ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη


Ξεκινούν από την Τρίτη 17 Μαΐου οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ένα έργο από τα 10 μεγαλύτερα που υλοποιούνται την περίοδο αυτή στον κόσμο. Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς και αντιπροσωπειών απ’ όλες τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δισ. και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας.

Με το έργο αυτό δημιουργούνται 8.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ πρόκειται να επενδυθούν στη χώρα μας πάνω από 2 δισ. ευρώ, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρείες.

Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος.

Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που τοποθετείται στο 2019-2020 η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Στόχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ πέρα από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης είναι η διακλάδωση προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη), εξέλιξη που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Ήδη στις επαφές που πρόκειται να έχει στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. 

ΕΡΤ1- ΑΠΕ/ΜΠΕ


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: