ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΣΕΑΟΠ: Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των αλκοολούχων


Τα αλκοολούχα ποτά δεν αντέχουν να επιβαρυνθούν με οποιαδήποτε επιπλέον φορολογική αύξηση, δεδομένου ότι η δυνατότητά τους να παράγουν περισσότερα δημόσια έσοδα έχει εξαντληθεί. Αυτό τόνισαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα "Λαθρεμπόριο & Φόροι πνίγουν την εγχώρια παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Μόνη διέξοδος η εξωστρέφεια".

Όπως τονίστηκε, οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα αλκοολούχα ποτά τα προηγούμενα χρόνια (+125% την περίοδο 2009-2010) είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της κατανάλωσης να κατευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, καθώς επίσης να αυξηθούν οι διασυνοριακές αγορές και το λαθρεμπόριο κυρίως μη εμφιαλωμένων αποσταγμάτων και προϊόντων αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας με κινδύνους για την υγεία και σοβαρό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα, τις επιχειρήσεις αλλά και την απασχόληση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η φορολογία έχει κουράσει τις επιχειρήσεις του κλάδου και δεν θα πρέπει, πλέον, να αυξάνεται αλλά να μειώνεται, για το καλό του κλάδου αλλά και των δημοσίων εσόδων. Επίσης, τόνισε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου βλέπουν ως μόνη διέξοδο την εξωστρέφεια και προς αυτήν τη κατεύθυνση η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλειάδης, γγ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ότι το λαθρεμπόριο χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα ενώ παράλληλα επιφέρει απώλειες στα δημόσια έσοδα και όλες τις πτυχές της οικονομίας.

Ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημαντικό έργο των διωκτικών Αρχών, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία βρίσκεται σε συνεργασία με τον κλάδο, με κοινό σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου, που θα αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και θα προστατέψει τον υγιή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Χάρης Μαυράκης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, οι νόμιμες πωλήσεις αλκοολούχων ποτών σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά 50% στην περίοδο 2008-2015, ενώ πρόσθεσε ότι η καταγεγραμμένη - νόμιμη - κατανάλωση τοπικών αλκοολούχων ποτών έχει μειωθεί κατά 36%.

"Η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, υπό την πίεση επίτευξης άμεσων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα", υποστήριξε ο κ. Μαυράκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα έσοδα από τον ΕΦΚ και ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν δραματικά και το 2015 διαμορφώθηκαν στο -3,5%, σε σχέση με το 2014 και σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο της προ των αυξήσεων του ΕΦΚ και προ κρίσης.

"Αναζητούνται πολιτικές που θα συνεισφέρουν στην ομαλή έξοδο από την κρίση, με όφελος για το κράτος, τις επιχειρήσεις και το κοινωνικό σύνολο, ευρύτερα. Η οποιαδήποτε σταθεροποίηση της οικονομίας, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει να επιτρέψει τον επαναπροσδιορισμό του φορολογικού πλαισίου, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα", ανέφερε ο κ. Μαυράκης.

Τη φορολογική πολιτική στα αλκοολούχα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Λάμπρος Πάσχος. Όπως τόνισε, οι αυξήσεις στον ΕΦΚ, παρόλο που έγιναν σε όλες τις κατηγορίες ποτών (αλκοολούχα, μπύρα, κρασί), επηρέασαν δυσανάλογα τα αλκοολούχα ποτά. Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν τα κίνητρα για υποκατάσταση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών με άλλες κατηγορίες οινοπνευματωδών και την έξαρση του λαθρεμπορίου και της παραοικονομίας. Επίσης, σημείωσε ότι από την 1/1/2016 που εφαρμόστηκε φόρος στο κρασί, ο κλάδος διαμαρτύρεται για την έξαρση της παραοικονομίας και στην αγορά του κρασιού. Τόνισε, δε, ότι η αύξηση του ΕΦΚ κατά 50% στη μπύρα είναι πολύ πρόσφατη για να φανεί ο αντίκτυπος. Επιπλέον, όμως, στη μπύρα καταργήθηκε ο φόρος 3% επί των πωλήσεων.

Ενδεικτικό των επιπτώσεων που είχαν στις τιμές αλκοολούχων οι διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚΟΠ είναι το γεγονός ότι η τιμή λιανικής πώλησης ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού, αυξήθηκε κατά 37%, όπως αναφέρθηκε, χωρίς να έχει αυξηθεί το ίδιο διάστημα η ονομαστική τιμή προ φόρων. Αντίθετα, σε πραγματικούς όρους, οι τιμές μειώθηκαν εξαιτίας του πληθωρισμού. Σημειώνεται, ότι η αναλογία του ΕΦΚ στην τελική τιμή προϊόντος ανήλθε το 2014 στο 44,6% από 32,6% το 2009. Ποσοστό 64% της τελικής τιμής ενός αλκοολούχου ποτού αντιπροσωπεύουν ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ. Με την αύξηση ΦΠΑ στο 24% θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Όπως υπογραμμίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, η αύξηση του λαθρεμπορίου στα αλκοολούχα οδηγεί σε διαφυγή σημαντικών φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ, το 2014 εκτιμάται ότι διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, 24 εκατ. λίτρα χύμα τσίπουρου διημέρων διέφυγαν φορολόγησης, προκαλώντας απώλειες φορολογικών εσόδων, που υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως. Σημειώνεται, ότι η ελληνική οικονομία έχει απωλέσει 1,28 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας από τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και περίπου 27.000 θέσεις εργασίας από το 2009.

Στις προτάσεις του Συνδέσμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και τη βιωσιμότητα του κλάδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση ίσων όρων εμπορίας και διακίνησης και κοινή φορολόγηση για τα αποστάγματα που διατίθενται χύμα, σταδιακή αποκλιμάκωση του συντελεστή ΕΦΚ για τα αλκοολούχα, με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τριετίας, τη σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας και συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμός με το σύνολο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την εντατικοποίηση των ελέγχων και στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης αλκοολούχων ποτών κ.ά.
enikonomia

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΣΕΑΟΠ: Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των αλκοολούχων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: