Κέικ σοκολάτας φουντουκιού
Λαχταριστό κέικ σοκολάτας, φουντουκιού χωρίς αλεύρι. Μια συνταγή για ένα υπέροχο κέικ για όλη την οικογένεια που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
- 2 κ.σ. βούτυρο για άλειμμα ταψιού
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. βούτυρο κρύο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φουντούκια ανάλατα, χωρίς φλούδα καβουρδισμένα [*]
- 1 1/2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 6 αυγά, χωριστά κρόκοι, ασπράδια (θα χρειαστείτε 6 κρόκους+3 ασπράδια)
- 200 γρ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
- 1 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- σαντιγί και φράουλες ή παγωτό βανίλια για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 23 εκ. Στρώνετε με λαδόκολλα τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού για ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό.
- Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια κουβερτούρας μαζί με τα κομματάκια βουτύρου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 4 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο ρευστό μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Καβουρδίζετε (στο τηγάνι ή στο φούρνο) τα φουντούκια και όταν κρυώσουν καλά τα βάζετε στο μπλέντερ ή το μούλτι μαζί με τη σκόνη κακάο και τα χτυπάτε καλά μέχρι να θρυμματιστούν σχεδόν σε σκόνη τα φουντούκια.
- Χωρίζετε τους κρόκους και τα ασπράδια αυγών. Κρατάτε χώρια τα 3 ασπράδια αυγών [**]. Επίσης κρατάτε στην άκρη 2 κ.σ. από τη ζάχαρη. Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ τους 6 κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 5 λ μέχρι να αφρατέψει, πήξει ελαφρώς και ασπρίσει καλά το μείγμα. Αφήνετε το μίξερ.
- Προσθέτετε το μείγμα λιωμένης σοκολάτας, το κονιάκ ή ρούμι και τη βανίλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να συνδυαστούν καλά. Τέλος προσθέτετε και το μείγμα φουντουκιών και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Παίρνετε ένα καθαρό και στεγνό μπολ και ρίχνετε τα 3 ασπράδια αυγών και τις 2 κ.σ. ζάχαρη που κρατήσατε και με καθαρό και στεγνό μίξερ τα χτυπάτε για 2 λ ή μέχρι να έχετε μια αφράτη, πηχτή μαρέγκα. Τη προσθέτετε στο σοκολατένιο μείγμα σταδιακά, ανακατεύοντας με σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις (για να μη φύγει ο αέρας) από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά του μείγματος.
- Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέικ βγει σχεδόν καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 20 λ μέσα στο ταψί να μισοκρυώσει και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Το σερβίρετε με σαντιγί και φράουλες ή με παγωτό προτίμησής σας.
[*] Αν δεν πάρετε ασπρισμένα φουντούκια
αφού τα καβουρδίσετε τα βάζετε σε μια καθαρή πετσέτα και τα τρίβετε για
να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες φλούδες. Συνεχίζετε τη
διαδικασία.
[**] Τα 3 ασπράδια που θα σας
περισσέψουν μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο και να φτιάξετε ομελέτα την
ίδια ή την επόμενη μέρα. Επίσης μπορείτε να τα καταψύξετε ως εξής: Τα
τοποθετείτε σε παγοθήκη και τα βάζετε στη κατάψυξη. Όταν παγώσουν καλά,
τα μεταφέρετε σε πλαστική σακούλα, πόλυ μπαγκ, τη κλείνετε πολύ καλά και
τα ξαναβάζετε στη κατάψυξη. Διατηρούνται για 3 μήνες.
Sintayes.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον
κλικ ΕΔΩ
Κέικ σοκολάτας φουντουκιού
Reviewed by texnologosgeoponos.gr
on
3:00 μ.μ.
Rating:

Δεν υπάρχουν σχόλια: