Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μ.Μπόλαρης: Να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο για να βγει η χώρα από την κρίση


«Η πρόκληση για το υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουμε σε αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου, να κτίσουμε το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας για να βγει ο τόπος από την κρίση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, από την Αιανή Κοζάνης.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, Θέμης Μουμουλίδης, επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε εποχή» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, με θέμα τις δυνατότητες αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι «η κρίση του 2007 που πέρασε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν είναι η παραγωγός του προβλήματος της χώρας». Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα προϋπήρχαν, κάνοντας λόγο για μικρομεσαίες βιοτεχνίες που έκλεισαν, απαξιώθηκαν ή εγκατέλειψαν τη χώρα και για εκατοντάδες εγκαταλελειμμένες ή ανενεργές κτιριακές εργοστασιακές υποδομές, διάσπαρτες στην περιφέρεια.

Από την Αιανή, που βρίσκεται μόλις τρία χλμ από τη λίμνη Πολυφύτου, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη που δημιούργησε η ΔΕΗ κατά μήκος του ρου του Αλιάκμονα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε

size="3" face="Courier New">: «Είναι ανάγκη, το χρειάζεται η χώρα, να προχωρήσουμε σε μια καινούργια εθνική στρατηγική διαχείρισης των νερών». Ανέφερε τις επιπτώσεις του φαινόμενου της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει ήδη αρκετές αγροτικές περιοχές της νησιωτικής και νότιας χώρας, ενώ μίλησε για σύστημα διαχείρισης με τους ΤΟΕΒ που έχει καταρρεύσει.

Ο κ. Μπόλαρης διαβεβαίωσε τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους αγρότες και άλλους ενδιαφερόμενους που επιχειρούν στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της λίμνης, ότι το υπουργείο «από τη στιγμή που θα προκύψει σχέδιο και πρόταση για επένδυση στην παραλίμνια ζώνη που θα δημιουργεί και θέσεις εργασίας θα τα στηρίξει με τα μέσα που διαθέτει».

Από την πλευρά του, ο γγ του υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, δήλωσε ότι προβλέπεται άμεσα από το υπουργείο «η ενίσχυση των καινοτόμων σχεδίων και πρωτοβουλιών στην ενέργεια με 50 εκ. ευρώ», ενώ για τη δυτική Μακεδονία όπου η θέρμανση είναι πρόβλημα ύψιστης προτεραιότητας, ανακοίνωσε «ενίσχυση των έργων τηλεθέρμανσης για μικρούς αγροτικούς και ημιαγροτικούς οικισμούς με χρήση βιομάζας ύψους 35 εκ. ευρώ». Επιπλέον, υποσχέθηκε να δώσει λύση στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του παρόντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις ευθύνες διαχείρισης από οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης της παράκτιας και παραλίμνιας ζώνη της λίμνης.

Ο διευθυντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ, Ιωάννης Αργυράκης, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με τροπολογία στον παρόντα νόμο, ώστε όσων τα επενδυτικά σχέδια στην παραλίμνια ζώνη η εντός της λίμνης αδειοδοτηθούν από την αρμόδια διεύθυνση υδάτων του κράτους «να έχουν οι ίδιοι και την ευθύνη απέναντι στον νόμο για προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και όχι η ΔΕΗ».

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, τόνισε ότι «δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση της λίμνης», ενώ ο κ. Μουμουλίδης, ως οργανωτής της πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης φορέα διαχείρισης της λίμνης που θα παρακολουθεί την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Η λίμνη Πολυφύτου και ο ομώνυμος υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ δημιουργήθηκαν το 1974 στη λεκάνη του ποταμού Αλιάκμονα, η μέγιστη επιφάνεια της είναι 74 km2 και έχει μήκος 31 χλμ. Είναι μια από τις πέντε τεχνητές λίμνες που δημιουργηθήκαν τα τελευταία 40 χρόνια κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα. Έχει εξελιχθεί σ΄έναν σημαντικό υγροβιότοπο της χώρας με 128 είδη πουλιών, αργυροπελεκάνων ερωδιών κ.λπ. και είναι από τους πιο πλούσιους ψαρότοπους, όπου οι ντόπιοι ψαράδες κάνουν ακόμη και εξαγωγές των προϊόντων τους ειδικότερα της γαλάζιας καραβίδας.
 
enikonomia
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μ.Μπόλαρης: Να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο για να βγει η χώρα από την κρίση Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.