Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόεδρος ΣΑΤΕ: Οι Πρυτάνεις & ο Διακριτός Ρόλος Πανεπιστημίων & ''ΤΕΙ''


“Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ουσιαστικό διάλογο είναι αυτός να είναι ειλικρινής, να στηριχθεί σε ακαδημαϊκά/επιστημονικά κριτήρια και να αποφευχθούν οι συντεχνιακές αγκυλώσεις του παρελθόντος”.

Δημοσθένης Σταμάτης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ)

Στην πρόσφατη Σύνοδό τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι Πρυτάνεις περιέλαβαν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν και το ζήτημα που προέκυψε από την πρόταση για μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Η σχετική απόφασή τους για το θέμα αναφέρει: (http://www.esos.gr/arthra/46880/oi-13-apofaseis-tis-synodoy-prytaneon)
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων κρίνει αδιαπραγμάτευτη και απαραίτητη για την ανάπτυξη της χώρας τη θεσμοθετημένη διακριτή ονομασία, φυσιογνωμία, σκοπό και αποστολή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να αναδειχθεί ο ουσιώδης και βάσει νόμου ρόλος των ΤΕΙ ως πυλώνα της τεχνολογικής εκπαίδευσης».

Η παραπάνω απόφαση θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλει θετικά στην αποσαφήνιση του ρόλου των ΤΕΙ στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας. Οι προϋποθέσεις αυτές σχετίζονται με τις ουσιαστικές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο: Την περίοδο της επονομαζόμενης «διεύρυνσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης» με χρηματοδότηση μέσω των κοινοτικών πλαισίων (ΚΠΣ1 και ΚΠΣ2) ιδρύθηκαν και λειτουργούν στα πανεπιστήμια τμήματα το γνωστικό αντικείμενό των οποίων αναφέρεται σε τμήματα που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν στα ΤΕΙ. Είναι διατεθειμένη η Σύνοδος των Πρυτάνεων και η πανεπιστημιακή κοινότητα γενικότερα τα τμήματα αυτά να μεταφερθούν, να ενσωματωθούν και να λειτουργούν αποκλειστικά στα ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή στα ΤΕΙ; Αλλιώς, επί παραδείγματι, πώς είναι δυνατόν να ξεκαθαριστεί η διακριτή ονομασία, φυσιογνωμία και αποστολή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ως προς τις παρακάτω ενδεικτικές περιπτώσεις:

• Τι διαφορά έχει ένα Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ από το αντίστοιχο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου;

• Σε τι διαφέρει το 4-ετές Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ από το αντίστοιχο 4-ετές ομότιτλο τμήμα του Πανεπιστημίου;

• Γιατί ένα Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ ανήκει στον Τεχνολογικό Τομέα, ενώ ένα Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης ανήκει στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης;

• Σε τι διαφέρουν τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των ΤΕΙ από αυτά που ιδρύθηκαν στα Πανεπιστήμια;

Ερώτημα 2ο: Υπάρχουν δεκάδες τμήματα για τα οποία σήμερα, 33 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ, εξακολουθούν να μην έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στα πτυχία που παρέχουν. Είναι διατεθειμένη η Σύνοδος των Πρυτάνεων να συμβάλει στην κατεύθυνση της άρσης αυτής της αδικίας σε βάρος των αποφοίτων των τμημάτων ΤΕΙ; Είναι προφανές ότι, για να γίνει δυνατόν να είναι διακριτά τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, πρέπει οι δεύτεροι να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Ερώτημα 3ο: Είναι πεπεισμένη η Σύνοδος των Πρυτάνεων ότι επιθυμεί να αναδειχθεί ο ουσιώδης ρόλος των ΤΕΙ ως πυλώνα της τεχνολογικής εκπαίδευσης; Συμφωνούν σε αυτό τα Πολυτεχνεία και οι Πολυτεχνικές Σχολές;

Τα τελευταία χρόνια ο διάλογος για το διακριτό ή μη-διακριτό ρόλο του Πανεπιστημιακού και μη-Πανεπιστημιακού τομέα (non-university sector) της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στη χώρα μας οφείλουμε να τον διεξάγουμε επειγόντως και συστηματικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ουσιαστικό διάλογο είναι αυτός να είναι ειλικρινής, να στηριχθεί σε ακαδημαϊκά/επιστημονικά κριτήρια και να αποφευχθούν οι συντεχνιακές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποβεί σε όφελος όλων των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του σημαντικού ρόλου που μπορούν αυτά, από κοινού με τα Ερευνητικά Κέντρα, να διαδραματίσουν στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας.
 
esos.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πρόεδρος ΣΑΤΕ: Οι Πρυτάνεις & ο Διακριτός Ρόλος Πανεπιστημίων & ''ΤΕΙ'' Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: