Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Markit: Επιστροφή σε επίπεδα οριακής ανάπτυξης στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα


Επιστροφή σε επίπεδα οριακής ανάπτυξης στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα υπέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου της Markit για τον δείκτη PMI του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, στην οποία συνέτεινε η πρώτη αύξηση των επιπέδων παραγωγής μέσα στο 2016 μέχρι σήμερα και η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης από τον Ιούλιο του 2007.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνθήκες ζήτησης παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι λόγω του αρνητικού, σε γενικές γραμμές, οικονομικού κλίματος, όπως υπέδειξαν σχετικές αναφορές. Επιπλέον, οι απεργίες στα λιμάνια οδήγησαν σε μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης των εισροών ενώ ήταν ένας ακόμα λόγος ο οποίος ώθησε τις τιμές κόστους στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Αναλυτικότερα, τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων κατέγραψε τον Ιούνιο o εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας. Κλείνοντας στις 50,4 μονάδες, σε σύγκριση με τις 48,4 μονάδες του Μαΐου, ο συνακόλουθος ρυθμός αύξησης ήταν οριακός, παρόλ’ αυτά ήταν η πρώτη φορά μέσα στο 2016 που καταγράφηκε ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, τα στοιχεία του Ιουνίου υπέδειξαν αύξηση της παραγωγής, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο πέντε μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν καταγράφηκε καθόλου ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οριακή αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν για την κάλυψη των παραγγελιών και την αντιμετώπιση του φόρτου εργασίας. Προσλήφθηκαν επιπλέον εργαζόμενοι και σημειώθηκε αύξηση των επιπέδων απασχόλησης για τέταρτη φορά μέσα στο 2016. Παρότι μέτριος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου εννέα ετών, λόγω της ανάγκης για στήριξη των απαιτήσεων παραγωγής, όπως αναφέρθηκε συγκεκριμένα.

Η αύξηση της παραγωγής και του εργατικού δυναμικού είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να καταφέρουν να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τον φόρτο εργασίας τους, γεγονός που υπογραμμίστηκε από την περαιτέρω μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επίπεδα εργατικού δυναμικού και απαιτήσεων παραγωγής τείνουν να συγχρονιστούν, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι αδιεκπεραίωτες εργασίες ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί στο τρέχον έτος μέχρι σήμερα.

Παρά τις θετικές ενδείξεις ως προς τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης, οι ρυθμοί αύξησης εξακολούθησαν να περιορίζονται από τις συνεχιζόμενες δυσκολίες εξασφάλισης νέων εργασιών. Το σύνολο των νέων παραγγελιών υποχώρησε για εικοστό δεύτερο συνεχή μήνα, λόγω του ομολογουμένως δυσοίωνου οικονομικού κλίματος που επικρατεί, γεγονός που σύμφωνα με μέλη του πάνελ ήταν αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Επίσης, μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ζήτησης και των απεργιών που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα ποσοστά ΦΠΑ και την υψηλότερη τιμή του χάλυβα, οι απεργίες ώθησαν επίσης τις τιμές εισροών για τους Έλληνες κατασκευαστές στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα δέκα μηνών ενώ προκάλεσαν επίσης καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισροών.

Εν τω μεταξύ, μια περίοδος μεγαλύτερη των πέντε ετών, κατά την οποία καταγράφεται μείωση των τιμών εκροών, έφτασε στο τέλος της κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία δεν υποδεικνύουν καμία μεταβολή στις μέσες τιμές χρέωσης από την πλευρά των Ελλήνων κατασκευαστών.
 
enikonomia 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Markit: Επιστροφή σε επίπεδα οριακής ανάπτυξης στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.