ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιστρέφουν το "πακέτο Χατζηγάκη" 12.000 αγρότες-Αποστόλου: Θα επαναδιαπραγματευτούμε


Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν περίπου 12.000 αγρότες που εισέπραξαν αποζημιώσεις το 2008 και το 2009 («πακέτο Χατζηγάκη») άνω των 5.000 ευρώ να επιστρέψουν συνολικό πόσο 40 εκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Εξετάζεται μάλιστα, τα ποσά αυτά, να καταβληθούν τμηματικά - ενδεχομένως και σε δόσεις κατανεμημένες σε δύο ή τρία χρόνια - και μέσω των βασικών ενισχύσεων που δίνονται στους αγρότες κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των καταλογισμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Αποστόλου, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας και σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς ανάλογα με αυτά που πληρώσαμε για την χωματερή του Κουρουπητού, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο. «Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα καθώς - όπως επισήμανε - τα πρόστιμα αυτά καταλογίστηκαν σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και έρχονται να επιβαρύνουν τους αγρότες αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο. Εξήγησε όμως, ότι μετά την απόδοση των 40 εκ. ευρώ θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού που θα πληρώσουν οι αγρότες.

«Πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν» τόνισε ο κ. Αποστόλου σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ. Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι τα ποσά με τα οποία επιβαρύνονται οι αγρότες είναι μικρά και αφορούν μόνον 1,5% περίπου αγροτών που πήραν ενισχύσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση που ζητά από την ελληνική Δημοκρατία, να ανακτήσει από τους περίπου 720.000 Έλληνες αγρότες το ποσό των 420 εκ. ευρώ, που δόθηκε το 2008 και 2009 (είναι το γνωστό ως "πακέτο Χατζηγάκη") ως ενίσχυση στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις - συζητήσεις έχουμε ήδη κατεβάσει το συγκεκριμένο ποσό γύρω στα 220 εκ. και αφορά 88.000 αγρότες. Και από αυτή την κατηγορία εμείς τώρα, ξεκινάμε μια διαδικασία για να δείξουμε ότι όντως έχουμε την διάθεση να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένο πρόβλημα - γιατί κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι σήμερα - θα αναζητήσουμε από 12.000 αγρότες, περίπου 40 εκ. ευρώ. Και είναι αυτοί που έχουν εισπράξει ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ.

»Τονίζουμε όμως ότι τα ποσά που είναι κάτω από 5.000 ευρώ αδιακρίτως του τι ποσό έχει λάβει κάθε αγρότης, θα μείνουν απ' έξω. Πιστεύουμε λοιπόν ότι με αυτή την πορεία θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν. Το μεγάλο λάθος ήταν πως αυτές οι διαδικασίες έπρεπε ήδη να έχουν στοιχειοθετηθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρχει η σχετική άδεια. Εγώ πάω και πιο πέρα και λέω ότι ακόμη και άδεια να μην είχαμε πάρει, από την ώρα που θα στοιχειοθετούσαμε την ανάγκη για να δοθούν τα συγκεκριμένα χρήματα, ίσως η κατάληξη να ήταν διαφορετική».
 topontiki


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Επιστρέφουν το "πακέτο Χατζηγάκη" 12.000 αγρότες-Αποστόλου: Θα επαναδιαπραγματευτούμε Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:20 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: