Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

H Ομιλία Β.Αποστόλου στην ημερίδα στα Γιάννενα για την αιγοπροβατοτροφία


«Επιλέξαμε ειδικά να ξεκινήσουμε με την αιγοπροβατοτροφία και την Ήπειρο γιατί αποτελούν το συνδυασμό εκείνο που μπορεί να υπηρετήσει ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας στον αγροτικό χώρο, την ποιοτική υπόσταση των προϊόντων του.

Όχι βέβαια ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι υπόλοιποι κλάδοι, όπως για παράδειγμα η πτηνοτροφία, που ιδιαίτερα αυτή της Ηπείρου, παρά τις πιέσεις που δέχεται και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει, συμβάλλει αποφασιστικά στη κάλυψη πάνω από το 85% των αναγκών της χώρας σε κρέας, που κάποτε ήταν και 100%.

Η κοινωνική και οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας, είναι επίσης και ιδιαίτερα σημαντική γιατί είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι πολλές της Ηπείρου και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης παγκοσμιοποίησης και της αγροτικής οικονομίας .

Δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι η νέα πραγματικότητα με βάση την οποία οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να αποφασίζουμε.

Και το δυνατό μας όχημα σε αυτή τη πορεία είναι τα προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, που κυριολεκτικά ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η ζήτηση αυτή, ειδικά για τη φέτα, είναι πολλαπλάσια της ελληνικής παραγωγής και δυστυχώς κατά μεγάλο μέρος καλύπτεται από διάφορες απομιμήσεις και «λευκά τυριά», πράγμα που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να δώσουμε μεγάλες μάχες, αφού το πεδίο των διαπραγματεύσεων όχι απλά είχε υπονομευτεί αλλά και προδιαγράψει αρνητικό αποτέλεσμα

Όσοι ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα το ξέρουν.

Το ξέρουν ακόμα και εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων παρασύρουν και παρασύρονται σε μηδενιστικές καταγγελίες, όπως αυτές των τελευταίων ημερών ότι «χάσαμε το όνομα της φέτας» κ.λ.π.

Δεν χάσαμε τίποτα. Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για τις τρίτες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τη στήριξη των ίδιων των αγροτών και των φορέων τους, των επιστημόνων, των τεχνοκρατών, των επιχειρηματιών, των πολιτικών δυνάμεων. Με ανοιχτό μυαλό, χωρίς μικροψυχίες…

Είναι σαφές ότι η προοπτική του εθνικού μας προϊόντος είναι υψηλή.

Κανένα άλλο προϊόν δεν μπορεί να έχει αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά που είναι απολύτως συνυφασμένα με τη χλωρίδα, το γεωγραφικό ανάγλυφο, την εκτατική εκτροφή και το κλίμα της χώρας μας.

Συνεπώς υπάρχει στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές ένα «πεδίον δόξης λαμπρό» που περιμένει από εμάς να το κατακτήσουμε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε κάνει μια στρατηγική επιλογή: Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα, διευκολύνσεις, στοχευμένες πολιτικές και «εργαλεία», ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής υπήρξε ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες, μια μικρή επανάσταση που δεν έγινε απολύτως κατανοητή καθώς, δυστυχώς, τα αγροτικά θέματα προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας μόνον όταν κατεβαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους…

Με μια κουβέντα, με το νόμο αυτό, δεν λύσαμε απλώς το θέμα της απρόσκοπτης καταβολής των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την αειφορική διαχείριση και αύξηση της «βοσκοϊκανότητας» των γαιών αυτών .

Τα δικαιώματα χρήσης βοσκής σε κτηνοτρόφους-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα στηρίζονται σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βοσκής τα οποία θα συντάσσονται και θα έχουν ισχύ από 3 μέχρι 5 έτη και στη συνέχεια θα αναθεωρούνται, με ευθύνη του Δήμου ή της Περιφερειακής Ενότητας αναλόγως του χωρικού εύρους της μελετούμενης έκτασης, η δε κατανομή τους θα γίνεται από αρμόδια Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του οικείου Δήμου, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

Θα κατανέμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους και να σταματήσει το σημερινό καθεστώς της κοινοχρησίας των βοσκοτόπων που είναι και η κύρια αιτία της υποβάθμισής τους.

Κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση θα έχει τη δική της λιβαδική μονάδα. Θέλουμε να προσφέρει στα αγροτικά ζώα μια πράσινη και τρυφερή βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Είναι αδιανόητο .πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο να πληρώνουμε για εισαγωγή σόγιας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω να βάλω στο νου σας μια μελλοντική εικόνα της αιγοπροβατοτροφίας στην Ήπειρο . Να ασκείται μέσα σε περισσότερες από 1.000 λιβαδικές μονάδες.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εύκολη η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα μπορούν όχι μόνο να προβαίνουν από κοινού στην αγορά των εφοδίων τους, αλλά και να δημιουργούν σε κατάλληλες θέσεις εντός των εκτάσεων που τους έχουν χορηγηθεί, τις βασικές υποδομές, από αλμεκτήρια μέχρι αποθήκες και γιατί όχι και μικρά τυροκομεία .

Πέραν αυτού, το επόμενο διάστημα θα μπουν σε εφαρμογή μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, αξιοποιώντας κυρίως πόρους και δυνατότητες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποτυπώθηκε και η πολιτική μας βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις ελληνικές Περιφέρειες .

Οι πόροι που θα εκχωρηθούν ανέρχονται στο 37% του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή μιλάμε για 1,75 δις που μαζί με τη κρατική συμμετοχή θα ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ . Ένα μέρος αυτών αφορά την Ήπειρο. Σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις .

Τα δυνατά σημεία της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολλά ..στα αδύνατα θα σταθούμε, που είναι:

– το Υψηλό κόστος παραγωγής.
-Οι σταβλικές εγκαταστάσεις (μικρό μέγεθος, πρόχειρα καταλύματα, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις)
-Η μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών (Καν.1307/2013)
-η απουσία βελτιωμένου γενετικού υλικού
-η εκπαίδευση και η ηλικιακή ανανέωση
-η έλλειψη συνεργατισμού και
-ο ανταγωνισμός από εισαγόμενα ομοειδή τυροκομικά προϊόντα χαμηλότερης τιμής .

Το υψηλότερο ποσοστό του κόστους παραγωγής (76%) καταλαμβάνουν οι ζωοτροφές. Αναφέρθηκα στις θετικές επιπτώσεις στο κόστος αυτό από τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών. Όμως χρειάζεται ταυτόχρονα να γίνει κατανοητό ότι η τοπική κτηνοτροφία έχει ανάγκη την υποστήριξη της φυτικής παραγωγής για να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Γι’ αυτό και ζητούμενο για μας είναι η φυτική παραγωγή να εστιαστεί στη παραγωγή ζωοτροφών από πολυετή ψυχανθή και αγρωστώδη είδη, τα οποία εμφανίζουν υψηλή παραγωγή και πεπτικότητα, κυρίως στις πεδινές εκτάσεις της Περιφέρειας (π.χ. κάμπος Φιλιππιάδας) και οι επιδοτήσεις να συνδέονται άμεσα με την ποσότητα των παραγόμενων ζωοτροφών (παράδειγμα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις).
soropoulos.wordpress.com by soropoulos


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
H Ομιλία Β.Αποστόλου στην ημερίδα στα Γιάννενα για την αιγοπροβατοτροφία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:50 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.