Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δραματική η κατάσταση στην αγορά γάλακτος - Φεύγουν οι Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες


- Σε απόγνωση οι παραγωγοί !
Την χαριστική βολή αναμένεται να βάλει το νέο άρθρο στο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που θα επιτρέπει την παραγωγή γιαουρτιού και από μη εγχωρίως παραγόμενο γάλα 

Δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της αγελαδοτροφίας, λόγω των χαμηλών τιμών που επικρατύν στην αγορά. 

Την χαριστική όμως βολή αναμένεται να βάλει το νέο άρθρο στο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που θα επιτρέπει την παραγωγή γιαουρτιού και από μη εγχωρίως παραγόμενο γάλα. 

Χτες, παραγωγοί και αγελαδοτρόφοι σε συνέντευξη τύπου έκρουσαν τον κωδωνα του κινδύνου, περιγράφοντας με μελανά χρήματα την κατάσταση που βιώνουν και η οποία έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από την αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, ΕΝΦΙΑ κλπ) αλλά και από τα φέσια της αγοράς. 

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά γάλακτος επιτείνεται και από την κατάργηση των ποσοστώσεων για το γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις. Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής για το 30% της παραγωγής γάλακτος που παραδίδουν οι παραγωγοί (27 με 28 λεπτά το λίτρο), με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση.

Η θέση του Υπουργείου για το γιαούρτι

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥπΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις:
Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016. 

Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης. 

Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του. 

Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης. 

Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα. 

Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας η χώρα μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.


Έκκληση Αποστόλου προς τις βιομηχανίες να αναγράφουν την χώρα προέλευσης του γάλακτος

Την ίδια στιγμή έκκληση στις γαλακτοβιομηχανίες, απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:
«Υπάρχει πράγματι κρίση στην αγορά γάλακτος, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι τιμές παραγωγού.
Από τη δική μας πλευρά, για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, επιμένουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος. 

Καλούμε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας να υιοθετήσουν μια τέτοια πρακτική έστω και σε προαιρετικό επίπεδο. 

Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του «ελληνικού σήματος», του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα. 

Παράλληλα ετοιμάζουμε παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος του».

Πλήγμα η αποχώρηση της ΦΑΓΕ

Πλήγμα χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί την αποχώρηση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ από την αγορά του γάλακτος. Η ΦΑΓΕ αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση του εργοστασίου της στο Αμύνταιο της Φλώρινας. 

Το εργοστάσιο, αν και αρχικά κατασκευάστηκε για την παραγωγή κυρίως φρέσκου γάλακτος τελικά έφτασε να παράγει γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς η ΦΑΓΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατηγορία του «φρέσκου».
Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις από την δραστηριότητα επεξεργασίας και διάθεσης γάλακτος υποχώρησαν 31,2% στα 21,8 εκατ. δολάρια το 29015 από 31,7 εκατ. δολάρια το 2014 και προκάλεσαν ζημιές 11,7 εκατ. δολάρια το 2015. 
 
zougla.gr/blog
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Δραματική η κατάσταση στην αγορά γάλακτος - Φεύγουν οι Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.