Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κολοκυθόπιτα µε πράσα και γιαούρτι σε φύλλο κρούστας


Μια υπέροχη συνταγή για μια πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα με πράσα και γιαούρτι σε φύλλο κρούστας στη φόρμα. Αξιοποιήστε τη φθινοπωρινή κίτρινη κολοκύθα σε μια υπέροχη πίτα που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση και την εμφάνισή της. 

Υλικά συνταγής
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 40 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 1 κ.σ. μαυροκούκι ή σουσάμι για πασπαλισμα φόρμας
  • Για τη κολοκύθα γέμισης: 
  • 800 γρ. καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • Για την υπόλοιπη γέμιση: 
  • 6 πράσα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος μόνο, σε λεπτές ροδέλες
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. κασέρι πικάντικο, χοτροτριμμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  1. Για τη κολοκύθα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Παίρνετε μια λαδόκολλα, βάζετε στο κέντρο της τα κομμάτια κολοκύθας, τα πασπαλίζετε με αλατοπίπερο, το κόλιανδρο και τη ζάχαρη και τα περιχύνετε με το λάδι. Διπλώνετε τις άκρες της λαδόκολλας, ώστε να κλείσετε μέσα τη κολοκύθα σαν πακέτο και από πάνω τη τυλίγετε καλά σε αλουμινόχαρτο. 
  2. Τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ περίπου. Στη συνέχεια ανοίγετε το πακέτο προσεκτικά για να μη καείτε από τους ατμούς και αφήνετε τη κολοκύθα για 5 λ να κρυώσει. Μετά τη μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι, την αφήνετε 10 λ να στραγγίξει και μετά τη κόβετε σε πιο μικρούς κύβους. 
  3. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα πράσα για 2-3 λ περίπου, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τη κολοκύθα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ ακόμα, ανακατεύοντας με κουτάλα.
  4. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά, το μεταφέρετε σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει για 4-5 λ. Μετά ρίχνετε στο μπολ το γιαούρτι, ανακατεύετε, προσθέτετε τα αυγά, το τυρί, το ρύζι, αλατοπίπερο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. 
  5. Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνετε καλά μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση και τη πασπαλίζετε με το σουσάμι στη βάση και τα τοιχώματά της. Στρώνετε στη φόρμα τα μισά φύλλα κρούστας λαδωμένα ένα-ένα αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν.
  6. Αδειάζετε τη γέμιση ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράσετε τα επάνω φύλλα στο σημείο που βρίσκεται η τρύπα της φόρμας. Αφαιρείτε το “κυκλάκι” ζύμης φύλλων που κόψατε και “στριμώχνεστε” τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα.
  7. Αλείφετε με λάδι την επιφάνεια της πίτας και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Την βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 15 λ περίπου να “σταθεί” και μισοκρυώσει μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Τη σερβίρετε σε κομμάτια. 
Sintayes.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κολοκυθόπιτα µε πράσα και γιαούρτι σε φύλλο κρούστας Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Τεχνολόγος Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.