Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φυτοπροστασία: Απογοήτευση στη βιομηχανία για τα κριτήρια των ενδοκρινικών διαταρακτών


Ορισμένες χημικές ουσίες στα φυτοφάρμακα και τα προϊόντα φυτοπροστασίας υπάρχει υποψία ότι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (15 Ιουνίου).

Βασιζόμενη στην επιστήμη, η Επιτροπή παρουσίασε ένα πολυαναμενόμενο σύνολο κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ουσιών με ιδιότητες ενδοκρινικών διαταρακτών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και βιοκτόνων.

Τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου και τα προβλήματα γονιμότητας προσέλκυσαν την προσοχή των επιστημόνων για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, ζητώντας αυστηρή ρύθμιση των ουσιών, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης.

Πρόκειται για κατηγορία χημικών ουσιών που έχουν την ικανότητα να μιμούνται, να μπλοκάρουν ή να διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι ουσίες (τόσο φυσικές ουσίες όσο και χημικά προϊόντα) που μπορούν να τροποποιήσουν τη λειτουργία ενός ορμονικού συστήματος και να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου ή των ζώων.

Μόλις εγκριθούν τα κριτήρια, το κανονιστικό σύστημα της ΕΕ θα είναι το πρώτο σε όλο τον κόσμο που θα καθορίσει επιστημονικά κριτήρια για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Επιτροπής να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, είπε στην EurActiv.com πηγή της ΕΕ.

Τα ίδια κριτήρια θα ισχύουν επίσης για τα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ, και αυτός είναι ο λόγος για τους οποίους θα κοινοποιηθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Σήμερα, η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών της», πρόσθεσε η πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε αξιολόγηση εκτίμησης των επιπτώσεων για να ορίσει τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών, μια διαδικασία που αναβάλλεται από το Δεκέμβριο 2013 με την αιτιολογία ότι υπάρχει έλλειψη επιστημονικής συναίνεσης για το θέμα (Δείτε ιστορικό).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε πρόσφατα την Κομισιόν για την αδράνειά της στο θέμα, και εξέδωσε ψήφισμα στις 8 Ιουνίου, απαιτώντας την άμεση δράση σχετικά με τον ορισμό των ενδοκρινικών (ορμόνη) διαταρακτών «με αντικειμενικό τρόπο» και όχι εις βάρος της δημόσιας υγείας.Υιοθέτηση του ορισμού του ΠΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα επιστημονικά κριτήρια βασίζονται στον ορισμό του ΠΟΥ για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, «για τον οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε το 2002 τους ενδοκρινικούς διαταράκτες ως εξής: Ως ενδοκρινικός διαταράκτης νοείται κάποια ουσία ή μείγμα που αλλοιώνει κάποια λειτουργία ή λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος και συνεπώς προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία σε έναν ανέπαφο οργανισμό ή τους απογόνους του, ή σε (υπο)πληθυσμούς ατόμων.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς και να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των οργανισμών της ΕΕ να εφαρμόσουν τα νέα κριτήρια, η Κομισιόν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECA) να εξετάσουν κατά πόσον οι μεμονωμένες ουσίες που έχουν ήδη εγκριθεί και παρουσιάζουν ενδείξεις ότι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, σύμφωνα με τα κριτήρια που παρουσιάστηκαν χθες.

Προσέγγιση βάσει κινδύνου

According to the Commission, the ‘hazard-based’ approach of the Pesticides Regulation will be maintained, meaning that substances are banned on the basis of hazard, without taking into account exposure to the substance. On the other hand, a risk-based approach would also include exposure.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η προσέγγιση βάσει κινδύνων, που ακολουθείται στον κανονισμό περί φυτοφαρμάκων, θα διατηρηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση ουσιών θα αποφασίζεται με βάση τους κινδύνους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκθεση. Από την άλλη πλευρά, μια προσέγγιση βάσει του κινδύνου θα περιελάμβανε και την έκθεση.

Πιο απλά, μια κοινή αναλογία που χρησιμοποιείται προέρχεται από το ζωικό βασίλειο: ένα λιοντάρι αποτελεί εγγενώς κίνδυνο, αλλά ένα λιοντάρι που βρίσκεται με ασφάλεια υπό περιορισμό σε έναν ζωολογικό κήπο δεν παρουσιάζει επικινδυνότητα, καθώς δεν υπάρχει έκθεση.

Η απόφαση αυτή θα ικανοποιήσει πιθανότατα χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες επιμένουν σε μια προσέγγιση που «βασίζεται στις εγγενείς ιδιότητες του κινδύνου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την δραστικότητα» της ουσίας.

Από την άλλη πλευρά, μια προσέγγιση αποκλειστικά «βάσει κινδύνου» είναι ενάντια στη θέληση της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων.

Μιλώντας στην EurActiv, το European Crop Protection, μια εμπορική ομάδα που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία φυτοφαρμάκων, δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής ήταν απογοητευτική.

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με την πρόταση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά από 6 χρόνια σκληρής δουλειάς με υλικό από την EFSA, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, και διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, τα κριτήρια δεν είναι τίποτα περισσότερο από ό, τι τον ορισμό του ΠΟΥ, που αναπτύχθηκε πριν από μια δεκαετία. Εξακολουθούμε να θεωρούμε τον ορισμό αυτό ένα λογικό σημείο εκκίνησης, αλλά από μόνο του δεν είναι κατάλληλο για κανονιστικούς σκοπούς», τόνισε ο εκπρόσωπος ECPA, Graeme Taylor.

Ωστόσο, η Κομισιόν τόνισε ότι «η βάση για πιθανές παρεκκλίσεις τροποποιείται προκειμένου να συμφωνεί με την επιστημονική γνώση και να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με την έκθεση και την επικινδυνότητα».

«Ρύθμιση με παρέκκλισεις δεν είναι αποδεκτό, ούτε επιστημονικό και η επέκταση των παρεκκλίσεων ουσιαστικά υποδηλώνει ελάττωμα στα κριτήρια», πρόσθεσε ο Taylor.
 EurActiv.com

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Φυτοπροστασία: Απογοήτευση στη βιομηχανία για τα κριτήρια των ενδοκρινικών διαταρακτών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: