ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σε αναγκαστική άδεια 200 εργαζόμενοι στην ELFE(πρώην ΒΦΛ)


Από την πλευρά των εργαζομένων κατατέθηκαν επίσης εξώδικα, ενώ έχουν στήσει ένα μικρό οικίσκο έξω από το εργοστάσιο για να παρακολουθούν την λειτουργία του για λόγους ασφάλειας.

Σε αναγκαστική άδεια τέθηκαν εδώ και δύο μέρες 200 εργαζόμενοι στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με απόφαση της διοίκησης, καθώς έληξε η σύμβαση εργασίας που είχαν με τις συμβαλλόμενες εταιρείες με την Βιομηχανία.

Από τον περασμένο Απρίλιο οι εργαζόμενοι της λιπασματοβιομηχανίας στην Καβάλα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας ELFE ΑΕ, να μειώσει μισθούς, να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (14 μήνες). Στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, που παρέμεινε ανοιχτή, απασχολούνται σήμερα περίπου 600 εργαζόμενοι (250 από αυτούς εργολαβικοί).

Η διοίκηση της ELFE AE προχώρησε το προηγούμενο διάστημα, μέσω της εργολαβικής εταιρίας CENTROFARO, στη σταδιακή μείωση των μισθών στους εργολαβικούς εργαζόμενους, με ατομικές συμβάσεις στο ύψος της ΕΓΣΣΕ. Το Ιούνιο του 2015 στα πλαίσια αναδιάρθρωσης της εταιρίας δημιούργησε 2 νέες εταιρίες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC), για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδιασμών, στις οποίες εκμίσθωσε το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου για 20 χρόνια. Από το Σεπτέμβρη του 2015 δάνεισε στις 2 νέες εταιρίες και το προσωπικό της με ημερομηνία λήξης του δανεισμού τον Ιούνιο του 2016. Χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι μετά την λήξη του δανεισμού.

Η επίθεση της εργοδοσίας κλιμακώθηκε με τη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας επιχειρησιακής ΣΣΕ στις 27 Μαρτίου του 2016 και τις μονομερείς ενέργειές της για επιβολή ατομικών συμβάσεων 14μηνης διάρκειας με τις εταιρίες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC, CENTROFARO) με σοβαρές μισθολογικές μειώσεις και αφού πρώτα ο κάθε εργαζόμενος υπογράψει εθελούσια παραίτηση. Παράλληλα εφαρμόζει και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια για την σύνταξη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, περίπου 200, όλο το τελευταίο διάστημα αντιστέκεται και δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις και τις απειλές που ασκεί η εργοδοσία. Σε αντίποινα εφαρμόζονται αυθαίρετες, παράνομες και δυσμενείς μεταβολές στο αντικείμενο εργασίας άσχετες με την ειδικότητα με την οποία προσλήφθηκαν και σε ορισμένους ακόμη αρνείται να τους δώσει αντικείμενο εργασίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις βρήκαν τους 200 περίπου εργαζόμενους, ουσιαστικά, εκτός εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Νίκο Βογιατζίδη, με τον οποίον επικοινώνησε ο "Χ" το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιουνίου "μας ανακοινώθηκε πριν δύο μέρες ότι καταγγέλλονται όλες οι συμβάσεις και τεχνηέντως μετά από όλη αυτήν την πίεση στην οποία δεν ενδώσαμε, σταμάτησαν την παραγωγική δραστηριότητα με ευθύνη της διοίκησης. Πριν δύο μέρες μας έγινε γνωστό ότι μας οδηγούν σε αναγκαστική άδεια". Με εξώδικα ενημερώθηκαν οι 200 εργαζόμενοι. Από την πλευρά των εργαζομένων κατατέθηκαν επίσης εξώδικα, ενώ έχουν στήσει ένα μικρό οικίσκο έξω από το εργοστάσιο για να παρακολουθούν την λειτουργία του για λόγους ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο πλέον υπολειτουργεί και σε αυτή την κατάσταση αναμένεται να παραμείνει έως τέλος Ιουλίου.

Στο μεταξύ το πρωί της Πέμπτης 9 Ιουνίου, κατόπιν πρόσκλησης των εργαζομένων, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο αναφορικά με τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας του. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις παρατηρήθηκαν ελλείψεις στο σύστημα ασφαλείας, ενώ παρουσία τους παραιτήθηκε από τη εργασία του ανειδίκευτος συμβασιούχος λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης.

Επισημαίνουμε ότι η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση με την επιβολή ενός άτυπου «ΛΟΚ ΑΟΥΤ» κλείνοντας τις παραγωγικές μονάδες και ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να επιβάλει πρόγραμμα διαθεσιμότητας στους εργαζόμενους για 3 μήνες, απειλώντας ακόμα και με απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε συνδικαλιστικό, αλλά και νομικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Συμεωνίδου
xronos.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σε αναγκαστική άδεια 200 εργαζόμενοι στην ELFE(πρώην ΒΦΛ) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:15 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: