύο κατηγορίες προϊόντων είναι ίδιες, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι καπνιστές στην ανθυγιεινή τους συνήθεια.
 •  Απαγορεύεται κάθε είδους εμπορική επικοινωνία για την προώθηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης, ακόμη και η ενημέρωση προς συναινούντες ενηλίκους, στερώντας από τους καπνιστές το δικαίωμα της ενημέρωσης για προϊόντα, τα οποία η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι μπορούν να σώσουν ζωές, και τα οποία σχεδόν όλα τα άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στην εθνική πολιτική τους για τον περιορισμό της βλάβης που προκαλεί το συμβατικό κάπνισμα.

Κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες

Σύμφωνα με τα σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση, υπογραμμίζονται οι κάτωθι συνέπειες του Σχεδίου Νόμου:

Οι καπνιστές εξωθούνται εν τοις πράγμασι να συνεχίσουν το κάπνισμα, με κόστος για την υγεία τους και τις κοινωνικές και υγειονομικές δομές, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν το υπέρογκο κόστος αντιμετώπισης των συνδεδεμένων με το κάπνισμα ασθενειών (€1,7 δισ.), ενώ οι εξοικονομούμενοι πόροι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση επιτακτικών κοινωνικών αναγκών.
 • Καπνοκαλλιεργητές: Βαρύ κόστος για τον κλάδο των καπνοκαλλιεργητών, οι οποίοι είχαν επενδύσει στα νέα προϊόντα καπνού, ως τη νέα γενιά καπνικών προϊόντων, βλέποντας σε αυτά διέξοδο για την παραγωγή τους που ήδη πλήττεται από την παράνομη εισαγωγή χύμα καπνού από χώρες η Βουλγαρία, Αίγυπτος και Τουρκία και το λαθρεμπόριο καπνικών.
 • Λιανέμποροι: Βαρύ πλήγμα για τον κλάδο των λιανεμπόρων, που ανέμεναν τις νέες αυτές εναλλακτικές του συμβατικού τσιγάρου για να ανακάμψουν οικονομικά. Αφενός οι καπνοπώλες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα νέα προϊόντα καπνού, με δεδομένο ότι δεν τους επιτρέπεται να εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα και το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει κατακρημνίσει το εισόδημά τους· αφετέρου τα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων ήλπιζαν στη διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου που θα προωθούσε ενεργά το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά το πρότυπο των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ. Οικονομία
 • Συνεχιζόμενη επιβάρυνση στις δομές του ΕΣΥ, ενώ εν μέσω αλλεπάλληλων περικοπών στον τομέα της υγείας και αγωνιώδους αναζήτησης φορολογικών ισοδύναμων θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι, που θα προλάμβαναν την ανάγκη λήψης επώδυνων φορολογικών μέτρων.
 • Εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας πολλά υποσχόμενης αγοράς που θα αποδίδει πολύτιμα φορολογικά έσοδα.
 • Περαιτέρω διόγκωση του λαθρεμπορίου και των διαφυγόντων εσόδων λόγω της συνέχισης του παραδοσιακού καπνίσματος, την ώρα που η τιμή του νόμιμου προϊόντος καθίσταται απαγορευτική λόγω υπερφορολόγησης.


   stogiatro.gr
   Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
  Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Aλλάζει η νομοθεσία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: