ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σοβαρές ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές & την εμπορική συμφωνία με τη Λατινική Αμερική

Οι γεωργοί της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αναφορικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το μπλοκ Mercosur, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές γεωργικές εξαγωγές θα επηρεαστούν αρνητικά.

Σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν τις εδώ και πολλά χρόνια παγωμένες διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική που χρονολογούνται από το 2004, η ΕΕ και η Mercosur αντάλλαξαν την Τετάρτη (11 Μαΐου) προσφορές σχετικά με την πρόσβαση στις αντίστοιχες αγορές τους για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και τις δημόσιες συμβάσεις.

Το Mercosur είναι ένα περιφερειακό μπλοκ το οποίο αποτελείται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα πλήρη μέλη της είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα, ενώ συνδεδεμένες χώρες είναι η Βολιβία, η Χιλή, το Περού, η Κολομβία, ο Ισημερινός και το Σουρινάμ.

Μετά από δώδεκα χρόνια στασιμότητας των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων έχει αλλάξει σημαντικά, με χώρες όπως η Βραζιλία να κυριαρχεί ως καθαρός εξαγωγέας.

Ακριβώς όπως και η ΕΕ, η Βραζιλία κάνει μεγάλες επενδύσεις δημόσιων πόρων στην αύξηση της παραγωγής της.

Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, και το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής, πιέζουν ασφυκτικά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Τα «ευαίσθητα» προϊόντα

Η Copa-Cogeca, που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους αγρότες και τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, θεωρεί ότι η προσφορά της Κομισιόν στον τομέα της γεωργίας απέναντι στη Λατινική Αμερική είναι προβληματική καθώς «ανοίγει τις αγορές της ΕΕ για τις εισαγωγές, χωρίς να πάρει το ανάλογο αντάλλαγμα».

Οι γεωργοί της ΕΕ ανησυχούν ιδιαίτερα για τα «ευαίσθητα» προϊόντα, όπως το βόειο κρέας και τα πουλερικά.

Τον Απρίλιο, είκοσι υπουργοί της ΕΕ προειδοποίησαν την Επιτροπή και της ζήτησαν η προσφορά για τη γεωργία να μην περιλαμβάνει ευαίσθητα προϊόντα στις συνομιλίες για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Mercosur.

«Παρά την προειδοποίηση αυτή […], η Επιτροπή προχώρησε σε αυτήν την κίνηση», είπε η Copa-Cogeca σε δελτίο Τύπου.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες θέλουν όλα τα ευαίσθητα προϊόντα να αποκλειστούν από την προσφορά της Κομισιόν. Η EurActiv.com πληροφορήθηκε ότι το βόειο κρέας και αιθανόλη είναι εκτός, αλλά άλλοι ευαίσθητοι τομείς, όπως τα πουλερικά και τα δημητριακά παραμένουν.

Οι αγρότες της ΕΕ προειδοποιούν ότι η συμπερίληψη των ευαίσθητων προϊόντων θα μπορούσε να καταστρέψει τον γεωργικό τομέα εάν δεν γίνει διευκρίνιση όσον αφορά στην άρση των «γραφειοκρατικών και άλλων περιττών μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο» που εμποδίζουν την είσοδο των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις χώρεα αυτές.

Υπό απειλή οι εξαγωγές

Η Mercosur είναι ήδη ένας σημαντικός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, με το 86% των εισαγωγών βοείου κρέατος και το 70% των εισαγωγών πουλερικών να προέρχονται από αυτές τις χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, είπε στην EurActiv ότι η Mercosur δεν είναι μια πλήρης ενιαία αγορά, κάτι που «θα περιορίσει το δυναμικό των γεωργικών εξαγωγών της ΕΕ τρομερά».

Εξήγησε ότι ο γεωργικός τομέας της ΕΕ είναι ήδη σε σοβαρή κατάσταση. Αναφερόμενος σε μια μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών, σημείωσε ότι ο τομέας κινδυνεύει να χάσει 7 δις € από μια τέτοια συμφωνία.

Περιβαλλοντικά πρότυπα

Ο Pesonen σημείωσε ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Θα πρέπει να εξάγουμε σε κάθε χώρα ξεχωριστά και να συμμορφωνόμαστε με διαφορετικούς κανόνες εμπορίου και πρότυπα εμπορίας και διάφορα περιβαλλοντικά πρότυπα», είπε,

Η Copa-Cogeca υποστηρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πτυχές ασφάλειας της παραγωγής κρέατος στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η ιχνηλασιμότητα και η χρήση αντιβιοτικών αυξητικών παραγόντων.

Φάρμακα όπως ορμόνες και αυξητικοί παράγοντες είναι παράνομα στην ΕΕ, αλλά χρησιμοποιούνται σε ορισμένες χώρες της Mercosur και οι Ευρωπαίοι αγρότες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής της χρήσης φαρμάκων ή παρακολούθησης της περιόδου απόσυρσης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η Κομισιόν θέλει χρόνο

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία για την επιτυχή επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική, φιλόδοξη και ισορροπημένη συμφωνία.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε στην EurActiv ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τώρα τις προσφορές με σκοπό να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις φέτος.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις δύο προσφορές πριν έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τις λεπτομέρειες. Δώδεκα χρόνια μετά την προηγούμενη ανταλλαγή είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία προσεκτικά», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η επόμενη συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί πριν από τις θερινές διακοπές, προκειμένου να προβούν σε απολογισμό των διαπραγματεύσεων και να προετοιμάσει ένα χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Με την ανταλλαγή προσφορών πρόσβασης στην αγορά η ΕΕ και η Mercosur επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για μια φιλόδοξη και ισορροπημένη συμφωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η προσφορά της ΕΕ αντικατοπτρίζει αυτό που η Επιτροπή θεωρεί επαρκές σε αυτό το στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας «μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη».

Σαράντης Μιχαλόπουλος- EurActiv.com
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σοβαρές ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές & την εμπορική συμφωνία με τη Λατινική Αμερική Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: