ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ:Επίκαιρες φθινοπωρινές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για αμπέλι,ελιά εσπεριδεοιδή & πατάταΘΕΜΑ: «Επίκαιρες φθινοπωρινές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας»
ΑΜΠΕΛΙ
Περονόσπορος

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών καθώς και οι πρωϊνές υγρασίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για όψιμο περονόσπορο, ειδικά στις νεαρές φυτείες και σε αμπέλια με ιστορικό της ασθένειας ενεργοποιώντας παλιές προσβολές με αποτέλεσμα να έχουμε νέα μόλυνση και πρόωρη αποφύλλωση .

Συνιστάται προστατευτικός ψεκασμός φυλλώματος με χαλκούχα σκευάσματα αφενός για να μειωθεί το μόλυσμα και αφετέρου να αποφευχθεί η αποφύλλωση, ώστε να γίνει φυσιολογικά η ξυλοποίηση των κληματίδων.

Ίσκα

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα φύλλα είναι μεσονεύριες χλωρώσεις που στη συνέχεια ξηραίνονται. Σε έντονες προσβολές έχουμε ξήρανση κληματίδων.

Την εποχή αυτή γίνεται η σήμανση των πρέμνων με χρωστική ουσία σε φυτά με τα συμπτώματα της ασθένειας. Τα ασθενή κλαδεύονται (απολυμαίνοντας τα κλαδευτικά εργαλεία) στο τέλος, μετά το κλάδεμα των υγειών, εφόσον τα συμπτώματα είναι περιορισμένα ή εκριζώνονται και καταστρέφονται με φωτιά.

ΕΛΙΑ

Κυκλοκόνιο

Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός κυκλικών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με χρώμα τεφροκαστανό στο κέντρο, που περιβάλλεται από καστανόμαυρες ζώνες (μάτια παγωνιού). Στην έντονη προσβολή προκαλείται ολοσχερής φυλλόπτωση και εξασθένιση του δέντρου.

Κατά τη φετινή περίοδο υπήρξε έξαρση του Κυκλοκονίου σε αρκετές περιοχές του Νομού μας. Η καταπολέμηση του Κυκλοκόνιου βασίζεται στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με εγκεκριμένες φυτοπροστατευτικές ουσίες. Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας, ειδικά στις περιοχές που υπήρξε ιστορικό της ασθένειας κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ή και σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Συνιστάται άμεση επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα .Επειδή πλησιάζει η συγκομιδή του καρπού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επέμβαση όσων αφορά τη τήρηση των ημερών αναμονής πριν τη συγκομιδή ,που για το θειικό χαλκό είναι 15 ημέρες για το υδροξείδιο του χαλκού 21 ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή.

ΠΑΤΑΤΑ

Περονόσπορος

Οι πατατοκαλλιέργειες βρίσκονται σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις καθώς και οι πρωινές υγρασίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές μολύνσεις από Περονόσπορο.

Συνιστάται η προληπτική καταπολέμηση του Περονοσπόρου με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η προστασία να είναι συνεχής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια δράσης των μυκητοκτόνων με εναλλαγή αυτών για αποφυγή ανθεκτικότητας.

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Μυϊγα της Μεσογείου.

Πολυφάγο έντομο ,προσβάλλει τους καρπούς πολλών δένδρων. Τα θηλυκά ανοίγουν μικρή τρύπα στο καρπό και τοποθετούν από 1 εως 10 αυγά που εκκολάπτονται μετά από 4-5 μέρες. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες καταστρέφουν τους ιστούς του καρπού με αποτέλεσμα ο καρπός να πέσει ή να αναπτυχθούν δευτερογενείς μολύνσεις . Για τη καταστολή του εντόμου συνίσταται:

1.Μαζική παγίδευση με τη χρήση υδρολυμένης πρωτεϊνης (Dacus Bait 100SL). Xρησιμοποιούμε 175ml ελκυστικού σε 525ml νερού με ανάρτηση μιας παγίδας ανά δένδρο και σε υψος 1,80μ από το έδαφος.

Στην αγορά κυκλοφορεί ετοιμόχρηστη παγίδα προσέλκυσης και θανάτωσης (Decis trap). Tο τροφικό ελκυστικό ελκύει το έντομο που έρχεται σε επαφή με την εσωτερική επιφάνεια της παγίδας η οποία είναι εμποτισμένη με εντομοκτόνο και εκεί θανατώνονται .

2.Δολωματικοί ψεκασμοί με υδρολυμένη πρωτεϊνη σε αναλογία 2% μαζί με κατάλληλο εντομοκτόνο σε δόση 0,3‰ ψεκάζοντας κλάδους που δεν έχουν καρπούς

3.Ψεκασμοί καλύψεως όπου ψεκάζουμε όλο το δένδρο από τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα ακμαία (μυϊγες) στις φερομονικές παγίδες, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Τα μεσοδιαστήματα καθώς και η τελευταία επέμβαση (ημέρες πριν τη συγκομιδή) καθορίζεται από το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα στην ετικέτα του.
 
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ


ANT.ΠΑΝΟΥΣΗΣ 


 
Πίνακας διανομής
  1. Αγροτικούς Συν/σμούς. Εδρες τους
  2. ΕΔΑΣ Εύβοιας & Παραρτήματα αυτής- Έδρες τους
  3. Δήμους Π. Ε. Ευβοίας. Έδρες τους
  4. Τμήματα Αγροτ. Οικ. Π. Ε. Ευβοίας. Έδρες τους.
  5. Γραφείο Τύπου Π. Ε. Ευβοίας. Ενταύθα

ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αγρ.Αναπτ.& Κτην Περ..Στερ..Ελλάδας κ. Κ. Αποστολόπουλο.
2.Γεν. 2. Γραφείο Αντιπεριφερειαρχη Π.Ε.Ευβοίας κ.Φ.Σπανό.


 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 
ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ:Επίκαιρες φθινοπωρινές προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για αμπέλι,ελιά εσπεριδεοιδή & πατάτα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: