ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Διεύρυνση του οδικού χάρτη μεταξύ Ελλάδας & Ρωσίας στον αγροτικό τομέα


Διεύρυνση του οδικού χάρτη μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον αγροτικό τομέα και της θεσμικής συνεργασίας των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών για την διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, είναι τα βασικά συμπεράσματα της σημερινής στρογγυλής τράπεζας, που έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ 10 -18/9.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, στην διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε μεταξύ άλλων το σαφή προσανατολισμό της κυβέρνησης στο ποιοτικό μοντέλο ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την εντατική δουλειά που γίνεται για την ενσωμάτωση της καινοτομίας και την εδραίωση της επωνυμίας των ελληνικών προϊόντων, ώστε αυτά να τοποθετηθούν στα "πιο απαιτητικά ράφια σε όλο τον κόσμο".

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των διμερών σχέσεων με αμείωτη ένταση, ώστε και όταν αρθεί το εμπάργκο "να είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες να μπούμε στην ρωσική αγορά, όπου το πεδίο δράσης είναι ευρύ".

Αναγκαία η επικαιροποίηση της συμφωνίας

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, θα προβλέπεται και η σύσταση μικτής Ελληνορωσικής επιτροπής στο συγκεκριμένο πεδίο.

Την δικτύωση των δρόμων που έχουν ανοίξει οι δύο πλευρές με "μια κεντρική λεωφόρο", κάλεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το "κλειδί" στη σχέση των Ελλάδας και Ρωσίας.

«Να αρθεί το εμπάργκο»

Με την φράση "σήμερα μετρούν τα συμφέροντα και όχι οι σχέσεις των λαών", ο πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ και μέλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας Δημήτρης Μανώσης, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια των διμερών επαφών, ώστε να αρθεί το εμπάργκο, υπογραμμίζοντας ότι ενώ στο α΄ εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά ανέρχονταν στα 109 εκατ. ευρώ, ενώ στο στο α΄ εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 14,3 εκατ. ευρώ, πτώση 87%. Επίσης, στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξαγωγές εκ των οποίων το 50% αφορά προϊόντα από την Β. Ελλάδα, με το 30% να αφορά σε αγροτικά προϊόντα, νωπά, μεταποιημένα, καπνά και ποτά. Όσον αφορά το φετινό α΄ εξάμηνο, τα 8 εκατ. ευρώ του όγκου των εξαγωγών προέρχονται από τα καπνά.

Υπογραμμίζοντας δε, την δυναμική των ελληνικών προϊόντων, ο Δημήτρης Μανώσης επισήμανε ότι είναι τα πιο ασφαλή για τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι στη χώρα μας αυτό που λείπει είναι ο συνεργατισμός. "Πρέπει να χορεύουμε καλαματιανό και όχι ζεϊμπέκικο", επισήμανε χαρακτηριστικά. 
 
zougla
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Διεύρυνση του οδικού χάρτη μεταξύ Ελλάδας & Ρωσίας στον αγροτικό τομέα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: