ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Λευτέρης Αυγενάκης(ΝΔ) : Παράνομη η κατάσχεση των επιδοτήσεωνΣτο παράνομο των κατασχέσεων αγροτικών επιδοτήσεων, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Στο άρθρο 11 του Κανονισμού (ΕΚ) 1290/2005 περί χρηματοδότησης της κοινής γεωργικής πολιτικής αναφέρεται ότι «εκτός αντιθέτων διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας, τα ποσά που αντιστοιχούν στις χρηματοδοτήσεις βάσει του παρόντος κανονισμού ή στη δημόσια χρηματοδοτική συμμετοχή στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους».

Επιπλέον, με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθ. 242 του ν. 4072/2012, … ρητά ορίζεται ότι δεν κατάσχονται οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ε.Π. του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης….

Ωστόσο, αρκετά πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο όταν κάποιος αγρότης έχει οφειλές. Πρόκειται για κατάσχεση ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία δικαιούται ο Έλληνας αγρότης, και που είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορέσει να επεκτείνει την αγροτική του δραστηριότητα και να συνεχίσει να επενδύει στον πρωτογενή τομέα.

Επιπροσθέτως, η τακτική αυτή δείχνει τη δυνατότητα που έχει πλέον μια τράπεζα να προχωρεί σε κατασχέσεις λογαριασμών αγροτών οι οποίοι είχαν οφειλές σε τράπεζες που είτε είναι υπό εκκαθάριση ή δεν υφίστανται πλέον στο υπό διαμόρφωση τραπεζικό τοπίο. Μάλιστα, οι κατασχέσεις αυτές είναι -σε ορισμένες περιπτώσεις- υπέρ τρίτων από τράπεζα σε τράπεζα. Πρόκειται για μια παράνομη πρακτική που εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι βλέπουν σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, το εισόδημα τους να μειώνεται συνεχώς».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να σταματήσουν άμεσα τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επιστραφούν άμεσα στους δικαιούχους οι επιδοτήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν κατασχεθεί από πιστωτικά ιδρύματα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων, αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο από τα πιστωτικά ιδρύματα υπέρ τρίτων;».

thessaliatv.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Λευτέρης Αυγενάκης(ΝΔ) : Παράνομη η κατάσχεση των επιδοτήσεων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: