ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Glyphosate: Νέα εμπόδια στην ανανέωση της άδειας του ...


Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου glyphosate από την Ε.Ε., παρά την πρόταση της Κομισιόν για αδειοδότηση για τα επόμενα 7 χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα η μόνιμη επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (PAFF) απέτυχε και πάλι να λάβει απόφαση για το αν θα ανανεώσει την άδεια για το glyphosate, κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τετάρτη και την Πέμπτη (18-19 Μαΐου).

Χθες οι συνεταιριστικές οργανώσεις COPA-COGECA έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανανεώσει την άδεια του πιο διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου - μία εμπορική του ονομασία είναι το RoundUp - γιατί υποστηρίζει ότι θα χαθεί η καλλιεργητική χρονιά. Μάλιστα, η άδεια του glyphosate για κυκλοφορία στην Ε.Ε. λήγει στις 30 Ιουνίου. Χθες, επίσης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, εξέφρασε την ανησυχία του για τη η ανανέωση της άδειας του εν λόγω ζιζανιοκτόνου.

Τι συνέβη όμως την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Εμπεριογνωμόνων; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν υπήρξε ειδική πλειοψηφία για μια τέτοια απόφαση, κατά μία ψήφο. Η πρώτη ψηφοφορία για το θέμα είχε προγραμματιστεί ήδη από το Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε μετά από αντιδράσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, καθώς είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι το glyphosate είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε δύο νέες προτάσεις, οι οποίες απέτυχαν να πείσουν τα κράτη μέλη.

"Εάν δεν ληφθεί απόφαση πριν τις 30 Ιουνίου, το glyphosate θα είναι η άδεια κυκλοφορίας δεν είναι πλέον στην ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανακαλέσουν τις άδειες για όλα τα προϊόντα με βάση το glyphosate", είπε εκπρόσωπος της Επιτροπής στους δημοσιογράφους.Ο Pekka Pesonen, ο γενικός γραμματέας των COPA-COGECA, δήλωσε: "Χωρίς αυτό, η παραγωγή θα τεθεί σε κίνδυνο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να προκαλέσει διάφορα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων γεωργών, καθώς και τις δεσμεύσεις μας για την αλλαγή του κλίματος. Το χρησιμοποιούμε για ορισμένες γεωργικές πρακτικές, όπως η μη άροση και η ελάχιστη άροση, βοηθώντας να εξασφαλίσει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λιγότερη διάβρωση του εδάφους."
agro24.gr


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Glyphosate: Νέα εμπόδια στην ανανέωση της άδειας του ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:45 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: