Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η αξία των βιολογικών τροφίμων


της Όλγας Τσαγκαράκη, Διατροφολόγου

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι τρόφιμα που παράγονται μέσω της βιολογικής γεωργίας. Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο βιολογικό θα πρέπει να καλλιεργηθεί σε ασφαλές έδαφος, να μην έχει υποστεί επεξεργασία και να παραμένει σε ξεχωριστή θέση από τα συμβατικά προϊόντα. Όσοι ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, γενετικά τροποποιημένα γονίδια (δηλαδή να μην έχει τροποποιηθεί ή αλλοιωθεί το DNA με τρόπους μη φυσικούς ώστε να είναι ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα) ή ακόμα βιομηχανικά λιπάσματα.

Τα βιολογικά τρόφιμα παρέχουν ποικιλία από οφέλη

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα συμβατικά, όπως περισσότερα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, οι άνθρωποι με αλλεργίες σε τρόφιμα, χημικά ή συντηρητικά εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα ή τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν καταναλώνουν μόνο βιολογικά τρόφιμα. Περαιτέρω, τα βιολογικά περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλό υπόλειμμα σε αυτές τις ουσίες και να είναι πιο “καθαρά”.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως φρέσκα. Τα φρέσκα έχουν καλύτερη γεύση και δεν περιέχουν συντηρητικά που τα κάνει να διαρκούν περισσότερο. Τα βιολογικά συνήθως παράγονται σε μικρές φάρμες που είναι κοντά και στα σημεία πώλησης. Επιπλέον, είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Οι πρακτικές που δημιουργούνται μειώνουν τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, ενώ αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Η καλλιέργεια χωρίς φυτοφάρμακα είναι ωφέλιμη και για τα πουλιά που ζουν κοντά στις καλλιέργειες αλλά και για τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί.

Στα εκτρεφόμενα ζώα δεν χορηγούνται ποτέ αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες ή τροφή από υποπροϊόντα ζώων. Η χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα στην παραγωγή κρέατος συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος αρρωσταίνει, δεν θα μπορεί ο οργανισμός του να ανταποκριθεί στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, τα ζώα ζουν ελεύθερα στους εξωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να είναι υγιή και σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με μελέτες τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων κατά μέσο όρο τα έχουν τα παρακάτω τρόφιμα:
  • Αγγούρια
  • Μήλα
  • Νεκταρίνια
  • Ντοματίνια
  • Πατάτες
  • Πιπεριές
  • Ροδάκινα
  • Σέλινο
  • Σπανάκι
  • Σταφύλια
  • Φράουλες

 
 
 
Μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά με χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων

Τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά βρέθηκαν να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Τα περισσότερα από αυτά έχουν παχύ δέρμα, το οποίο τους προστατεύει φυσικά και καλύτερα από τα παράσιτα, πράγμα που σημαίνει ότι για την παραγωγή τους δεν είναι απαραίτητη η χρήση φυτοφαρμάκων.
  • Αβοκάντο
  • Ακτινίδιο
  • Ανανάς
  • Γκρέιπφρουτ
  • Καλαμπόκι
  • Κρεμμύδι
  • Λάχανο
  • Μάνγκο
  • Μανιτάρι
  • Μελιτζάνα
  • Μπιζέλι
  • Παπάγια
  • Πεπόνι
  • Σπαράγγι .
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο κ. Τσαγκαράκη. 
 
flowmagazine.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η αξία των βιολογικών τροφίμων Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Τεχνολόγος Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.