Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επίσκεψη Αν. ΥΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στην πυρόπληκτη Θάσο


Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Την Θάσο επισκέφθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης και ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και έλαβαν μέρος σε δύο ευρείες συσκέψεις με τις τοπικές αρχές, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ και τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού. Στις συσκέψεις συμμετείχαν και ενημέρωσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο ο Δήμαρχος Θάσου, Κ. Χατζηεμμανουήλ και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλος και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας, Ν. Ευφραιμίδης και Χ. Γάκης αντίστοιχα, ενώ έλαβε μέρος και ο βουλευτής Καβάλας, Γ. Παπαφιλίππου.

Κατά την διάρκεια επιτόπιας επισκόπησης σε όλα τα σημεία όπου επλήγη το νησί, διαπιστώθηκαν οι βαριές συνέπειες της πρόσφατης πυρκαγιάς στο φυσικό περιβάλλον και στην τοπική οικονομία, δεδομένου ότι κάηκαν άνω των 65.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και ελαιώνων, ενώ καταστράφηκαν κατοικίες, υποδομές ύδρευσης και άρδευσης, και παράλληλα επλήγη η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Αποφασίστηκε σειρά μέτρων και ενεργειών άμεσου χαρακτήρα, σχετικών με την αποσόβηση των κινδύνων διάβρωσης εδαφών και οδικού δικτύου, πλημμυρών και κατολισθήσεων, στις 12 λεκάνες απορροής του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και του Πράσινου Ταμείου θα υποστηρίξει τη σύνταξη μελετών για την υλοποίηση ανάλογων έργων προστασίας και βασικών υποδομών. Ήδη, είναι σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού των χειμάρρων και της κοίτης των ρεμάτων κοντά σε οικισμούς, ενώ προβλέπεται σύστημα ανάσχεσης της διάβρωσης των πρανών ορεινών όγκων και μεταφοράς φερτών υλών με κλαδοπλέγματα και άλλα έργα. Η ενίσχυση των πρανών, η απομάκρυνση της οχλούσας βλάστησης, η αποκατάσταση και συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και του αγροτικού και δασικού δικτύου, η αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν αντικείμενο εργασίας και συντονισμένης δράσης τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος έργων.

Για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και την διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων αποφασίσθηκε, μετά από πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού, Γ. Τσιρώνη, να λειτουργήσει κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των παραγωγών και επιχειρήσεων που επλήγησαν, πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεών τους, αποζημιώσεις πληγέντων, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις πρόσθετες ανάγκες καυσίμων κίνησης των απαραίτητων μηχανημάτων και μέτρα προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας με κήρυξη όλων των εκτάσεων ως αναδασωτέων, απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Τσιρώνης, δήλωσε: «Σχηματίσαμε άμεση γνώμη του μεγέθους της καταστροφής, τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της τοπικής οικονομίας του νησιού. Υπάρχει ανάγκη επίσπευσης σειράς μέτρων πρόληψης των πλημμυρικών και εδαφοδιαβρωτικών φαινομένων, για την αποσόβηση νέων κινδύνων και καταστροφών εν όψει βροχοπτώσεων. Το έργο είναι πολυσύνθετο και έχουν ενεργοποιηθεί η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου για την άμεση υποβολή προτάσεων έργων αποκατάστασης, προστασίας του εναπομείναντος τμήματος του δάσους, έργα εγγείων βελτιώσεων και προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας του νησιού. Προτείναμε την συντονισμένη δράση τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης με κοινή ομάδα εργασίας Περιφέρειας, Δήμου και Υπουργείου, για την επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης και προστασίας και ενεργούμε για την διασφάλιση χρηματοδότησης από όλες τις πιθανές πηγές συμπεριλαμβανομένου του Πράσινου Ταμείου».

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Επίσκεψη Αν. ΥΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στην πυρόπληκτη Θάσο Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.