Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών - Ο Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Άγιο Γερμανό τιμάται με το Grand Prix των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016Οι νικητές των βραβείων της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra, η υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμήθηκαν απόψε κατά την διάρκεια μίας ιδιαιτέρως σημαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Zarzuela της Μαδρίτης. Ο μαέστρος Plácido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra, της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, και Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, φιλοξένησαν από κοινού την εκδήλωση για την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρουσίασαν τα 7 Grand Prix και το Βραβείο Κοινού, το οποίο επελέγη από τα 28 βραβευθέντα έργα του τρέχοντος έτους.Τα 7 Grand Prix, τα οποία επελέγησαν από ανεξάρτητους ειδικούς κριτές και θα λάβουν 10.000 € έκαστο, είναι τα ακόλουθα:

Κατηγορία Αποκατάσταση

▪ Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών, Ελλάδα
▪ Το Μονοπάτι του Βασιλιά στο φαράγγι El Chorro, Μάλαγα, Ισπανία
▪ Ο Γοτθικός Πύργος του Wimpole Hall στο Wimpole, Cambridgeshire, Ηνωμένο Βασίλειο

Κατηγορία Έρευνα

▪ Μελέτη αποκατάστασης του χωριού Gostuša στην περιοχή Pirot, Σερβία

Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς

▪ Εργαζόμενοι και ακτιβιστές του Εθνικού Μουσείου Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Sarajevo, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
▪ Κα. Giulia Maria Crespi, Μιλάνο, Ιταλία

Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση
▪ ‘Adopt a Monument’ / ‘Υιοθέτησε ένα Μνημείο’, Tampere, Φινλανδία

Η αποκατάσταση του Μονοπατιού του Βασιλιά είναι ο μεγάλος νικητής αυτού του έτους: οι ειδικοί κριτές του απένειμαν ένα Grand Prix, ενώ το κοινό το επέλεξε ως το αγαπημένο του έργο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Περίπου 8.000 άνθρωποι ψήφισαν για το Βραβείο Κοινού. Η διαδικτυακή ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιείται για Πέμπτη φορά, πραγματοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας της Europa Nostra.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τα Βραβείο της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra απονεμήθηκαν σε 28 νικητές από 16 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ε.Ε. Ένα βραβείο Europa Nostra απονεμήθηκε, επίσης, σε ένα επίτευγμα από την Λευκορωσία, μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Επί 14 έτη, με τα βραβεία της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra, τιμάμε αξιόλογα επιτεύγματα στην μοναδική υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ποιότητα και η ποικιλία των έργων αυτού του έτους τονίζουν την προσήλωση και τις εξαίρετες δεξιότητες των νικητών και των ομάδων τους. Για μια ακόμα φορά τα βραβευθέντα έργα αποκαλύπτουν τον θετικό αντίκτυπο του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανάδειξη της υπευθυνότητας των πολιτών, την κοινωνική συνοχή, την αειφόρο ανάπτυξη, την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και, επίσης, στην έμπνευση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.

 Είμαι ευτυχής να προτείνω την ανακήρυξη του 2018 σε Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέργεια που αναδεικνύει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς παρέχει μία εξαίρετη ευκαιρία να ενισχύσουμε τον βαθμό επίγνωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των εκπαιδευτικών της δυνατοτήτων. Θερμά συγχαίρω όλους τους νικητές, και ιδιαιτέρως τους βραβευθέντες με τα Grand Prix και το Βραβείο Κοινού», δήλωσε ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό.

«Ήταν μεγάλη μου η χαρά να συναντήσω και να τιμήσω όλους τους βραβευθέντες, καθώς και να επαινέσω δημοσίως ό,τι καλύτερο υπάρχει στην κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, μαζί με εκατοντάδες επαγγελματίες, εθελοντές και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη. Κατά την διάρκεια αυτής της αξιομνημόνευτης εκδήλωσης , καλωσορίσαμε την πρόθεση του Επιτρόπου να ανακηρυχθεί το 2018 ως Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πλήθος πολιτικών, οικονομικών, και κοινωνικών προκλήσεων, αυτή η πρωτοβουλία έχει ένα πολύ ιδιαίτερο μήνυμα. 

Πράγματι, η πολιτιστική κληρονομιά συνδέει ανθρώπους πέρα από γενιές και πέρα από σύνορα, παράγει οικονομική ανάπτυξη και προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση. Αυτό θα αποτελούσε μία πρωτοφανή ευκαιρία για τους θεσμούς της Ε.Ε., τα Κράτη Μέλη και την Ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει την θέση που της ανήκει σε όλες τις σχετικές πολιτικές και δράσεις της Ε.Ε. Η Europa Nostra έχει πλήρως δεσμευθεί να συμβάλει στην εφαρμογή αυτού του βαρυσήμαντου Έτους με πείρα και δημιουργικότητα», επιβεβαίωσε ο Plácido Domingo, ο διάσημος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντών και υποστηρικτών από όλη την Ευρώπη, καθώς και κορυφαίων αντιπροσώπων από τους θεσμούς της Ε.Ε., τα Κράτη Μέλη και την διοργανώτρια χώρα. Η εκδήλωση της Απονομής των Βραβείων αποτελεί το κορυφαίο γεγονός του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο διοργανώνεται από την Europa Nostra σε συνεργασία με την Hispania Nostra, εκπρόσωπό της στην χώρα, η οποία έφερε στην Μαδρίτη εκατοντάδες άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις 22 έως τις 27 Μαΐου.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα Βραβεία 2017 έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η προθεσμία για αιτήσεις λήγει την 1η Οκτωβρίου 2016.

Κατηγορία Αποκατάσταση

▪ Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών, Ελλάδα

Από τους 20 νερόμυλους της περιοχής των Πρεσπών, μόνο ο νερόμυλος του Αγ. Γερμανού έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ο μύλος, που βρίσκεται στην ορεινή ζώνη του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, κατασκευάστηκε το 1930. Ο νερόμυλος είναι πλήρως λειτουργικός, με τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς: τον αλευρόμυλο για το άλεσμα των σιτηρών, τη νεροτριβή για το πλύσιμο των ρούχων και το μαντάνι για την τελική επεξεργασία των αργαλίσιων υφαντών. 

Η αποκατάστασή του περιλάμβανε την επισκευή του κτίσματος, που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, την ανακατασκευή των κατεστραμμένων μηχανισμών, την ανακατασκευή του συστήματος υδροδότησης του μύλου και την προσθήκη νέων κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο του μύλου, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών. “Με αυτό το Βραβείο, επιβραβεύουμε την αποκατάσταση αυτού του προβιομηχανικού μύλου ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικού δείγματος της βιομηχανικής εξέλιξης στην Ευρώπη. Η πολυπλοκότητα του μύλου και του συστήματος υδροδότησής του είναι μοναδική και έχει αποκατασταθεί με την εφαρμογή ειδικής γνώσης υψηλού επιπέδου,” σχολίασαν οι κριτές.

Το έργο ήταν φιλόδοξο, εφόσον είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός «ζωντανού μνημείου» της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και την επαναφορά της παραγωγής βρώσιμου αλευριού, που με τη σειρά της θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει παραδοσιακές δραστηριότητες στο χωριό, καθώς και την καλλιέργεια βιολογικών σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή.

Το έργο υποστηρίχθηκε ενεργά από εθελοντές και ολόκληρη την τοπική κοινότητα, με τους κατοίκους του χωριού να εκφράζουν από την αρχή τον ενθουσιασμό τους και να αφιερώνουν χρόνο στις διαδικασίες

κατασκευής και λειτουργίας του νερόμυλου. Οι κριτές αναγνώρισαν “την υψηλή επιμορφωτική και κοινωνική συμβολή του έργου στην οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του χωριού και της περιοχής σε μια ευρύτερη κλίμακα. Πέραν αυτού, το έργο εμπνέειμια διασυνοριακή σύμπραξη σ’ αυτήν την παραμεθόριο ζώνη, συμβάλλοντας σε μια πολιτιστική συνεργασία καλής γειτονίας και φιλίας”. Το ίδιο το έργο είχε σαν όραμα να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς μέσα στο Τριεθνές Διασυνοριακό Πάρκο μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM, που εκφράζει τις κοινές πολιτιστικές αξίες μεταξύ αυτών των τριών κρατών. “Αυτό το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα και για άλλα παρόμοια μνημεία σ’ αυτή την όμορφη περιοχή. Ο κοινωνικός του αντίκτυπος, όπως επίσης και η διατήρηση αυτού του εξαιρετικού δείγματος βιομηχανικής κληρονομιάς, αξίζουν τη μέγιστη διάκριση,” σημείωσαν οι κριτές.

▪ Το Μονοπάτι του Βασιλιά στο φαράγγι El Chorro, Μάλαγα, Ισπανία (επίσης Βραβείο Κοινού) Η αναρτημένη διάβαση φέρνει τους επισκέπτες ψηλά, μέσω του φαραγγιού Gaitanejo και los Gaitanes στην επαρχία της Malaga, μια περιοχή εξαίρετης φυσικής ομορφιάς. Η διαδρομή κατασκευάστηκε κατά τον πρώιμο 20ο αιώνα για να επιτρέψει την πρόσβαση των κατοίκων του χωριού El Chorro στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, όπου οι περισσότεροι εργάζονταν. Μετά την κατασκευή της διάβασης, οι χωρικοί μπορούσαν να αποφεύγουν την μετακίνηση μέσω της μακράς διαδρομής γύρω από το βουνό. Τα παιδιά επίσης χρησιμοποιούσαν την διάβαση για να μεταβαίνουν στον παρακείμενο σχολείο. Τα τελευταία χρόνια, το Μονοπάτι του Βασιλιά είχε καταστεί δημοφιλής πεζοπορικός προορισμός. 

Όμως, η εύθραυστη φύση της γερασμένης κατασκευής είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως «μία από τις πιο τρομακτικές πεζοπορικές διαδρομές του κόσμου». «Η αποκατάσταση του Μονοπατιού του Βασιλιά έκανε το μοναδικό αυτό παράδειγμα φυσικής και βιομηχανικής κληρονομιάς προσιτό σε όλους τους επισκέπτες και το Grand Prix αποτελεί αναγνώριση αυτού του επιτεύγματος. Η βελτίωσή του επέτυχε να προσελκύσει ένα νέο κύμα τουρισμού στην περιοχή», δήλωσαν οι κριτές, οι οποίοι επαίνεσαν επίσης την ομάδα αποκατάστασης για την κατασκευή ενός μονοπατιού που είτε ενσωμάτωσε την αρχική διάβαση, είτε ευρίσκεται μόλις επάνω από αυτήν.

▪ Ο Γοτθικός Πύργος του Wimpole Hall στο Wimpole, Cambridgeshire, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Ο Γοτθικός Πύργος στο πάρκο Wimpole Hall είναι ένα εξαίρετο ψευδο-μεσαιωνικό ερείπιο κάστρου, το οποίο βασίζεται σε ένα σχέδιο του αρχιτέκτονα Sanderson Miller το 1749. Αυτό το ερείπιο έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για την κατασκευή παρόμοιων κατασκευών στην Ευρώπη. Κατά την διάρκεια των αιώνων, ο Πύργος υπέστη εκτεταμένες καταστροφές λόγω της ευάλωτης φύσης των προσεκτικά σχεδιασμένων σπασμένων άκρων, τυφλών παραθύρων, ελλειπουσών επάλξεων και της απουσίας στέγης. 

Οι πολεμίστρες, οι οποίες ήταν ένα τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό του Γοτθικού πύργου, απουσίαζαν σχεδόν πλήρως. «Διανοητικά, αυτό το έργο εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σε σχέση με την διατήρηση ενός σχεδιασμένου ερειπίου και γεννά σκέψεις για την φύση της αποκατάστασης. Συνοδεύεται από λεπτομερή έρευνα και αρχαιολογική τεκμηρίωση και αποτελεί πρότυπο συλλογικής προσπάθειας. Η ευφυής αποκατάσταση επέστρεψε αυτό το πανέμορφο τοπόσημο στο κοινό και εμπλούτισε την γνώση μας για την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του. Αυτό το Grand Prix απονέμεται ως αναγνώριση αυτής της επιμελούς εργασίας», τόνισαν οι κριτές.
Κατηγορία Έρευνα

▪ Μελέτη αποκατάστασης του χωριού Gostuša στην περιοχή Pirot, ΣΕΡΒΙΑ

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αρχιτεκτονική έρευνα για κάθε κτήριο του χωριού Gostuša, το οποίο ευρίσκεται στη περιοχή Pirot, και παρήγαγαν λεπτομερή και πλήρη τεκμηρίωση σχετικά με την αρχιτεκτονική και τις κατασκευαστικές τεχνικές που εφαρμόσθηκαν σε κάθε κτήριο. Η μελέτη είχε μία συναρπαστική εκπαιδευτική διάσταση με ισχυρή συμμετοχή φοιτητών συναφών πεδίων. Ενώ η προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι εμφανής, η μελέτη επεκτάθηκε πέραν αυτών των υλικών παραγόντων, προάγοντας την πολιτιστική ταυτότητα και προσφέροντας νέα δυναμική στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. «Η μελέτη αποκατάστασης απειλουμένων παραδοσιακών αρχιτεκτονημάτων σε αυτό το μικρό αλλά μοναδικό ορεινό χωριό μαρτυρά την συντελεσθείσα εργασία και την υψηλής ποιότητας αποκατάσταση που είναι δυνατόν να επιτευχθούν με σταθερή δέσμευση, παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό. Η έρευνα για τις εργασίες αποκατάστασης ήταν αξιοσημείωτα πλήρης και διεξήχθη με όραμα και σαφές σχέδιο δράσης. Αυτό το Gran Prix απονέμεται ως αναγνώριση της μεγάλης επιτυχίας αυτής της έρευνας», τόνισαν οι κριτές.
Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς

▪ Εργαζόμενοι και ακτιβιστές του Εθνικού Μουσείου Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο Sarajevo, ΒΟΣΝΙΑ - 
ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Sarajevo στεγάζει περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντικείμενα καθιστώντας την συλλογή του ως μία από τις πλέον σημαντικές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στερούμενο δημοσίας χρηματοδότησης και υποστήριξης, το Μουσείο έκλεισε το 2012. Όμως, παρά την αναστολή της λειτουργίας του, οι υπάλληλοι συνέχισαν να προσέρχονται στην εργασία τους καθημερινώς για τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς να αμείβονται. Φύλασσαν το Μουσείο νυχθημερόν υπό προβληματικές συνθήκες

και φρόντιζαν τα αντικείμενα όσο καλύτερα μπορούσαν. «Η προσήλωσή τους στα καθήκοντά τους, η οποία δημοσίως εκφράστηκε μέσω μίας μεγάλης κλίμακας εκστρατείας των πολιτών από την ανεξάρτητη πολιτιστική ΜΚΟ AKCIJA, κινητοποίησε την μαζική υποστήριξη του κοινού και των ΜΜΕ στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και πέραν αυτής. Τελικώς, επηρέασε τις πολιτικές σε επίπεδο κράτους», είπαν οι κριτές. Το Μουσείο επαναλειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2015 με εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση έως το 2018. «Αυτή η νίκη της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτιστική κληρονομιά είναι πραγματικά εντυπωσιακή και εορτάζουμε αυτό το επίτευγμα με το Grand Prix», τόνισαν οι κριτές.

▪ Κα Giulia Maria Crespi, Μιλάνο, ΙΤΑΛΙΑ

Από νεαρά ηλικία, η κα Maria Crespi είχε ενεργό ρόλο σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και αφιέρωσε την ζωή της στην σθεναρή υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας. Το 1975, κα Crespi συγχρηματοδότησε το FAI- Fondo Ambiente Italiano, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που είχε ως πρότυπο το National Trust της Αγγλίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Μέχρι το 2010 διετέλεσε άοκνος και γενναιόδωρος ηγέτης του οργανισμού. Το FAI είναι υπεύθυνο για έναν μεγάλο αριθμό υψηλής ποιότητας αναστηλωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. 

Οι κριτές σημείωσαν ότι «με την ισχυρή προσωπικότητα και ηγεσία της, η κα Crespi άσκησε άμεση επίδραση στην πολιτική και την λήψη αποφάσεων σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά στην Ιταλία. Προκάλεσε επανειλημμένως τις αρχές και εξασφάλισε ιδιωτική και δημόσια υποστήριξη για την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας. Τα πολλά επιτεύγματά της αποτελούν κληρονομιά για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Με αυτό το Grand Prix τιμάμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο για την εθελοντική της αφοσίωση στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση

▪ ‘Adopt a Monument’ / ‘Υιοθέτησε ένα Μνημείο’, Tampere, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Αυτό το απλό πρόγραμμα, που διευκολύνθηκε από το Επαρχιακό Μουσείο της Pirkanmaa, ενθαρρύνει πολίτες να «υιοθετήσουν» μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας στο περιβάλλον τους και να τα επαναχρησιμοποιήσουν. Ως επιστάτες των μνημείων, συμβάλλουν επίσης στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε ένα Μνημείο» απολαμβάνει τεράστιας δημοφιλίας στην περιοχή Pirkanmaa και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα. «Οι εθελοντές που φροντίζουν για τις ‘υιοθεσίες’ υποστηρίζονται από επαγγελματίες σε μουσεία, ενώ τα προγράμματα αποκατάστασης κτηρίων υποστηρίζονται από ειδικούς στην αποκατάσταση.

Ο ενθουσιασμός των εθελοντών σε συνδυασμό με την γνώση των επαγγελματιών συνετέλεσε σε ένα αξιόπιστο και πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα, που είχε μεγάλο αντίκτυπο παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό του. Η δυνατότητα του προγράμματος να εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρώπη είναι εμφανής», δήλωσαν οι κριτές. «Αυτό το Grand Prix αποτελεί έπαινο για την εργασία όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα και την τεράστια προσπάθειά τους να προαγάγουν την καλή, ενεργή δράση των πολιτών και να ενθαρρύνει την δέσμευση των τοπικών κοινωνιών στην προστασία της τοπικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς», τόνισαν οι κριτές.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - πληροφορίες

Βραβεία ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra παρουσιάσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και από τότε απονέμονται από την Europa Nostra. Τα Βραβεία τιμούν και προωθούν τις καλές πρακτικές στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς: αποκατάσταση, έρευνα, διαχείριση, εθελοντισμό, εκπαίδευση και επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ισχυρότερη δημόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Τα Βραβεία έχουν την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία 14 χρόνια, οργανισμοί αλλά και ιδιώτες από 39 χώρες έχουν υποβάλει συνολικά 2.540 υποψηφιότητες για τα Βραβεία. Αναφορικά με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων ανά χώρα, η Ισπανία κατατάσσεται πρώτη με 480 έργα, και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 276 υποψηφιότητες. Στην τρίτη θέση είναι η Ιταλία (239 υποψηφιότητες), στην τέταρτη η Γερμανία (190 υποψηφιότητες) και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Γαλλία (114 υποψηφιότητες). Αναφορικά με τις Κατηγορίες βράβευσης, οι περισσότερες υποψηφιότητες υποβλήθηκαν στην Αποκατάσταση (1.524). Ακολουθούν: Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση (378), Έρευνα (319), και, τέλος, Μακροχρόνια Προσφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά (297).

Από το 2002, ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων έχουν επιλέξει 426 βραβευμένα έργα από 34 χώρες. Όπως και με τον αριθμό υποψηφιοτήτων, η Ισπανία έρχεται πρώτη με 59 βραβεία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 58. Ακολουθούν η Ιταλία στην τρίτη θέση (33 βραβεία), η Γερμανία στην τέταρτη (28 βραβεία) και η Ελλάδα στην Πέμπτη (25 βραβεία). Όσον αφορά στις κατηγορίες βράβευσης, η Αποκατάσταση έχει τους περισσότερους νικητές (256), και ακολουθούν οι: Μακροχρόνια Προσφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά (63), Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση (55), και Έρευνα (52).

Συνολικά 95 Grand Prix των €10,000 έχουν απονεμηθεί σε εξέχουσες πρωτοβουλίες πολιτιστικής κληρονομιάς που επιλέχθηκαν από τα βραβευμένα έργα.

Τα Βραβεία ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra έχουν ενισχύσει τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές, ενθαρρύνοντας τη δια-συνοριακή ανταλλαγή γνώσης και ενώνοντας τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Έχουν ακόμα επιφέρει σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη εθνική και διεθνή προβολή, ευκαιρίες για χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, έχουν ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον εγγενή Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα. Τα Βραβεία αποτελούν συνεπών ένα εργαλείο - κλειδί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Europa Nostra

Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανισμών για την πολιτιστική κληρονομιά. Με την στήριξη ενός ευρύτατου δικτύου δημόσιων φορών, ιδιωτικών εταιρειών και προσώπων και καλύπτοντας 40 χώρες σ’ όλη την Ευρώπη, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Με έτος ίδρυσης το 1963, η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης τενόρος και διευθυντής ορχήστρας. Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών μνημείων, χώρων και φυσικών τοπίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος ‘The 7 Most Endangered’. Επιβραβεύει την αριστεία μέσω των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards. Συνεισφέρει στην διαμόρφωση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω δομημένου διαλόγου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον συντονισμό της πλατφόρμας European Heritage Alliance 3.3.

Creative Europe

Creative Europe το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς τους στον αριθμό θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό €1,46 δις. για το 2014-2020, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, καλών τεχνών, εκδόσεων, του κινηματογράφου, τηλεόρασης, μουσικής και βιντεοπαιχνιδιών καθώς και δεκάδες χιλιάδων καλλιτεχνών και επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων. Η χρηματοδότηση θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, να πλησιάσουν νέα κοινά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.


europanostra.org
www.spp.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών - Ο Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Άγιο Γερμανό τιμάται με το Grand Prix των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: