Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγρότες: «Η αύξηση ειδικού φόρου πετρελαίου στον πρωτογενή τομέα καταπέλτης για το αγροτικό εισόδημα»


Της Άντζελας Πεΐτση

Κάθετα αντίθετοι είναι οι αγρότες με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν για την υποστήριξη της παραγωγικής δραστηριότητάς τους. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού η αύξηση εκτινάζεται στο 65% και συγκεκριμένα από τα 0,20 ανεβαίνει στα 0,33 λεπτά του ευρώ. 
 
Το zougla.gr κατέγραψε τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι κάνουν λόγο για αθέτηση υπόσχεσης του Πρωθυπουργού αναφορικά με την «κάρτα του αγρότη» για το πετρέλαιο, τονίζουν πως η αύξηση αυτή θα είναι καταπέλτης για το αγροτικό εισόδημα και προειδοποιούν πως πολλοί θα είναι οι αγρότες που θα παρατήσουν τις καλλιέργειες τους και τα χωράφια τους.

 
 
 Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχίτας, υπογράμμισε: «Όλα αυτά που ακούγονται για την επιστροφή του πετρελαίου προς τους αγρότες είτε αυτά που οφείλονται εδώ και χρόνια είτε η αλλαγή του φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, θα τα χαρακτήριζα «παραμύθια». 
 
Θα έπρεπε να είχε βγει μέχρι τώρα, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ «η κάρτα του αγρότη» σχετικά με το πετρέλαιο. Με αυτήν την κάρτα κάθε αγρότης, θα μπορεί να παίρνει αφορολόγητο πετρέλαιο σύμφωνα με την καλλιέργεια που έχει και σύμφωνα με αυτό που δικαιούται όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα έδινε μία λύση και δε θα περιέπλεκε τα πράγματα με ποσοστά, με αυξήσεις ή μειώσεις των ποσοστών και ό,τι άλλο μπορεί να εμπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα».

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στυλιανός Βογιατζής, τόνισε μιλώντας στο zougla.gr: «Η αύξηση ειδικού φόρου πετρελαίου στον πρωτογενή τομέα έρχεται ως καταπέλτης στο αγροτικό εισόδημα μειώνει ακόμη περισσότερο το κέρδος των αγροτών με συνέπεια να αφήνουνε απλήρωτες τις υποχρεώσεις για να καλλιεργήσουν τη γη τους.
 
 Η ελληνική πολιτεία αντί να μειώσει τον ειδικό φόρο πετρελαίου στον πρωτογενή τομέα τον αυξάνει με συνέπεια οι Έλληνες αγρότες πληρώνουνε 174% ακριβότερη ενέργεια από ότι ο μέσος όρος των ευρωπαίων αγροτών . 
 
Η πρόταση της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών για τον ειδικό φόρο πετρελαίου είναι να αυξηθεί η επιστροφή αυτού του φόρου στους αγρότες έτσι ώστε να εξισορροπήσουν το κόστος καλλιέργειας και να μπορέσουν να παράγουν φθηνότερη τροφή φθηνότερα προϊόντα για τους Έλληνες καταναλωτές».


 
 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, Βαγγέλης Μισαηλίδης, είπε χαρακτηριστικά: «Το πετρέλαιο για τον αγροτικό κόσμο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα κι οποιαδήποτε αύξηση στο πετρέλαιο - που κινεί τα πάντα στον αγροτικό χώρο- φέρνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο αγρότη. Επομένως το κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά. Μιλάμε για μία αύξηση της τάξεως των 0,13 με 0,15 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή ανεβαίνει κατά 65%, 
 
Αντιλαμβάνονται όλοι, πως σφίγγει πάρα πολύ το περιθώριο κέρδους μας. Αν δείτε, φέτος εδώ στην περιοχή μας, στη Χαλκιδική, είμαστε στην περίοδο της συγκομιδής της ελιάς και μας αγοράζουν την παραγωγή μας, με εξευτελιστικές τιμές. Ξεκινάει η πρώτη κατηγορία με 0,80 λεπτά του ευρώ. Έρχεται λοιπόν ακόμα ένα βάρος στον αγρότη που πολύ δύσκολα –κι αν – θα μπορέσει ν’ ανταπεξέρθει». 
 
Και επεσήμανε: «Πολύ δύσκολα θα υπάρξουν περιθώρια βελτίωσης ούτε πιστεύω πως θα υπάρξουν διορθώσεις στο να μειωθεί η αύξηση αυτή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Περιμένουμε την Τρίτη, την δόση των 2,8 εκατ. ευρώ, που μας είπε η κυβέρνηση, για να πάρουμε τα χρήματα της επιστροφής του πετρελαίου για τα έτη 2014, 2015 ενώ είναι πολλοί συνάδελφοι που περιμένουν την επιστροφή του 2013. Έρχονται τα χτυπήματα στον αγροτικό κόσμο, το ένα μετά το άλλο. 
 
Είμαι σίγουρος πως αγρότες θα παρατήσουν τις καλλιέργειες τους, τα χωράφια τους και τα κτήματά τους. Το όποιο κέρδος μας έμεινε είναι πάρα πολύ μικρό και χρόνο με το χρόνο εξανεμίζεται καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής και μειώνονται οι τιμές πώλησης. Μιλάμε μόνον για ζημίες πλέον». 
 
zougla.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αγρότες: «Η αύξηση ειδικού φόρου πετρελαίου στον πρωτογενή τομέα καταπέλτης για το αγροτικό εισόδημα» Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.