Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γ.Προβόπουλος:Είχαμε προειδοποιήσει για τα δάνεια κομμάτων από το 2010 αλλά η Αγροτική αδιαφόρησε !!!


 
Προκόπης Αγγελόπουλος - Να χαρακτηριστούν «υψηλού κινδύνου» τα δάνεια σε κόμματα είχε συστήσει η ΤτΕ ήδη από το 2010, αλλά η Αγροτική, που είχε το 86% αυτών των δανείων, αδιαφόρησε, είπε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος στην εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Νωρίτερα, εμφανίστηκε... περήφανος για την διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το 2008 ως το 2014.

Ο κ. Προβόπουλος, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις, διάβασε εκτενές κείμενο το οποίο είχε προετοιμάσει, με το οποίο εκθείασε την περίοδο κατά την οποία ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε αυτό υποστήριξε ότι με δικές του πρωτοβουλίες και πρόνοιες και της ΤτΕ συνολικότερα, στάθηκε στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα και άντεξε τις συνέπειες της κρίσης.

Μάλιστα, προέβαλε το γεγονός ότι οι καταθέσεις των πολιτών δεν υπέστησαν καμία συνέπεια από τις διαδικασίες του PSI, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των άλλων καταστάσεων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε, εκ των προτέρων, ότι δεν έχει γνώση των πληροφοριών για συγκεκριμένα επιμέρους θέματα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων.

Αντιδράσεις προκάλεσε ο μονόλογος του κ. Προβόπουλου από μέλη της επιτροπής, και συγκεκριμένα των κ.κ. Νικολόπουλου και Τζαβάρα. Ειδικά ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε θέμα διαδικασίας και ζήτησε ό,τι διαβάστηκε από τον κ. Προβόπουλο, μέσα από το κείμενο, να μην καταχωριστεί στα πρακτικά.

Είχαμε προειδοποιήσει την Αγροτική από το 2010 αλλά αδιαφόρησε


Στην αρχή της εξέτασης του, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι το 2010, ο έλεγχος που έγινε από τον επιθεωρητή της ΤτΕ επεσήμανε τις αδυναμίες, ως προς τις χορηγήσεις σε κόμματα, καθώς, μέχρι τότε, οι εκχωρήσεις των μελλοντικών επιχορηγήσεων θεωρούνταν ασφαλής εγγύηση και η κεφαλαιακή επιβάρυνση ήταν μηδενική.

Αυτό, θεωρήθηκε λάθος και η ΤτΕ συνέστησε να αλλάξει το ποσοστό αυτό και να θεωρηθούν αυτές οι χορηγήσεις υψηλού κινδύνου, κάτι το οποίο δεν έλαβε υπόψη της η Αγροτική Τράπεζα, η οποία έδινε το 86% των δανείων στα κόμματα.
Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος ήταν καλά

Ο κ. Προβόπουλος, με ύφος ακαδημαϊκό, έκανε μαθήματα μακροοικονομίας και τραπεζικών θεμάτων, αναφερόμενος στο τραπεζικό πάρτι που στήθηκε από το 2000 έως και το 2007 σε διεθνές επίπεδο, με τα δάνεια που έδιναν οι τράπεζες αφειδώς και που οδήγησαν στην κρίση.

Όπως είπε, ο λόγος για τον οποίο δεν επηρεάστηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήτα επειδή το ύψος των δανείων δεν ήταν τόσο υψηλό (έφτανε περίπου μιάμιση φορά το ΑΕΠ), την ώρα που σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία ήταν πολύ υψηλότερα (ακόμη αι 9 φορές πάνω από το ΑΕΠ της χώρας τους).

Κούρεμα όλων των δανείων πρότεινε (εμμέσως) ο Κώστας Τζαβάρας

Στην επανάληψη δήλωσης, με την οποία πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι στα κόμματα που πήραν δάνεια με εγγύηση μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, επειδή άλλαξαν τα οικονομικά τους δεδομένα απρόοπτα, προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πού, ότι "για να λειτουργήσει μια σύμβαση, προϋπόθεση είναι ότι τα δεδομένα θα πρέπει να μην αλλάξουν κατά τρόπο απρόβλεπτο στην πορεία" και ότι "όταν υπάρξει απρόοπτη μεταβολή συνθηκών πρέπει να ξανααποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παροχής και αντιπαροχής".

Δηλαδή, ο κ. Τζαβάρας, για να μπορέσει να δικαιολογήσει την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του κόμματός του, έκανε αναφορά σε συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, με την οποία, κατά το ίδιο, επιβάλλεται να γίνεται κούρεμα δανείων, αν τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη αλλάξουν προς το χειρότερο, χωρίς δική του υπαιτιότητα.

Στον κ. Τζαβάρα απάντησε ο αντιπρόεδρο της επιτροπής, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος επεσήμανε ότι ανάλογη απρόβλεπτη αλλαγή είχαν και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, τονίζοντας ότι θα έπρεπε με τον ίδιο τρόπο να βλέπουμε και τους πολίτες.

Η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας, ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, αλλά η τηλεοπτική της μετάδοση από το κανάλι της Βουλής ξεκίνησε σε μαγνητοσκόπηση στις 13.00.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, την αποκάλυψη ότι «το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι σήμερα είναι 295.227.000», έκανε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχαν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας το 2010 και το 2011 δόθηκαν δάνεια από την Attica Bank στα δύο μεγάλα τότε κόμματα χωρίς επιπλέον εγγυήσεις και ελέγχους.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στην Εξεταστική είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ο Ηλίας Τσίγκας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τηλέτυπος (MEGA) και ακολουθεί την επόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ο Θέμος Αναστασιάδης από το Πρώτο Θέμα.
 
stokokkino
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γ.Προβόπουλος:Είχαμε προειδοποιήσει για τα δάνεια κομμάτων από το 2010 αλλά η Αγροτική αδιαφόρησε !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: