Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Που καταγγέλλουμε πράξεις Διαφθοράς στο δημόσιο


Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Ο νόμος 4022/2011 αναφέρεται στις πράξεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος. Με καταγγελία ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή ενώπιον οποιουδήποτε Εισαγγελέα, ο Εισαγγελέας ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του ΚΠΔ και ασκεί ποινική δίωξη παραγγέλλοντας ανάκριση. 
 
Μπορεί να διαταχθεί και προκαταρκτική εξέταση, η οποία διενεργείται αποκλειστικά από Εισαγγελέα Πρωτοδικών και ολοκληρώνεται μέσα σε προθεσμία δύο μηνών. Η μηνυτήρια αναφορά για πράξεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων είναι δωρεάν και η διαφορά της με την μήνυση, είναι ότι ο καταγγέλων δεν δηλώνει πολιτική αγωγή.

Μέχρι σήμερα, οι ανώνυμες αναφορές για διαφθορά στο δημόσιο, συνήθως αρχειοθετούνται. Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, η δικαιοσύνη και η αστυνομία, θα διερευνούν και ανώνυμες καταγγελίες για ζητήματα υποθέσεων διαφθοράς και καταχρηστικής άσκησης εξουσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εάν πρόκειται για διαφθορά που σχετίζεται με αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, η αναφορά υποβάλεται στην αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων. Επίσης, στο ΣΔΟΕ καταγγέλουμε οικονομικές παραβάσεις ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας(π.χ. Ξέπλυμα χρήματος), οι απάτες, παρατυπίες, παραβάσεις στις προμήθειες, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Στον Συνήγορο του Πολίτη υποβάλουμε αναφορά για πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων δημοσίων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διεξάγει ελέγχους για τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελιών.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ως έργο την έρευνα, ανακάλυψη και δίωξη των περιπτώσεων παράβασης της εργατικής νομοθεσίας, την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και ερευνά τα αίτια εργατικών ατυχημάτων. Επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις ή προσφέυγει στην δικαιοσύνη για την επιβολή ποινικών κυρώσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ελέγχει την νομιμότητα των συμβάσεων που καταρτίζουν δημόσιοι οργανισμοί και μεριμνά για την τήρηση των κανόνων και αρχών της εθνικής και ευρωπαικής νομοθεσίας.

Τέλος, στο πεδίο δράσης της Διέυθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, περιλαμβάνονται εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά αστυνομικοί όλων των βαθμών, συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί. Εγκλήματα διαφθοράς που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημοσίου τομέα(ν. 3666/ 2008). Δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου. 
 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, για δημόσιο υπάλληλο που ζητάει χρήμματα, προκειμένου να προβεί σε νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια, απευθύνεσαι στην Διέυθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να έχεις ενημερώσει προηγουμένως τον διευθυντή ή την υπηρεσία του δημοσίου υπαλλήλου. Η Διέυθυνση εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας, προσημειώνει τα χρήμματα καιπροβαίνει στην σύλληψη του υπαλλήλου κατά τη στιγμή της δωροδοκίας. 
 
 tro-ma-ktiko.blogspot.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Που καταγγέλλουμε πράξεις Διαφθοράς στο δημόσιο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: