«Βούλιαξαν» οι εξαγωγές ελαιολάδου

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποτυπώνεται και στις έντονες διακυμάνσεις που προκύπτουν σε μη...Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποτυπώνεται και στις έντονες διακυμάνσεις που προκύπτουν σε μηνιαία βάση στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Οι εξαγωγές μπορεί να υποχώρησαν οριακά τον Μάρτιο αλλά μεγάλος χαμένος είναι το ελαιολάδο, οι εξαγωγές του οποίου μειώθηκαν σε αξία κατά 24,7%.

Ενδεικτικό γεγονός της αστάθειας των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες είναι ότι τον μήνα Μάρτιο, καταγράφεται ισορροπία μεταξύ κλάδων με ανοδική κίνηση και κλάδων που υποχώρησαν υπό το βάρος των πιέσεων στη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, σε όρους ανόδου ξεχώρισαν οι κλάδοι των ποτών/καπνού (+12,4%), των τροφίμων (+9,8%) και των μηχανημάτων (+8,6%). Αντίθετα, πέραν των πετρελαιοειδών (-36,2%), σημαντική είναι η υποχώρηση του ελαιολάδου (-24,7%), σε σχέση με την περυσινή εκρηκτική άνοδο, αλλά και των πρώτων υλών (-11,8%), ενδεικτική των δυσχερειών της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημειώνει ότι «τη στιγμή που οι οφειλές του Δημοσίου σε επιστροφές ΦΠΑ προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εξωστρεφείς, αγγίζει ξανά το 1 δισ. ευρώ και οι καθυστερήσεις επιστροφών τα 3,5 χρόνια, η αναμονή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, μεταξύ των οποίων και του ΦΠΑ, καθηλώνει την πραγματική οικονομία σε ένα τέλμα στασιμότητας.

Υπό την προϋπόθεση ευνοϊκής κατάληξης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε συνδυασμό με την προώθηση δράσεων, όπως η ενεργοποίηση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς εβδομάδες, ενδέχεται να προκύψει βελτίωση του κλίματος. Ωστόσο, οι θετικές αυτές ειδήσεις θα πρέπει να συνοδευτούν από την ενεργοποίηση μίας συνολικής Εθνικής Στρατηγικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα. Ήδη, η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις εκτιμά ότι η στασιμότητα αυτή θα διαρκέσει ως το τέλος του 2016, πριν την ανάκαμψη των εξαγωγών το 2017».

eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια