ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

100 "ορφανοί" κεραυνοί κατέκαψαν τη Θάσο...Στη συγκυρία των "ξηρών καταιγίδων" οφείλονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο, που κατέκαψαν το νησί.

Σύμφωνα με το "Έθνος", το νησί δέχτηκε το Σάββατο την επίθεση μιας συστοιχίας περίπου 100 "ορφανών" κεραυνών (σ.σ.: που δεν συνοδεύονταν δηλαδή από εκδήλωση βροχής)

"Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50%, στο αποκαλούμενο ''ξηρό οριακό στρώμα'', δηλαδή το στρώμα της τροπόσφαιρας σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα) να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος", εξηγεί στο "Έθνος" ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός - μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου του Παρισιού και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην καταγραφή του ανιχνευτή κεραυνών του Αστεροσκοπείου «ZEUS», που παρουσιάζει η εφημερίδα, η Θάσος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός συμπλέγματος καταιγίδων στις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την ώρα εκείνη, και σε διάστημα 45 λεπτών, εκδηλώθηκαν τα τρία από τα τέσσερα μέτωπα πυρκαγιάς στο νησί, ενώ ακολούθησε το τέταρτο μέτωπο στον Θεολόγο στη 1.30 το μεσημέρι.

"Την ίδια ώρα επικρατούσαν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ, οι οποίοι έπνεαν στη συγκεκριμένη περιοχή επί 36 ώρες, από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι της Κυριακής. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων έφερε την καταστροφή" εξηγεί ο κ. Ντάφης.
 
nooz
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
100 "ορφανοί" κεραυνοί κατέκαψαν τη Θάσο... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: