Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μαρμελάδα σύκο


Αύγουστος… Η εποχή του ώριμου σύκου… Μια συκιά σε κάθε γειτονιά γεμάτη σύκα που σε προκαλούν να τα φας σκέτα ή μαγειρεμένα στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική… Μια συνταγή για μια από τις πιο ωραίες μαρμελάδες… τη μαρμελάδα σύκο αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο. Μια υπέροχη γεύση και υφή που σίγουρα θα απολαύσετε τις κρύες μέρες του χειμώνα, θυμίζοντάς σας τις ζεστές Αυγουστιάτικες ημέρες και τις όμορφες νύχτες με το ολόγιομο φεγγάρι. 

Υλικά συνταγής
  • 3500 γρ. σύκα (με τη φλούδα καθαρισμένα μόνο στις άκρες τους)
  • 1400 γρ. ζάχαρη [*]
  • 2 στικ κανέλας 4 εκ. περίπου
  • 6 καρφάκια γαρίφαλο 
  • χυμός 1 μέτριου λεμονιού
  • 2/3 φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση συνταγής
  1. Διαλέγετε ώριμα, γερά σύκα (προσοχή μην έχουν ξινίσει), τα πλένετε πολύ καλά ώστε να καθαρίσει καλά το φλούδι τους και με ένα μυτερό μαχαιράκι αφαιρείτε τα κοτσάνια τους, εμπρός και πίσω. Αν κάποια από τα σύκα έχουν χαλασμένο ή χοντρό, σκληρό φλούδι το αφαιρείτε. Τα υπόλοιπα με μαλακά φλούδια δεν τα αφαιρείτε απλώς τα πλένετε.
  2. Κόβετε τα σύκα σε 4-5 κομμάτια και τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον (μπορείτε και για ένα βράδυ). 
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε στη κατσαρόλα τα στικ κανέλας και τα γαρίφαλα (κατά προτίμηση τυλιγμένα σε τούλι) και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση αρχίζετε να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα ανά 3-4 λ για να μην καούν τα σύκα στη βάση της κατσαρόλας. Αν δημιουργηθεί αφρός τον ξαφρίζετε με ένα κουτάλι.
  4. Συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, (προσοχή γιατί το μείγμα όταν βράζει τινάζεται και θα σας κάψει) ανακατεύοντας για 45 λ  φροντίζοντας  να κόβετε με τη κουτάλα σε κομματάκια τα μεγάλα κομμάτια σύκου με τη φλούδα τους. Μετά τα 45 λ αφαιρείτε το τούλι με τα μπαχαρικά, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 -15 λ περίπου μέχρι να πήξει καλά η μαρμελάδα. [**]
  5. Η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη όταν αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε για 20-30 λ στην άκρη μέχρι να τη μεταφέρετε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.
  6. Για να αποστειρώσετε τα βάζα: Πλένετε πολύ καλά µε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων τα βάζα και τα καπάκια που θα αποθηκεύσετε τη μαρμελάδα σας και τα σκουπίζετε. Στη συνέχεια, είτε τα βράζετε σε λίγο κοχλαστό νερό για 5 λεπτά, είτε τα βάζετε στο φούρνο στους 150º C για 15 λεπτά.
  7. Για την αποθήκευση: Μόλις αποστειρώσετε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζετε µε ζεστή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζετε µε τα καπάκια τους. Τα γυρνάτε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάτε σφραγισμένα στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξετε όμως ένα βάζο με μαρµελάδα τότε τη διατηρείτε στο ψυγείο.
 
[*] Η κλασική αναλογία ζάχαρης φρούτου είναι περίπου 2 φρούτο 1 ζάχαρη. Επειδή τα σύκα ήταν γινωμένα και πολύ γλυκά δεν απαιτείτο η μισή ζάχαρη και έτσι έβαλα στα 3.500 γρ. καθαρισμένων σύκων, 1.400 γρ. ζάχαρη. Αν τα σύκα σας δεν είναι πολύ γλυκά και πολύ ώριμα αυξήστε ανάλογα τη ποσότητα της ζάχαρης.
[**] Αν στη μαρμελάδα σας έχουν μείνει φλούδες σκληρές και χοντρές, ή θέλετε τη μαρμελάδα σας λεία σαν αλοιφή, την αφαιρείτε από τη φωτιά 15 λ περίπου πριν “δέσει” εντελώς και αφού μισοκρυώσει, χρησιμοποιήστε μίξερ χειρός ή μπλέντερ για να τις πολτοποιήσετε. Μετά επαναφέρετε το μείγμα στη κατσαρόλα και συνεχίστε το “δέσιμο”.
Σημείωση: Το χρώμα της μαρμελάδας σας θα εξαρτηθεί από το χρώμα των σύκων καθώς επίσης και το πόσο γινωμένα θα είναι.

Sintayes.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μαρμελάδα σύκο Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by ''Τεχνολόγος'' Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.