Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΜΕΒΓΑΛ: Η συνέλευση που αναβάλλεται και οι εξελίξεις που καθυστερούν


Της Αντιόπης Σχοινά

Άγνωστο παραμένει έως και την τελευταία στιγμή ποιες θα είναι οι εξελίξεις για την Μεβγάλ, που έχει για σήμερα προγραμματισμένη γενική συνέλευση. Μια συνέλευση η οποία έχει ήδη αναβληθεί 2 φορές σε 10 ημέρες και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες δεν είναι σίγουρο αν θα είναι και η καθοριστική. Και αυτό καθώς, παρά την πρόθεση εξεύρεσης λύσης, η περιπλοκότητα του όλου project δεν αφήνει πολλά περιθώρια σιγουριάς για το αν και σήμερα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Αν τελικά η συνέλευση πραγματοποιηθεί αναμένεται να ληφθεί απόφαση για αύξηση κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, αλλά και να παρθεί η ουσιαστική απόφαση για το μέλλον της με ή χωρίς τα Fund Sankaty και Bartons.

Αυτό που όλες οι πλευρές γνωρίζουν στην περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας είναι ότι κάθε μέρα που περνά, χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κυρίως για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της επιχείρησης, μετρά αντίστροφα για τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της.

Η τελευταία αναβολή αποφασίστηκε από τους μετόχους με στόχο να βρεθεί συναινετική λύση για το μέλλον της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, εάν δηλαδή θα πάρουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή θα προχωρήσουν σε πώληση της εταιρείας στα funds Sankaty Advisors (θυγατρική της Bain Capital) και Bartons.

Να σημειωθεί ότι το 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ανήκει στην οικογένεια Χατζηθεοδώρου- Παπαδάκη, το 14,8% στη ΔΕΛΤΑ, το 14,7% στην οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και το 27,5% στην οικογένεια Χατζάκου-Συμεωνίδη.

Όσον αφορά στη Δέλτα, παρά τη συμφωνία εξαγοράς, που είχε υπογραφεί μεταξύ της πλευράς Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου και της ΔΕΛΤΑ ΑΒΕΕ από το 2014, οι μετοχές δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ έως και σήμερα στην τελευταία. Η συμμετοχή ωστόσο, απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου VIVARTIA στην ενότητα «Διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά στοιχεία», ενώ εμφανίζεται απαίτηση της Vivartia, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή στα πλαίσια υπογραφής προσυμφώνου για την εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου.

Οι εξελίξεις για τη ΜΕΒΓΑΛ άρχισαν να τρέχουν όταν στις 20 Ιανουαρίου 2016 η γενική συνέλευση της είχε αποφασίσει αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, καθώς το 57% των μετόχων είχε, ουσιαστικά, αποφασίσει την απομάκρυνση του κ. Πέτρου Παπαδάκη.

 
Στην ανακοίνωση, που είχε εκδώσει τότε η εταιρεία για τις αλλαγές στο διοικητικό της συμβούλιο, αναφερόταν ότι «οι συνομιλίες με το επενδυτικό fund βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η νέα διοίκηση θα επιδιώξει τη συνεργασία αυτή προς όφελος της Μεβγάλ».

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της γαλακτοβιομηχανίας, που είχε ως στόχο την επίτευξη λειτουργικών κερδών στην πενταετία 20 εκατ. ευρώ βασιζόταν στους ακόλουθους άξονες:
την ανάληψη του μάνατζμεντ της Μεβγάλ από τα επενδυτικά ταμεία που θα δανειοδοτήσουν τη γαλακτοβιομηχανία με δάνειο πενταετούς διάρκειας, η οποία θα συνοδευόταν από στόχους πωλήσεων αλλά και
την επιστροφή στην κερδοφορία και με την επίτευξη αυτών των στόχων τα funds θα εισπράττουν ποσοστά.

Τέλος, η συμφωνία δεν περιελάμβανε «κούρεμα» χρεών, αλλά βελτίωση των όρων όροι του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας, μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.
 liberal.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΜΕΒΓΑΛ: Η συνέλευση που αναβάλλεται και οι εξελίξεις που καθυστερούν Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: