Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τούρτα με φρέσκα σύκα & κρέμα τυριού


Μια υπέροχη, υγρή και απόλυτα γευστική τούρτα με φρέσκα σύκα, μυρωδάτη με μπαχαρικά, καλυμμένη με μια τέλεια, δροσερή κρέμα τυριού. Μια εύκολη συνταγή για ένα χυμώδες, κρεμώδες με πηχτή υφή, τέλειο γλυκό, με το συνδυασμό φρούτου και μπαχαρικών που θα γεμίσουν την κουζίνα σας με γλυκά αρώματα, για να το απολαύσετε ως επιδόρπιο, ως συνοδευτικό με το αφέψημά σας ή και ως τούρτα γενεθλίων.

Υλικά συνταγής
  • Για τη βάση:
  • 350 γρ. μαύρα σύκα φρέσκα ώριμα (περίπου 15 μέτρια σύκα)
  • 1/4 φλ. τσαγιού μελάσα
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3/4 φλ. τσαγιού για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Για τη κρέμα επικάλυψης:
  • 115 γρ. μαλακό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 6 μικρά σύκα, όχι πολύ ώριμα, για διακόσμηση
Εκτέλεση συνταγής
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύπτετε τη βάση του με χαρτί ψησίματος. Το αφήνετε στην άκρη. [*]
  2. Για τη βάση σύκων: Πλένετε καλά τα σύκα με τη φλούδα τους, κόβετε τους μίσχους (τα κοτσανάκια και από πάνω και κάτω), τα κόβετε στη μέση και τα τοποθετείτε σε μπλέντερ ή σε μίξερ με μαχαίρι. Ζεσταίνετε ελαφρώς τη μελάσα πριν τη μετρήσετε (για να μετρηθεί εύκολα ρευστή και να διεισδύσει καλά μέσα στα σύκα) και τη ρίχνετε και αυτή μέσα στο μπλέντερ με τα σύκα.
  3. Αλέθετε στο μπλέντερ τα σύκα με τη μελάσα, σταματώντας το χτύπημα 1-2 φορές για να μαζέψετε με μια σπάτουλα από τα τοιχώματα το μείγμα, μέχρι να έχετε ένα παχύ πουρέ. Παίρνεται 1 1/4 φλ. τσαγιού από το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη. (Το υπόλοιπο το βάζετε σε τάπερ στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε σε ζεστό τοστ ή με τα δημητριακά σας ή όπως εσείς επιθυμείτε).
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  5. Κοσκινίζετε πάνω από το μπολ το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε ένα πηχτό χυλό. Ρίχνετε στο μείγμα το 1 1/4 φλ. τσαγιού μείγμα σύκων μελάσας που αφήσατε στην άκρη και ανακατεύετε ή χτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. 
  6. Στρώνετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνετε το γλυκό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου, μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του να έχει λίγα υγρά ψίχουλα κολλημένα. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στο ταψί να κρυώσει εντελώς. [*]
  7. Για τη κρέμα επικάλυψης: Τοποθετείτε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα και το βούτυρο και τα χτυπάτε να ενσωματωθούν και αφρατέψουν. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά κοσκινίζετε πάνω από το μείγμα τη ζάχαρη άχνη προσθέτετε τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 
  8. Ρίχνετε τη κρέμα πάνω από τη κρύα πλέον βάση σύκων και ισιώνετε με μια μαρίζ την επιφάνεια. Πλένετε τα σύκα και με ένα κοφτερό μαχαίρι, τα κόβετε πρώτα στη μέση κάθετα, μετά τα τοποθετείτε μπρούμυτα και στη συνέχεια τα κόβετε σε λεπτές φετούλες “ημικύκλια”. Με τα ημικύκλια, γαρνίρετε γύρω γύρω τη τούρτα και τις υπόλοιπες φέτες τοποθετήστε τες στο κέντρο της τούρτας. (βλέπε φωτογραφία) 
  9. Τοποθετείτε τη τούρτα για 20 λ στο ψυγείο, μετά τη ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείται στο ψυγείο. 
[*] Αν δεν έχετε ταψάκι με αποσπώμενη βάση για το γλυκό σας, βουτυρώνετε, αλευρώνετε και στρώνετε λαδόκολα σε ένα κοινό ταψάκι. Σε αυτή τη περίπτωση όταν το βγάλετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς στο ταψί και μετά να το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Όταν φτιάξετε τη κρέμα επικάλυψης, την απλώνετε και να τη γαρνίρετε σύμφωνα με τις οδηγίες. 
Tip: Με τα μπαχαρικά της συνταγής η τούρτα γίνεται υπέροχη. Μπορείτε όμως να τα αντικαταστήσετε ή να προσθέσετε και γαρύφαλλο σκόνη, ή κάρδαμο, ή μπαχάρι ή και τζίντζερ αν είναι της αρεσκείας σας. 

fig-torte-14 (1)

Φτιάξτε διπλάσια δόση, τοποθετείστε τη μια δόση σε μεγαλύτερο στρογγυλό ταψί και φτιάξτε μια υπέροχη τούρτα γενεθλίων.

Sintayes.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Τούρτα με φρέσκα σύκα & κρέμα τυριού Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by ''Τεχνολόγος'' Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.