ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Ευρωβουλή “ακούει” τη βιομηχανία & μπλοκάρει το καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Κίνα


Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη (12 Μαΐου) κατά της χορήγησης καθεστώτος «οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα, προεξοφλώντας την πρόταση που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ – η οποία φαινόταν διατεθειμένη να χορηγήσει το καθεστώς οικονομίας της αγοράς (ΚΟΑ) – οι ευρωβουλευτές πέρασαν με συντριπτική πλειοψηφία ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα ζητώντας από την Επιτροπή να ακούσει τις ανησυχίες της βιομηχανίας της ΕΕ, τα συνδικάτα και τους ενδιαφερόμενους φορείς, σχετικά με τις πιθανές συνέπειες για την απασχόληση, το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ.

Η ικανότητα υπερπαραγωγής της Κίνας και οι επακόλουθες φθηνές εξαγωγές έχουν ήδη “ισχυρές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ΕΕ”, είπαν, δείχνοντας τον τομέα του χάλυβα της ΕΕ.

Η επιχειρηματική κοινότητα χαιρέτισε το ψήφισμα. “Μια σημαντική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να χορηγήσουμε στην Κίνα ΚΟΑ. Η Κίνα δεν είναι μια οικονομία της αγοράς, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τέτοια για τους σκοπούς των ερευνών αντιντάμπινγκ”, δήλωσε ο Axel Eggert ,Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα (EUROFER), τονίζοντας ότι η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με την ΕΕ, από τα 37 μέτρα αντιντάμπινγκ που ισχύουν σήμερα για το χάλυβα, 16 αφορούν στην Κίνα.

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν επίσης ότι 56 από τα τρέχοντα 73 μέτρα αντιντάμπινγκ της ΕΕ εφαρμόζονται στις εισαγωγές από την Κίνα.

Εργαλεία εμπορικής άμυνας

Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι το Πεκίνο έχει πολύ μεγαλύτερο ενθουσιασμό για να ασκήσει πιέσεις για καθεστώς οικονομίας της αγοράς παρά να προβεί σε μεταρρύθμιση της δικής του οικονομίας. Οι περισσότερες χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα δεν πληροί τα κριτήρια, όπου οι αποφάσεις για δανεισμό και παραγωγή λαμβάνονται χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.

Η Κίνα, ωστόσο, επιμένει ότι η ερμηνεία της συμφωνίας προσχώρησης στον ΠΟΕ προβλέπει την αυτόματη χορήγηση καθεστώτος οικονομίας της αγοράς μετά από 15 χρόνια.

Η Επιτροπή αναμένεται να καταλήξει σε μια πρόταση για το καθεστώς του εμπορίου της Κίνας τον Ιούλιο. Οι επιλογές της είναι: να μην κάνει τίποτα, να χορηγήσει στην Κίνα καθεστώς οικονομίας της αγοράς ή να παρέχει αυτό το καθεστώς με συγκεκριμένα εμπορικά μέτρα.

Ισορροπημένη πρόταση

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και με τις καθημερινές εμπορικές ροές να είναι άνω του 1 δις €, η κινεζική αγορά συνιστά τη βασική κινητήρια δύναμη κερδοφορίας για έναν αριθμό βιομηχανιών και εμπορικών σημάτων της ΕΕ, σημείωσαν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμα, επιμένοντας σε μια συντονισμένη δράση με άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους για να καταλήξουν σε κοινή ερμηνεία του δικαίου του ΠΟΕ.

Κάνουν έκκληση επίσης να χρησιμοποιηθούν οι επερχόμενες συναντήσεις των G7 και G20, καθώς και η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας, να βρεθεί μια λύση συμβατή με τον ΠΟΕ.

“Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ επιδιώκει μια υγιή και ισορροπημένη οικονομική σχέση με την Κίνα”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της BUSINESSEUROPE, Markus J. Beyrer.

“Η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση η οποία να είναι σύμφωνη με το δίκαιο του ΠΟΕ και της ΕΕ και να λαμβάνει υπόψη το υπόλοιπο του κεφαλαίου 15 του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Κίνας στον ΠΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό το γεγονός η ΕΕ να διατηρήσει αποτελεσματικά μέσα εμπορικής άμυνας που λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση της αγοράς στην Κίνα σήμερα και στο μέλλον. ”

Η Φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής Marietje Schaake κατηγόρησε την Επιτροπή για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

“Είναι κρίμα που η συζήτηση γίνεται μόλις τώρα, είναι γνωστό εδώ και δεκαπέντε χρόνια ότι αυτή η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί, συνεπώς η Επιτροπή έχει μάλλον αργήσει”, είπε.

“Τώρα χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη πρόταση το συντομότερο δυνατόν, στην οποία τόσο τα συμφέροντα της βαριάς βιομηχανίας και εκείνα των εισαγωγέων και των μεταφορέων, που πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ξένα προϊόντα, να ληφθούν υπόψη.”

Daniela Vincenti- EurActiv

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η Ευρωβουλή “ακούει” τη βιομηχανία & μπλοκάρει το καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Κίνα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: