Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κεφτεδάκια στο φούρνο με ψημένο σκόρδο & δενδρολίβανο


Απλά, εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα…. κεφτεδάκια στο φούρνο με ψημένο, μελωμένο σκόρδο και δενδρολίβανο. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα πλήρες χορταστικό και πεντανόστιμο γεύμα ή δείπνο με υπέροχα κεφτεδάκια με συνοδευτικό επιλογής σας.

Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συνταγής για το ψημένο σκόρδο.

Υλικά συνταγής
  • Για τα κεφτεδάκια:
  • 900 γρ. κιμά ανάμικτο μισό μοσχαρίσιο + μισό χοιρινό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 1 ολόκληρο μεγάλο κεφάλι σκόρδο με 8 τουλάχιστον σελίδες, ψημένο (για τα κεφτεδάκια θα χρειαστείτε τις 1-2 ψημένες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες)
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το ψήσιμο:
  • 4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο ολόκληρα
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψημένες 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον για άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση συνταγής
  1. Για το ψήσιμο του σκόρδου: Ξεκινάτε με το ψήσιμο του σκόρδου το οποίο βέβαια, μπορείτε να κάνετε και τη προηγούμενη ημέρα και να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας. Δείτε στο τέλος της συνταγής αναλυτικά (βήμα βήμα) πως θα ψήνετε σκελίδες σκόρδου.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αν ήδη ψήνετε τα σκόρδα, όταν τα βγάλετε χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου από τους 200 στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει 15 κεφτέδες, διαστάσεων 20×30 εκ. περίπου και το αφήνετε στην άκρη.
  3. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε το μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, το αυγό, τη τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, τη σάλτσα Worcestershire, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Προσεκτικά ξεφλουδίζετε 1 ή 2 σκελίδες ψημένο σκόρδο τις προσθέτετε και αυτές στο μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά, ζυμώνοντας αρκετή ώρα το κιμά ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά και ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. 
  5. Για το ψήσιμο: Πλάθετε κεφτεδάκια μεγέθους καρυδιού (4 εκ. περίπου) και τα τοποθετείτε στο λαδωμένο πυρέξ. Καθαρίζετε προσεκτικά από τις φλούδες τους 6 ψημένες σκελίδες και τις τοποθετείτε στο ταψί στα κενά ανάμεσα στα κεφτεδάκια.
  6. Τοποθετείτε από πάνω τα κλωναράκια δενδρολίβανου, ρίχνετε το ζωμό κότας ή βοδινού, ραντίζετε τα κεφτεδάκια με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος πολύ καλά, περιμετρικά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 15-20 λ (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος των κεφτέδων). Τα αφαιρείτε από το φούρνο και τα σερβίρετε με πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ρύζι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.

Πως θα φτιάξετε ψητά σκόρδα στο φούρνο

Θα χρειαστείτε: 1 ή περισσότερα κεφάλια σκόρδου και ελαιόλαδο.
Οδηγίες:
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνετε ένα μεγάλο βολβό σκόρδο με τουλάχιστον 8 σκελίδες. Αφαιρείτε με τα δάχτυλά σας, απαλά, τα εξωτερικά μόνο φύλλα μόνο, φροντίζοντας να παραμείνει άθικτος το κεφάλι με όλες τις σκελίδες ενωμένες.
  • Κόβετε το επάνω μέρος από το “κεφάλι” του σκόρδου: Κόβετε οριζόντια (6 χιλ. περίπου) το κεφάλι του σκόρδου ώστε να φαίνονται οι κορυφές από τις σκελίδες.
  • Περιχύνετε με το ελαιόλαδο: Περιχύνετε 1-2 κ.γ. ελαιόλαδο πάνω στην εκτεθειμένη επιφάνεια του σκόρδου, αφήνοντάς το να τρέξει μέσα στις σκελίδες.
  • Το τύλιγμα και ψήσιμο: Τυλίγετε καλά, μέσα σε αλουμινόχαρτο, αεροστεγώς, τις σκελίδες και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Μετά τα 40 λ, αρχίζετε τον έλεγχο του σκόρδου τρυπώντας τα με ένα καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα. Αν δεν έχουν ψηθεί καλά ώστε να μαλακώσουν μέχρι μέσα ή θέλετε μια καραμελωμένη γεύση, τα ψήνετε για 10 λ ακόμα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σκόρδου σας, την ποικιλία, και την ηλικία του. Το αφαιρείτε από το φούρνο.
  • Χρησιμοποιείτε το σκόρδο: Αφήνετε το σκόρδο να κρυώσει λίγο, και στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε στη συνταγή σας ως εξής: Πατάτε στο κάτω μέρος τους μια μια τις σκελίδες και σπρώξτε το ψημένο σκόρδο τα επάνω, έξω από τη φλούδα του. Το χρησιμοποιείτε όπως απαιτεί η συνταγή σας.
  • Αποθηκεύετε το σκόρδο: Το ψημένο σκόρδο μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες ή στη κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες.
  • Σημείωση: Αν βιάζεστε μπορείτε να διαχωρίσετε το κεφάλι του σκόρδου σε επιμέρους σκελίδες και έτσι θα ψηθούν πιο γρήγορα. Σε αυτή τη περίπτωση δεν κόβετε τη κορυφή από τις σκελίδες αλλά τις αφήνετε ως έχουν. Απλά τις πασπαλίζετε με το ελαιόλαδο και τις ψήνετε μέσα στο αλουμινόχαρτο ως έχουν.
  • Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψημένο σκόρδο: Το απλώνετε πάνω σε ψωμί ή κράκερ, ένας υπέροχος μεζές, ή σε πουρέ, ή σε σάλτσα σαλάτας, ή σε πουρέ χούμους, σε σούπες και διάφορες σάλτσες. 

Sintayes.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κεφτεδάκια στο φούρνο με ψημένο σκόρδο & δενδρολίβανο Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Τεχνολόγος Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.