Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ν.Παπαδόπουλος(ΣΥΡΙΖΑ): «Σας πιάσαμε με το κατσίκι στην πλάτη & κλέβοντας οπώρες»

 
 
Σφοδρή επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

Εκείνο που θα ήθελα να επιμείνω πάρα πολύ είναι οι επενδύσεις του ελληνικού τοπικού στοιχείου. Θα αναφερθώ ειδικά στον αγροτικό τομέα. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουμε τις μεγάλες επενδύσεις από το Κατάρ και από οπουδήποτε αλλού. Έχουμε εδώ έναν τόπο ο οποίος είναι ευλογημένος. Με τα κατάλληλα εργαλεία που βάζει αυτός ο νόμος, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν τεράστια επιτεύγματα.

Στη Θεσσαλία έχουμε περίπου μια πρόσοδο, η οποία βγαίνει για όλα τα αγροτικά προϊόντα -αροτριαίες καλλιέργειες περίπου τρία εκατομμύρια στρέμματα, κηπευτικές, δενδρώδεις-, με ένα ποσό αρδευόμενης έκτασης στη Θεσσαλία κοντά στο 54%. Μιλάμε για μία πολύ δυναμική περιοχή. Τι φαίνεται εδώ πέρα; Ότι σε περίοδο δεκαπενταετίας το καθαρό εισόδημα που βγάζουν οι Θεσσαλοί αγρότες είναι κοντά στα 400 εκατομμύρια. Αν το δούμε αυτό από μόνο του, είναι πάρα πολύ λίγο.

Να δούμε τώρα τις ακαθάριστες αξίες που έχουμε στις αροτριαίες, στις κηπευτικές, στις δενδρώδεις, στις αμπέλους. Έχουμε ένα σύνολο 628 εκατομμυρίων. Στη ζωική παραγωγή, στις ζωικές μονάδες –χοίροι, βοοειδή, όρνιθες - έχουμε ένα σύνολο και εδώ γύρω στα 350 εκατομμύρια. Η αξία τώρα της συνολικής ζωικής παραγωγής στο γάλα είναι 190 εκατομμύρια –αυτά είναι τα στοιχεία του 2009, πιθανόν να είναι και λίγο πιο μικρά-, στο κρέας 152 εκατομμύρια και στο σύνολο όλη η κτηνοτροφική παραγωγή είναι στα 600 περίπου εκατομμύρια. Από αυτά, τα τυριά είναι 283 εκατομμύρια.

Τι καταλαβαίνουμε από αυτά τα νούμερα; Ότι ο όγκος της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος δημιουργείται στη Θεσσαλία, βρίσκεται στο μεγάλο του μέρος στη ζωική παραγωγή και ειδικά στα τυριά. Αλλά εδώ φαίνεται και κάτι ακόμα, το μεγάλο κόστος της παραγωγής το οποία έχουμε. Άρα για να πάμε σε μια ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή και ανταγωνιστικά προϊόντα πρέπει να έχουμε μικρότερο κόστος.

Σας διαβάζω εν τάχει τα τρία συμπεράσματα τα οποία βγάλαμε : Το παραγόμενο εισόδημα των 400 χιλιάδων, που λαμβάνει το σύνολο των εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, προκύπτει από έκταση περίπου τέσσερα εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες στρέμματα –είπαμε το αρδευόμενο είναι 50%- και από ζωικές μονάδες τριακόσια πενήντα.

Tο αποτέλεσμα αυτό, συγκρινόμενο με την ακαθάριστη πρόσοδο, η οποία βρίσκεται κοντά στα 1,7 δισεκατομμύρια, προσδίδει πολύ χαμηλή απόδοση των εκμεταλλεύσεων.

Εάν το χωρίσουμε αυτό στους χιλιάδες αγρότες που έχουν αυτή την πρόσοδο, θα δούμε ότι βγαίνει ένα μεροκάματο 13 ευρώ ανά ημερομίσθιο στο οκτάωρο. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στην κτηνοτροφία.

Άρα, σαν δεύτερο συμπέρασμα εκείνο που φαίνεται είναι η μεγάλη δαπάνη από εισροές, που είναι γύρω στα 574 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουν σε ζωοτροφές στο εξωτερικό, σε λιπάσματα και σε φάρμακα, δηλαδή σε εφόδια τα περισσότερα από τα οποία είναι απ’ έξω.

Επομένως, εάν εμείς κατορθώσουμε και μειώσουμε τις μεγάλες εισροές που έχουμε στη γεωργία, είτε αυτές είναι σταθερές είτε σχετίζονται με την ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη.

Όμως, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγική της βάση έχει απαραίτητο στοιχείο το νερό. Το νερό είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοστολόγια, τα οποία έχει αυτή τη στιγμή ο αγροτικός τομέας και πρέπει να γίνουν και εκεί επενδύσεις, για να μπορέσουμε να δούμε την ανάπτυξη συνολικά.

Θα ήθελα να πω δύο λόγια για τη φέτα.

Πριν δύο χρόνια περίπου παρακολούθησα τη συζήτηση σε ερώτηση που είχαν κάνει ορισμένοι ανεξάρτητοι Βουλευτές. Διαβάζω τα ονόματά τους: Ο κ. Κασαπίδης, ο κ. Πάρις Μουτσινάς –ήταν ανεξάρτητοι τότε- ο κ. Χρήστος Αηδόνης, ο κ. Παραστατίδης, ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος…

Αυτοί έκαναν ερώτηση στον κ. Μηταράκη τότε και μας έλεγε για τη φέτα ότι καλώς έγινε αυτό το καθεστώς που υπάρχει για τη φέτα τώρα. Και έρχονται τώρα οι Βουλευτές της Λαρίσης και άλλοι να μας πουν για τη φέτα. Ψήφισαν, ρύθμισαν, ήταν Υπουργοί και κάνουν ερώτηση στον κ. Αποστόλου, ενώ εμείς διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με το γεγονός.

Ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Ότι σας πιάσαμε να είστε με το κατσίκι στην πλάτη αλλά κλέβοντας και οπώρες».
 
 eleftheria
Ν.Παπαδόπουλος(ΣΥΡΙΖΑ): «Σας πιάσαμε με το κατσίκι στην πλάτη & κλέβοντας οπώρες» Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.