Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στη ΣΕΒΓΑΠ & το υπουργείο Εξωτερικών για τη φέτα


Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στη ΣΕΒΓΑΠ και το υπουργείο Εξωτερικών. Μετά τη χθεσινή αυστηρή απάντηση του τελευταίου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων σήκωσε το… γάντι και ανταπάντησε.

Ο Σύνδεσμος ζήτησε από το υπουργείο να αφήσει κατά μέρος τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και να υποστηρίξει έστω και αργά τη μία και μόνη εθνική θέση στο θέμα της φέτας.

Ο ΣΕΒΓΑΠ χαρακτηρίζει ομφαλοσκοπική την αντίδραση του ΥΠΕΞ ενώ σημειώνει πως «αν δεν υπάρχει καμία πράξη του παρελθόντος που να δεσμεύει και υποχρεώνει την Ελλάδα να αποδεχθεί την συμφωνία της ΕΕ-N. Αφρικής (SADC), τότε η αποδοχή της συμφωνίας αποτελεί εθνική μειοδοσία» σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒΓΑΠ χαρακτηρίζει ομφαλοσκοπική αντίδραση του ΥΠΕΞ στο χθεσινό δελτίο τύπου του (Δευτέρα), στο οποίο ο Σύνδεσμος έθεσε προ των ευθυνών του κάθε δημόσιο και πολιτικό λειτουργό (όχι μόνο το ΥΠΕΞ) για το φλέγον θέμα της μη κατοχύρωσης της φέτας στις Οικονομικές και Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ, με την ελπίδα να αποτραπεί αυτό το εθνικά επιζήμιο σενάριο.

"Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να γίνει κατανοητό, ότι η εθνική πολιτική (γιατί περί αυτής πρόκειται στο θέμα της φέτας) δεν πρέπει να ασκείται από τους πολιτικούς αλλά από το κράτος που οφείλει σε εθνικά θέματα να έχει μια συνέχεια, συνέπεια και ανεξαρτησία από κομματικούς μηχανισμούς και μικροπολιτικές. Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να μην επιρρίπτονται ευθύνες στο παρελθόν αλλά να μας απασχολεί το τι μπορεί να γίνει στο παρόν για να εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον. Μόνον αυτή είναι δημιουργική στάση σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει", επισημαίνει ο ΣΕΒΓΑΠ.

Και συνεχίζει πως "αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες των προκατόχων του. Οφείλει όμως να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να λύσει κάθε επίκτητο η καινοφανές πρόβλημα. Το σοβαρότατο λοιπόν πρόβλημα της φέτας, που εκ του μη όντος δημιουργήθηκε, φυσικά και δεν ξεκίνησε χθες." Σημειώνει πως μείζονα ευθύνη φέρουν όλοι οι μέχρι σήμερα διαπραγματευτές και συνομιλητές (σε κάθε επίπεδο) από το 2013. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι τι πρέπει να κάνει η πολιτεία σήμερα στο απλό δίλημμα του να υπογράψει ή να μην υπογράψει τις εν λόγω συμφωνίες, επισημαίνει ο ΣΕΒΓΑΠ.

Αναφέρει επίσης πως το δίλημμα του να τινάξει τις σημαντικές αυτές συμφωνίες στον αέρα ή όχι (αν δεν σεβαστούν πλήρως την ταυτότητα της φέτας όπως το έχουν κάνει για όλα τα άλλα ΠΟΠ προϊόντα της ΕΕ). Για την ακρίβεια, αναφέρει ο ΣΕΒΓΑΠ πως δεν υπάρχει κατά την άποψη του καν δίλημμα. Υπάρχει, όπως λέει στην ανακοίνωσή του μόνο η θέση που προασπίζει με τον καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον.

"Δεν υπάρχει επομένως "ευνοϊκότερη ρύθμιση" αλλά "δυσμενέστερη ρύθμιση" γιατί απλούστατα το σημείο αναφοράς είναι το επίπεδο πλήρους κατοχύρωσης της φέτας που άλλωστε χαίρουν όλα τα υπόλοιπα ΠΟΠ τυριά της ΕΕ" τονίζει ο Σύνδεσμος.

Καλεί δε το ΥΠΕΞ αν γνωρίζει οποιαδήποτε πράξη του παρελθόντος που να δεσμεύει και υποχρεώνει την Ελλάδα σήμερα να αποδεχθεί την συμφωνία της ΕΕ-N. Αφρικής (SADC), να το γνωστοποιήσει δημοσίως για να μάθουν οι επιχειρήσεις, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι Έλληνες τον λόγο που θα χαθεί η ταυτότητα της φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο. "Αν δεν υπάρχει καμία τέτοια πράξη τότε η αποδοχή της συμφωνίας αποτελεί εθνική μειοδοσία" σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Και επισημαίνει πως "η μονογραφή πάντως που επικαλείται το ΥΠΕΞ από την ΕΕ το 2014 δεν δεσμεύει κανένα Κράτος-Μέλος να αποδεχθεί την συμφωνία. Άλλωστε, αν ίσχυε αυτό, δεν θα δεχόμασταν σήμερα ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ να υπογράψουμε επειγόντως την συμφωνία και δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει από πλευράς ΣΕΒΓΑΠ όλη αυτή η προσπάθεια."

Και καταλήγει "έστω λοιπόν και την τελευταία στιγμή ο ΣΕΒΓΑΠ καλεί όχι μόνο το ΥΠΕΞ αλλά και κάθε αρμόδιο Υπουργείο να αφήσουν την λογική του "μη χείρον βέλτιστον" και να σταθούν εμπόδιο στην πρωτάκουστη αυτή εθνική διάκριση εις βάρος της χώρας. Σε μια τέτοια εθνική πράξη αντίστασης ο ΣΕΒΓΑΠ θα είναι αρωγός. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι ακριβώς απέναντι."
enikonomia

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στη ΣΕΒΓΑΠ & το υπουργείο Εξωτερικών για τη φέτα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: