Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μελιτζάνες με κιμά & ελαφριά μπεσαμέλ στο φούρνο


Μια συνταγή για μια ανάλαφρη παραλλαγή του πατροπαράδοτου μουσακά. Ψητές μελιτζάνες με στρώσεις κιμά και ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ, γαρνιρισμένη με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Υλικά συνταγής
  • Για τις μελιτζάνες:
  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες στα 3 κατά μήκος
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ [400 γρ.]
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη 
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για την ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ:
  • 40 γρ. μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
Εκτέλεση συνταγής
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκρίλ.
  2. Για τις μελιτζάνες: Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε κατά μήκος σε 3 φέτες, τις αλατίζετε και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 15′ να “ιδρώσουν”. Τις ξεπλένετε πολύ καλά με πολύ νερό, τις στίβετε με τα χέρια σας και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.
  3. Τις λαδώνετε με ένα πινέλο, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, τις βάζετε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνετε στο γκρίλ για 2-3 λ μέχρι να μαλακώσουν λίγο και ροδίσουν. Τις βγάζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
  4. Σε μεγάλο τηγάνι, βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε ανακατεύοντας για 1 ακόμα λεπτό. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα σπάζοντας το κιμά με ένα πιρούνι, μέχρι να κάνει “κομπάκια” και πάρει καφέ χρώμα για 3-4 λ περίπου. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε, σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-20 λ μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
  5. Για την ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα με μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε γρήγορα και διαρκώς με σύρμα. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε με μια κίνηση το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ. περίπου μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 3 λ. Αλατοπιπερώνετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.
  6. Στρώνετε σε ταψί το 1/3 από τις μελιτζάνες. Στρώνετε από πάνω το μισό κιμά. Επαναλαμβάνετε στρώση με μελιτζάνες, στρώνετε τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνετε με στρώση από μελιτζάνες. Περιχύνετε τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ.
Sintayes.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μελιτζάνες με κιμά & ελαφριά μπεσαμέλ στο φούρνο Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Τεχνολόγος Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.