ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Καταπέλτης ο Τζιτζικώστας κατά Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις αφανισμού της κτηνοτροφίας


Εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για τα ζητήματα προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής και του ελληνικού γάλακτος εισηγήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, υλοποιώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις Σέρρες, εισήγαγε ως εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα του γάλακτος, το οποίο χαρακτήρισε «εθνικό» και επισήμανε ότι «πλέον απειλεί με αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία, λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ενώ εκλήθησαν δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με το 80% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η εξής:

«Η ελληνική κτηνοτροφία και ειδικά η γαλακτοπαραγωγή απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης για το θέμα.

Το φρέσκο νωπό ελληνικό γάλα και η κτηνοτροφική μας παραγωγή υφίσταται τεράστιο πλήγμα και εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες θα κινδυνεύσει η ελληνική κτηνοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τιμές αγοράς γάλακτος από τον Έλληνα παραγωγό, λόγω κατάργησης της ποσόστωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταρρέουν και σε συνδυασμό με τη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που απορροφούσε η Κίνα και το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, υπάρχει πλέον ‘υπερπληθώρα’ γάλακτος στην ΕΕ, που οδηγεί σε αθρόες εισαγωγές στη χώρα μας σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς του γάλακτος από τον Έλληνα παραγωγό να έχει μειωθεί δραματικά.

Ενώ το μέσο κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο είναι 37,5 λεπτά το λίτρο σήμερα η τιμή του γάλακτος που εισάγεται από το εξωτερικό βρίσκεται ακόμη και στα 25 λεπτά το λίτρο. Ως συνέπεια οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν πλέον το γάλα από τους κτηνοτρόφους πολύ χαμηλότερα από την τιμή κόστους, κοντά στα 30 λεπτά το λίτρο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο χαμηλά. Κάποιοι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν μάλιστα από γαλακτοβιομηχανίες ότι σταματούν να αγοράζουν την παραγωγή τους. Και απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση παραμένει αδρανής.

Επιπλέον, η ΚΥΑ που επιτρέπει να χρησιμοποιείται συμπυκνωμένο γάλα στο γιαούρτι, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς».

Στη συνέχεια , ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , ανέπτυξε τις προτάσεις – διεκδικήσεις , οι οποίες είναι :

-Άμεση απόσυρση της ΚΥΑ, που φέρει την υπογραφή των κ.κ. Μπόλαρη και Τσακαλώτου, και τη διασφάλιση με νομοθετική ρύθμιση ότι το ελληνικό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα, για την προστασία τόσο της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και κτηνοτροφίας, όσο και του διεθνούς brand name του ελληνικού γιαουρτιού.

-Να καταργηθεί άμεσα η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση των ημερών ζωής του φρέσκου γάλακτος.

-Να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

-Να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τη χορήγηση 200 ml γάλακτος ημερησίως σε όλους τους μαθητές των σχολείων.

-Να περιληφθεί το ελληνικό γάλα και το ελληνικό γιαούρτι στα 6 ευρώ που δίνονται ανά πρόσφυγα για τη διατροφή του στα κέντρα μετεγκατάστασης.

-Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (πετρέλαιο, επιτόκια, που είναι τριπλάσια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ κτλ.).

-Να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας για τυχόν παράνομες εισαγωγές».

Η εισήγηση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 
 newsta.gr
Καταπέλτης ο Τζιτζικώστας κατά Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις αφανισμού της κτηνοτροφίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: