Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βαγγέλης Αποστόλου για τα θερμοκήπια: «Από του χρόνου αποζημιώσεις…»


Του Κώστα Ζαφειρίου

Σε απόγνωση και με κυβερνητική βούλα, βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι αγρότες ιδιοκτήτες θερμοκηπίων. Οι ελπίδες των αγροτών ότι η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του προέδρου του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές του Κάμπου θα συνοδευόταν από ανακοινώσεις αποφάσεων που θα τους ανακούφιζαν, αποδείχθηκαν φρούδες. «Πρώτα πρέπει να γίνουν οι καταγραφές και από του χρόνου μέσω ΕΕ ή μέσω ΠΣΕΑ, πρέπει να έρθουν και οι αποζημιώσεις». Στη φράση αυτή συνοψίζεται η «δέσμευση» που άφησαν πίσω τους υπουργός και πρόεδρος του ΕΛΓΑ, απογοητεύοντας δημάρχους, φορείς και αγρότες.

Τραγικές φιγούρες τα πρόσωπα των αγροτών που σε λίγα λεπτά, εκείνο το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου είδαν τα θερμοκήπιά τους και τα καλαμπόκια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Και αν για τους καλαμποκοπαραγωγούς (και τους ελαιοπαραγωγούς) όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και σύντομα (τρεις-τέσσεριςς μήνες) θα έλθουν και οι αποζημιώσεις , για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις τα μαντάτα είναι άσχημα.

Περίπου 2000 στρέμματα με θερμοκήπια, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τον δρόμο της καταστροφής πήραν και 25.000 στρέμματα καλαμποκιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ…

«Υπουργέ πεθαίνουμε!»

Με την φράση αυτή υποδέχθηκε αγρότης ιδιοκτήτης θερμοκηπίου κ. Τσεκουράς Θεόδωρος τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στο Μάχου. Ο δήμαρχος Πηνειού συνόδευσε τον υπουργό σε μια από τις δεκάδες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί. «Δες και πες μου τι να κάνω! Όλα κάτω…Νάιλον και σκελετός και τα χρέη τρέχουν. Τώρα πρέπει να αποζημιωθούμε, αύριο θα είναι αργά…», ήταν οι φράσεις απόγνωσης ενός αγρότη που με τις καλλιέργειές του στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Οι κ.κ. Αποστόλου και Κουρεμπές, συγκλονισμένοι είναι αλήθεια από την εικόνα, έδειχναν κατανόηση και τον ηρέμησαν λέγοντάς του: «Όλα, θα τα δούμε…Όλα…»

«Χθες επιχείρηση, σήμερα άνεργος!»

Ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μετέβησαν και σε μια άλλη θερμοκηπιακή εγκατάσταση στη Μυρσίνη. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ και ο αγρότης κ. Μπέτσης Σάκης. «Η ζημιά είναι ολοκληρωτική…Δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Η ζημιά στα 100 και πλέον στρέμματα αγγίζει το εκατομμύριο. Είχα 35 εργάτες και μια εεπιχείρηση. Σήμερα είμαι άνεργος», είπε με ψύχραιμη φωνή ο κ. Μπέτσης προς τους επισκέπτες που κουνούσαν το κεφάλι τους.

Και όπως είπαν αγρότες που βρίσκονταν στην περιοχή, το κόστος κατασκευής για τα υψηλά τολ, κυμαίνεται από 3.000 έως 5.700 € ανά στρέμμα κατά περίπτωση (μονό ή πολλαπλό κλπ). Φυσικά το κόστος ανακατασκευής λόγω των πρόσθετων εργατικών για την αποσυναρμολόγηση κλπ είναι υψηλότερο. Στα υψηλά τολ καλλιεργείται πρώιμο καρπούζι και στη συνέχεια, μετά το καλοκαίρι, συνήθως κολοκύθι ή κάποιο άλλο κηπευτικό.

Δύο προτάσεις από τον Καστρινό

Ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, έφθασαν με είκοσι λεπτά καθυστέρηση στο δημαρχείο Βαρθολομιού. Στη σύσκεψη που ακολούθησε, παρουσία όλων των βουλευτών Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, Δημ. Μπαξεβανάκη, Έφη Σαλτάρη, Γιάννη Κουτσούκου (ο κ. Κώστας Τζαβάρας ήταν δικαιολογημένα απών) ο δήμαρχος κ. Καστρινός αφού επέμεινε στην άμεση αποζημίωση των αγροτών έκανε τις εξής προτάσεις: 1/ Να δοθούν χρήματα από τα 246 εκατ. των τηλεοπτικών αδειών ή 2/ Να μπουν ενέχυρο οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ και να δοθούν άμεσα τα χρήματα. Στη σύσκεψη μίλησαν φορείς και αγρότες που έχουν καταστραφεί.

Παρόντες μαζί με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος και Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, διευθυντές και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αποστόλου: «Από του χρόνου…»

Μετά την σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε:

« Δεσμευτήκαμε απέναντι στους φορείς και τους αγρότες ότι όσο γίνεται γρηγορότερα θα ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών και όλο το κομμάτι αυτό έχοντας ως εργαλεία τον ΕΛΓΑ , τα ΠΣΕΑ το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που μας δίνει την δυνατότητα να αποκατασταθούν οι ζημιές καλύπτοντας 100% το σύνολο των δαπανών και βεβαίως ιδιαίτερα αυτό που αφορά το κομμάτι απώλειας εισοδήματος , θα προσπαθήσουμε να το καλύψουμε διερευνώντας δυνατότητες επιπλέον και μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ εφόσον βέβαια πληρούνται οι όροι. Οι αποζημιώσεις που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες. Αυτό που αφορά διεκδικήσεις μέσω ΠΣΕΑ ή κάλυψη μέσω προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιλαμβάνεστε ότι απαιτείται χρόνος. Πρέπει να υποβληθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξεταστεί ο φάκελος και να εγκριθεί, μετά ακολουθεί δυνατότητα του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δημοσιονομικές συνθήκες που επιτρέπουν, δεν επιτρέπουν την κάλυψη , αντιλαμβάνεστε ότι ,εγώ για να είμαι ειλικρινής, αυτά του είδους τα ζητήματα θα πάνε για την επόμενη χρονιά.

Στην ερώτηση τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων μέχρι τότε (του χρόνου δηλαδή), ο υπουργός απάντησε: «Επειδή οι διαδικασίες και όλο αυτό το πλέγμα απαιτούν χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι, όσο γίνεται βεβαίως γρηγορότερα, να πιέσουμε την κατάσταση , αλλά δεν μπορούμε μερικά όρια να τα ξεπεράσουμε. Για παράδειγμα δεν μπορείς να μιλάς για απώλεια εισοδήματος αν δεν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Ξέρουμε τις δυσκολίες αλλά…»

Καστρινός: «Οι αγρότες πεθαίνουν»

Ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Εμείς ζητάμε λύση. Όταν λέμε για αλλαγές σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρωπαϊκές αποζημιώσεις χρειάζεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά θα έρθει εδώ να ελέγξουν τις δημοσιονομικές δαπάνες θα δούνε τι ισχύει στα μνημόνια και τι περισσεύει , δηλαδή δεν μπορούμε να μιλάμε για λιγότερο από ένα διάστημα 6-7 μηνών. Άρα αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν. Η δική μας πρόταση είναι να δοθεί ένα ποσό από τα 246 εκατ. των τηλεοπτικών αδειών για τα μη ασφαλισμένα και όχι μόνο ή οι αποζημιώσεις που θα βγουν από τα ΠΣΕΑ να μπουν ως ενέχυρο και με πολιτική απόφαση να γίνει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτά που λέει ο υπουργός ότι θα το δούμε μόλις τελειώσει η πλήρης καταγραφή , εμένα με βρίσκει κάθετα αντίθετο γιατί όπως τους ήρθε χρονοδιάγραμμα στη Βουλή, σε 15 μέρες να περάσετε 55 μνημόνια, θα θέλαμε και μείς να ακούσουμε μια απάντηση ότι σε ένα μήνα τελειώνει η καταγραφή και αυτά είναι τα χρήματα που θα πάρετε… ».

Ναμπίλ: «Χρειάζεται γενναία απόφαση»

Μετά το Βαρθολομιό ο υπουργός και το πρόεδρος του ΕΛΓΑ έφθασαν στο δημαρχείο Λεχαινών. Φορείς και αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να ακούσουν τι θα πει ο υπουργός. Ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ σε υψηλούς τόνους ζήτησε να υπάρξει γενναία πολιτική απόφαση τονίζοντας πως πρέπει να δοθούν άμεσα χρήματα στους αγρότες γιατί με τη ζημιά που έχουν υποστεί δεν μπορούν να συνεχίσουν.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Γιαννόπουλος ήταν επίσης καταπέλτης. Εξήγησε το μέγεθος του προβλήματος και τόνισε ότι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ θα είναι θάνατος για τον αγροτικό κόσμο. Το λόγο έλαβαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και αγρότες αλλά οι πολυπόθητες ανακοινώσεις από τον υπουργό δεν έγιναν.

Το υπόμνημα

Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος παρέδωσε επιστολή-υπόμνημα στον υπουργό, βρέθηκε και στις δύο συσκέψεις, στο Βαρθολομιό και τα Λεχαινά.«Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες. Η Κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο με χρονοδιαγράμματα για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και την αντικατάσταση του πάγιου κεφαλαίου», είχε δηλώσει νωρίτερα.

Στο μεταξύ ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ως θεομηνιόπληκτες και ιδίως τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, για να περάσουν οι περιοχές αυτές στο στάδιο των αποκαταστάσεων και αποζημιώσεων.

Στην επιστολή-υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Κατσιφάρας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Κρίνεται αναγκαίο να αναληφθεί από την Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων που θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών. Ειδικότερα:

- Ταχεία κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης όλων των παγίων στοιχείων (θερμοκήπια, στάβλοι, αποθήκες κλπ), της ανασύστασης του ζημιωμένου κεφαλαίου (φυτικό, ζωικό,) και του εξοπλισμου των γεωργικών & κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τους

- Άμεση εκτίμηση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και έκδοση πορισμάτων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ. Ενίσχυση των κλιμακίων του Οργανισμού λόγω του όγκου των δηλώσεων ζημίας από πλευράς παραγωγών και οριστική επίλυση των ζητημάτων μετακινήσεων των εκτιμητών.

- Άμεση αποζημίωση των πληγέντων σταφιδοπαραγωγών εκτός της ιδιαιτέρως χρονοβόρας διαδικασίας των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

- Ειδική μέριμνα για τους αγρότες που είχαν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης και επλήγησαν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, χωρίς περιορισμούς.

- Ειδική μέριμνα για τις μονάδες αγροδιατροφής (μεταποιητικές μονάδες), οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, που δεν έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί.

- Εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αφενός ισχύει από το 2011, αφετέρου δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, τις ιδιαίτερες καλλιεργητικές μεθόδους κάθε φυτού, τις παραδοσιακές τεχνικές και τις ανάγκες ασφαλιστικής κάλυψης των παγίων στοιχείων των εκμεταλλεύσεων.

- Ένταξη της Κορινθιακής Σταφίδας, στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α., διότι ο τρόπος συγκομιδής επιβάλλει την παραμονή της παραγωγής στο έδαφος και στα αλώνια για ορισμένο χρονικό διάστημα.

- Επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής του Μέτρου 5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με αντικείμενο την Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων

- Διευκόλυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των κατοίκων πληγεισών περιοχών.»
 
patrisnews.com
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βαγγέλης Αποστόλου για τα θερμοκήπια: «Από του χρόνου αποζημιώσεις…» Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.