Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κινδυνεύουν οι ελληνικές ποικιλίες σπόρων με την παραχώρηση έκτασης του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας ;


Την ώρα που διεξαγόταν χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας ημερίδα για τα «καινοτόμα εργαλεία για τη λίπανση και άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών», παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Νίκου Αντώνογλου, εργαζόμενοι που αντιδρούν στη δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση για 25+10 χρόνια έκτασης 220 στρ. στον Δήμο Λαρισαίων, προκειμένου να αναπτύξει δραστηριότητες αστικού πρασίνου, χώρους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μουσείο εδαφών σε συνδιαχείριση με τον ΕΛΓΟ, προχώρησαν στην ανάρτηση πανό, στο οποίο αναγραφόταν η φράση: «Δεν παραχωρείται, γιατί καλλιεργείται». 

Απαίτησαν δε συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου, με τον κ. Αντώνογλου αμέσως μετά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα να σπεύδει να τους συναντήσει. Οι εργαζόμενοι του εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει η παραχώρηση έκτασης στον δήμο, αντιπροτείνοντας αντίστοιχη έκταση για τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου, στις γειτονικές εκτάσεις του στρατοπέδου Μπουγά.

Σύμφωνα και με τον Σύλλογό τους (ΣΥΛΛΕΓΟ) «το ΙΒΚΦ είναι το μοναδικό ινστιτούτο έρευνας στην περιοχή Θεσσαλίας αλλά και πανελλαδικά με συνεχή προσφορά για περισσότερα από 80 χρόνια στον Έλληνα αγρότη. Ιδρύθηκε το 1933 και ασχολείται με τη δημιουργία και σποροπαραγωγή κτηνοτροφικών φυτών, οσπρίων ενώ εδώ και 3 χρόνια είναι υπεύθυνο και για την έρευνα βιομηχανικών φυτών. 

Το μεγαλύτερα επιτεύγματα του ινστιτούτου διαχρονικά ήταν η επίλυση των παρακάτω προβλημάτων: Ανάπτυξη ελληνικών ποικιλιών χορτοδοτικών φυτών. Το ινστιτούτο ελέγχει με ελληνικούς σπόρους το 100% του σπόρου σποράς βίκου και το 60% της μηδικής και ανάπτυξη των ποικιλιών οσπρίων. Το ινστιτούτο ελέγχει το 100% των σπόρων φακής και το 60% των σπόρων ρεβιθιού και το 70% των σπόρων κτηνοτροφικού κουκιού. Ειδικότερα σήμερα υπάρχει τεράστια έλλειψη πρωτεϊνούχων καρπών και μάλιστα το ΥΠΑAΤ και η ΕΕ πρόκειται να επιδοτήσει τη σποροπαραγωγή πρωτεϊνούχων σπόρων με 30 έως και 70 ευρώ το στρέμμα και η ζήτησή τους θα αυξηθεί κατακόρυφα. 

Οι εκτάσεις για το Ινστιτούτο είναι άκρως απαραίτητες και για αυτό το λόγο θα πρέπει να συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο για ερευνητικούς σκοπούς. Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο ινστιτούτο και είναι πολύ άσχημο σήμερα που ο κόσμος πεινάει και έχει ανάγκη από παραγωγή προϊόντος να σκέπτονται μερικοί πώς να χρησιμοποιήσουν τις εκτάσεις για τελείως μη παραγωγικούς σκοπούς. Οι εκτάσεις αυτές πρέπει να παραμείνουν στην αγροτική έρευνα και να δοθούν στα παιδιά μας όπως και εμείς τις παραλάβαμε από τους γονείς μας».

Την ίδια ώρα εστάλη έγγραφο από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγ. Αποστόλου, με το οποίο καλούνταν οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου να περιγράψουν πόσα στρέμματα καλλιεργούνται, με τι ποικιλίες και ποιες οι αποδόσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός, πριν την εκδήλωση στο δημαρχείο Λάρισας για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης εκτάσεων, προτίθεται να μεταβεί στις εγκαταστάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ (στην οδό Θεοφράστου) και να συναντηθεί με τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην παραπάνω εξέλιξη.

Γ. Ρούστας
 
eleftheria.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κινδυνεύουν οι ελληνικές ποικιλίες σπόρων με την παραχώρηση έκτασης του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: