Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γλυφοσάτη: Διάσταση WHO & EFSA για το αν προκαλεί καρκίνο & στο βάθος ΤΤΙΡ...

 


«Παν μέτρον ο άνθρωπος»; Ξεχάστε το - «Παν μέτρον το ΚΕΡΔΟΣ»
Κάτι που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, ήταν πως με αφορμή την ψηφοφορία που έβγαλε BREXIT στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καγκελάριος Μέρκελ, έκανε δήλωση υπέρ της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (τη γνωστή ως ΤΤΙΡ) «που θα φέρει Ευρώπη και ΗΠΑ πιο κοντά».

Μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων για το αν η γλυφοσάτη πρέπει να κυκλοφορεί στην αγορά, στις 29 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην πάρει οριστική απόφαση μέχρι το τέλος του 2017 για το επίμαχο ζήτημα… 

Η πρόφαση είναι πως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες δοκιμές. Οπότε το ερώτημα είναι τι ακριβώς διακυβεύεται... 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά; Μα ακριβώς αυτά που μας ετοιμάζουν εδώ και μερικά χρόνια με τις άκρως μυστικές διαβουλεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για την ΤΤΙΡ που μεταξύ άλλων θα φορέσει τα μεταλλαγμένα διαπαντός στην Ευρώπη, προς δόξαν της αρχιπαραγωγού Μοσάντο. 

Καλλιεργείτε φρούτα και λαχανικά στον κήπο σας; Ξεκουράζεστε στο πάρκο ή απολαμβάνετε μια μπύρα; Φαίνεται ότι και στις τρεις περιπτώσεις εκτίθεστε σε φυτοφάρμακα με βάση τη γλυφοσάτη. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στην Ευρώπη. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι πιθανόν προκαλεί καρκίνο. 
 
 
 

Κάποιοι άλλοι, όμως, με αμφιλεγόμενα οικονομικά συμφέροντα απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο.
Πολύ πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ - WHO) κατέταξε την ουσία glyphosate (κύριο συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto) στις «πιθανώς καρκινογόνες» για τον άνθρωπο. Ενώ στα ζώα μπορεί να προκαλέσει γονοτοξικότητα. 

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του άρχοντα των μεταλλαγμένων ουσιών της Monsanto, η οποία απαίτησε μέχρι και την απόσυρση αυτής της έκθεσης! 

Δεν πέρασε πολύς καιρός οπότε η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε ανακοίνωσή της, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων για το αν η γλυφοσάτη πρέπει να κυκλοφορεί στην αγορά, στις 29 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2017. 

Βρέθηκε στο πλευρό του γίγαντα της βιοτεχνολογίας. Η EFSA έσπευσε να αμφισβητήσει την ακρίβεια των ευρημάτων των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διευκολύνοντας την επέλαση της Monsanto στην Ευρώπη. 

Η ομάδα πίεσης GM-Free Cymru, δίνει μάχη στην Ουαλία ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα και ήδη από το 2015 με διάβημά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη χρήση της γλυφοσάτης. 

Προχτές, στο στούντιο του Euronews φιλοξενήθηκε ο ερευνητής Κουρτ Στράιφ, επιστήμονα του ινστιτούτου έρευνας για τον καρκίνο με έδρα τη Λυών. 

Ο οργανισμός αυτός που Χρηματοδοτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ταξινόμησε την γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Υπάρχει έκθεση που αναφέρεται σε «περιορισμένες» ενδείξεις καρκίνου στον άνθρωπο και σε «επαρκείς» ενδείξεις σε πειραματόζωα. Η μελέτη όμως αυτή δεν στάθηκε αρκετή, ώστε να να απαγορευτεί η γλυφοσάτη στην Ευρώπη. 
 
 
Κούρτ Στράιφ: «Η εκτίμησή μας προέκυψε από μια ανασκόπηση όλων των δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στο ζήτημα. 

Η δική μας μελέτη φέρει την υπογραφή των μεγαλύτερων ειδικών στον κόσμο. Πρόκειται για επιστήμονες που δεν βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων με κανέναν. Κανείς και τίποτα δεν επηρέασαν την αξιολόγηση τους, που ναι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Αυτή η εκτίμηση στηρίχτηκε σε τρεις ενότητες αποδεικτικών στοιχείων. 

Πρώτον, από τις σαφείς ενδείξεις καρκίνου σε πειραματόζωα. Δεύτερον από τις περιορισμένες ενδείξεις για καρκίνο στους ανθρώπους, όπως αγρότες που έχουν εκτεθεί στη γλυφοσάτη.
Τρίτον, από τις ισχυρές ενδείξεις που έχουμε ότι μπορεί να βλάψει τα γονίδια όλων των ειδών. Αυτό προκύπτει απο τοξικολογικές μελέτες. 

Πρόκειται για μια πραγματικά ανεξάρτητη επανεξέταση όλων των μελετών που έχουν δημοσιευθεί. Ερευνήσαμε όλα τα δεδομένα και σταθήκαμε ιδιαίτερα στην πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προχωρήσουν σε αξιολόγηση κινδύνου. Οφείλουν να αποφασίσουν αν μπορούμε να εκτεθούμε στη γλυφοσάτη. Αν μπορούν αγρότες και γυναίκες να εκτίθενται, αν αυτή η ουσία έχει θέσει στην διατροφή μας. Οφείλουν να καταλήξουν σε συμπεράσματα. 

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την βιβλιογραφία, τις μελέτες που έχουν γίνει. Η εκτίμηση μας ότι η γλυφοσάτη, μπορεί να προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους εξακολουθεί να ισχύει. Στη συνέχεια, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και όλες τις αξιολογήσεις». 

Τι λέει η μελέτη του WHO 

 
 
 
Ούτε νερό δεν θα μπορούμε να πίνουμε σε λίγο... 

Το προϊόν της Μονσάντο –το πλέον διαδεδομένο σε χρήση αντιπαρασιτικό, που χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες όπως καλαμποκιού και σόγιας θεωρείται ότι προκαλεί μεταξύ άλλων καρδιοπαθειών και για non-Hodgkin’s lymphoma. 

Η μελέτη του International Agency για έρευνα καρκινογενέσεων, (IARC) – του WHO – ανακοίνωσε ότι βασικό στοιχείο του προϊόντος αυτού της εταιρίας Μοσάντο «κατατάσσεται στα προφανώς προκαλούντα καρκίνο στους ανθρώπους». 

Και στο βάθος η BAYER 

Τώρα τις σχέση έχει το γερμανικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται με τις διαβεβαιώσεις Μέρκελ, για το πόσο θα βελτιώσει τα ενδεχόμενα οικονομικά προβλήματα από το Brexit η συμφωνία ΤΤΙΡ; Μα είναι η BAYER στο βάθος που το Μάιο, έκανε μια δελεαστική προσφορά για την αγορά της εταιρίας.
Ο γερμανικός χημικός κολοσσός Bayer πρόσφερε 62$ δισεκατομμύρια για τον αμερικανικό γίγαντα αγροτικών (μεταλλαγμένων) προϊόντων Monsanto. 

Οι δηλώσεις Μέρκελ για την ανάγκη «επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ) ως το τέλος του χρόνου» - κάτι που θέλει κι ο Ομπάμα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη, αντικαγκελάριου και εταίρου στην γερμανική κυβέρνηση Sigmar Gabriel.
Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
 
 styx.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γλυφοσάτη: Διάσταση WHO & EFSA για το αν προκαλεί καρκίνο & στο βάθος ΤΤΙΡ... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.